Currently, there is no weather information available.

Magdalenagoed

2.842105
 • 3
 • 2.5
 • 2.5
 • 3.75
 • 1
 • 3.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#magdalenagoed

Het Magdalenagoed is ongeveer 18 hectare groot en vormt samen met de veel grotere, openbare bossen Beisbroek, Tudor, Tillegem en verschillende private bosdomeinen de zuidelijke groene gordel rond Brugge. Hier kan je naar hartenlust wandelen en fietsen. 

De troeven

 • Rust en genieten
 • Groene gordel rond Brugge
Toon meer informatie

Wie het Magdalenagoed in de zomer bezoekt, kan genieten van plaatselijke lekkernijen. De sappige braambessen bijvoorbeeld. Vlier groeit hier ook uitbundig. Van zijn bessen kan je lekkere confituur of siroop maken. Iedereen vindt wel wat naar zijn smaak …
De ransuil en de boomvalk hebben hier ook hun vaste stek. Luister bij valavond maar eens naar het ‘oe-oe-oe’-geluid van deze prachtige uil. Tussen maart en april komt het vrouwtje hier broeden.
En over broeden gesproken … De boomvalk is wat dat betreft eerder aan de luie kant: hij stelt zich tevreden met een verlaten nest van een kraai of andere vogel. De vliegkunsten van de boomvalk daarentegen zijn echt wel indrukwekkend. Minder indrukwekkend, maar des te liefelijker, is de rode eekhoorn. Met wat geluk zie je hem rondhuppelen op of tussen de bomen.
 

Reuzen in het bos

In het zanderige Smisjesbos groeien voornamelijk Corsicaanse dennen. Dit is een boomsoort die van nature enkel voorkomt in Corsica, Zuid-Italië en Sicilië. De boom werd in onze regio geïntroduceerd omdat hij hard en sterk timmerhout oplevert en sneller en rechter groeit dan onze inheemse gewone den. Met zijn reusachtige verschijning van wel 35 meter hoog, is hij een kanjer van formaat. Het Hertenbos ligt op een rijkere grond. Dat zie je onmiddellijk aan de bomen. Hier tref je forse beuken en eiken.
Sinds 1990 kreeg het beheer van het domein een andere wending. Er werden bosranden aangelegd met besdragende struiken, hier en daar werden dennen gekapt. Op andere plaatsen kregen ze wat extra ademruimte. Zo werd de geleidelijke verjonging van een dennenbos naar een gemengd loofhoutbos ingezet. Soms laten we dode bomen staan. Want raar maar waar: dode bomen brengen meer leven in het bos! Denk maar aan nest- en voedselgelegenheid voor spechten, eekhoorns en vleermuizen.
 

Leprozerij van Brugge

Het Magdalenagoed kent een lange voorgeschiedenis. In 1310 werd de ‘Leprozerij van Brugge’, een instelling voor lepralijders, door een schenking eigenaar van het gebied. De patrones van deze leprozij was de Heilige Magdalena. Na de Franse revolutie werd door verbeurdverklaring de Commissie van Burgerlijke Godshuizen - het OCMW avant la lettre - de eigenaar van de drie ‘boerhoven’ en enkele tientallen hectaren akkers en heide.
Pas vanaf 1931 werd op de zandakkers bos aangeplant: aan de oostzijde het Smisjesbos en aan de westzijde het kleinere Hertenbos. In 1990 kocht de Vlaamse overheid deze gebieden. In 2009 kreeg het Magdalenagoed een extra duwtje in de rug. Een aanpalend landbouwgebied werd aangekocht en bebost.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Bulskampveld

Het gerenoveerde kasteel in het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld is ingericht als natuur- en streekbezoekerscentrum. Actieve tentoonstellingen nodigen je uit om op ontdekking te gaan in het domein en het Houtland. Aan de balie kan je terecht voor het aankopen van toeristische publicaties, het lenen van veldwerkmaterialen of het reserveren van lokalen en/of begeleide activiteiten. Er is een zeer uitgebreid aanbod van activiteiten en mogelijkheden voor groepen.
Je ontdekt er de natuur en leert er over de streek.

Op de benedenverdieping van het kasteel kom je te weten wat er op het domein te beleven is. Zijn de boswachters aan het werk? Waarom braken uilen toch zoveel? En van wie zijn die voetsporen? Een interactieve tentoonstelling leert je om bomen te herkennen aan hun bladeren, hun knoppen of hun schors. Met zoekkaarten, thematische natuurgidsjes en microscopen kun je hier zelf op onderzoek.
Een verdieping hoger beland je terug in de tijd, in de salons van de kasteelheer. Maar het lijkt wel alsof ook hij zijn koffers pakte. Zijn schildersezels staan er nog, zijn zetel ook. Maar wat doet die ridder daar? Wie zal het vertellen? Konden de muren maar praten! In de erfgoedkamer hangen mooie vitrines met maquettes van monumenten. Op sommige plaatsen stond de tijd stil, op andere vloog die voorbij. Dat merk je aan de collectie prentkaarten van de kasteelheer. En blijkbaar verzamelde hij nog veel meer, kijk maar in het rariteitenkabinet.

Bulskampveld ligt op 11,5 km van het Magdalenagoed.

Ligging en bereikbaarheid

Het Magdalenagoed vormt samen met de veel grotere, openbare bossen Beisbroek, Tudor, Tillegem en verschillende private bosdomeinen de zuidelijke groene gordel rond Brugge. 

Ingang

Koning Albert I-laan, Brugge 8200

Openbaar vervoer

Bushalte "Loppem Smisje" ligt aan het Magdalenagoed. Meer info: www.delijn.be.
Het station van Loppem vind je op 1,5 km. Meer info: www.belgianrail.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.5 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.5 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt