Currently, there is no weather information available.

Lippenbroek

3.27586
 • Oost-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4.125
 • 2.333335
 • 2.333335
 • 4
 • 2
 • 2.857145
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#lippenbroek

Vanop de Scheldedijk heb je een uitgelezen zicht op een klein, maar verbluffend mooi landschap: een mozaïek van slikken en schorren, dooraderd met kleine en grote geulen. Kom je een kijkje nemen, raadpleeg dan de getijdentabellen (Hamme). Bij het begin van de vloed kan je het water door de sluis zien binnenstromen en de slikken stukje bij beetje zien overspoelen. Via een leerpad ontdek je er alles over getijdennatuur en het Sigmaplan. Een uitstap meer dan waard!

De troeven

 • Leerpad met informatie over getijdennatuur
 • Ingenieuze sluizen laten het getij door
 • Vogelhotspot
 • Fiets- en wandelparadijs
Toon meer informatie

Sinds 2006 is Lippenbroek (10 ha) een natuurlijk laboratorium langs de Schelde. Wetenschappers houden de evolutie van de natuur en de werking van de sluizen nauwgezet in het oog. De conclusies nemen ze mee bij de aanleg van andere getijdengebieden. Om het onderzoek niet te verstoren is het gebied niet toegankelijk, maar de dijk leent zich uitstekend voor een wandeling rond het gebied. Lippenbroek ligt middenin een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk.
 

Vlaamse uitvinding

Een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij is een ingenieus concept van Vlaamse makelij. Op een slimme manier bootsen we er de getijden na. Via een sluizensysteem stroomt er dagelijks een beetje Scheldewater het gebied in en uit. Die gedempte getijden deden de voorbije jaren een brok dynamische natuur ontstaan. Waar het hoogwater de laagste delen overspoelt, ontstaan slikplaten. Bij eb laat het wegtrekkende water een laagje slib achter, dat zich langzaam ophoogt tot een schor.

Bij gevaarlijk hoge waterstanden stroomt het Scheldewater over de overloopdijk. Zo worden overstromingen elders vermeden. De ringdijk landinwaarts beschermt het achterland. Vlaanderen heeft dit innovatief concept ontwikkeld om veiligheid en natuurherstel in één gebied te combineren: Om dit concept verder te testen en te onderzoeken werd Lippenbroek aangelegd.
 

De hele voedselpiramide

In de modderige slikken krioelen er miljoenen wormen, krabben en kreeftjes. Talrijke eenden en ganzen strijken er neer om hun honger te stillen. Ook voor heel wat vissen is dit rijke banket onweerstaanbaar. Zij vinden er eveneens geschikte plekken om te paaien en te rusten. Er leven wel twintig soorten, waaronder spiering, blankvoorn en zelfs bot, zeebaars en paling.
 

Paling in ‘t groen

Paling is een streekgerecht uit het Scheldeland.  De geserveerde palingen komen niet meer uit de Schelde want hun kwaliteit is ondermaats. Uit onderzoek in het Lippenbroek blijkt nu dat palingen die in een overstromingsgebied leven in betere conditie zijn. De Lippenbroekse paling heeft tot vier keer meer variatie in zijn dieet dan de doorsnee Scheldepaling. Voor een paling is dat een echte bonus. Zijn paaigronden liggen immers op 5500 kilometer van de Schelde, in de Sargassozee. Palingen met meer energiereserves hebben meer kans om zich succesvol voort te planten. Overstromingsgebieden in Vlaanderen helpen dus de paling om wereldwijd te overleven.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Lippenbroek (10 ha) is een natuurlijk laboratorium langs de Schelde. 

Ingang

Driegoten, 9220 Hamme

Opembaar vervoer

De bushalte Hamme Driegoten Veer ligt bij het Lippenbroek. Meer info: www.delijn.be.

 

Parking

Parking aan Driegoten veer Hamme- Weert

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.3 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.9 (7 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?