Currently, there is no weather information available.

Malakoffdomein (Grote Zenne)

3.28
 • 4.42857
 • 2.333335
 • 2.8
 • 3.333335
 • 2
 • 4.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#malakoffdomein

Het Malakoffdomein in Lembeek bevat een oude, afgesneden Zennemeander. De ene kant van de heuvel is een kasteelpark waarvan het kasteel verdwenen is. Op de andere heuvelkant kun je genieten van bos en bloemrijke graslanden. Hier pronkt dé folie van Halle en omstreken: de Malakofftoren. Tegenwoordig zijn de vijvers weer heerlijke viswateren. Vol ongeduld wachten gloednieuwe hengelsteigers de vissers op!

De troeven

 • De Malakofftoren
 • Watervogels
 • Vleermuizen
Toon meer informatie

Natuur en beheer

Vijvers, rietkragen, moeras-, oever- en verlandingszones, struiken en hooilanden zorgen voor een grote variatie aan typische planten en dieren. Je vindt hier niet alleen rietvogels, maar ook trouwe wintergasten omdat het kanaal een belangrijke trekroute is. Afhankelijk van het seizoen kun je de volgende vogels zien of horen: wilde eend, meerkoet, kuifeend, krakeend, dodaars, blauwe reiger, grote bonte specht, koolmees, pimpelmees, glanskop en goudhaantje.

Vissen was al lang niet meer aan de orde in de vijvers van het waardevolle natuurgebied. In de loop van de jaren waren de vijvers volledig dichtgeslibd. In 2014 werd het vervuilde slib (24.000 m³) uit de meanders geruimd. Een van de vijvers werd weer een visvijver. Voor amfibieën is er een nieuwe poel aangelegd. De graslanden worden jaarlijks gehooid en het bos wordt regelmatig gedund, maar verder mag de natuur hier zijn gang gaan.

Vleermuizen

De oude ijskelder is nu een ideale winterverblijfplaats voor vleermuizen en heeft in 2007 de milieuprijs van de provincie Vlaams-Brabant gekregen. De volgende soorten kwamen al overwinteren in de kelder: baardvleermuis, franjestaart, gewone grootoorvleermuis en de Brandts vleermuis. 

De Malakofftoren

De Malakofftoren heeft nooit deel uitgemaakt van de verdedigingswal van Lembeek. Het was daarentegen een bewust nagebouwde, middeleeuws ogende wachttoren uit 1854. Opdrachtgever was jeneverbaron Paul Claes, toen hij het kasteel van Lembeek in zijn bezit kreeg en het kasteel met de bijbehorende tuinen grondig begon te renoveren. De toren heeft dus nooit één belegering meegemaakt, behalve de enscenering van de slag van Malakoff die plaatsvond tijdens een flamboyant tuinfeest. Aan die enscenering heeft de toren zijn huidige naam ontleend. De belegering van Malakoff is een memorabel wapenfeit uit de Krimoorlog (1853-’56). De slag om Malakoff (vandaag in Oekraïne) werd bloedig uitgevochten tussen de Franse en de Russische legers op 7 september 1855 als deel van het beleg van Sebastopol. De Fransen behaalden uiteindelijk de overwinning.

 

 • Wandelen

  Er worden regelmatig gidsbeurten georganiseerd in het Malakoffdomein.

  Kalender
 • Vissen

  Er is een visvijver met een gloednieuwe hengelsteiger.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Dokter Spitaelslaan, rechtover huisnummer 75, 1502 Lembeek (Halle)

Openbaar vervoer

Vanuit het station van Halle neem je de bus tot de halte 'Malheide'. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.3 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?