Een van de grootste heidegebieden in Vlaanderen ligt op de oostelijke rand van het Kempisch Plateau. Voor wandelaars is het de toegangspoort bij uitstek tot het Nationaal Park Hoge Kempen. In de Mechelse Heide vind je een divers palet aan wandelingen door bossen, heide en langs verlaten groeves. Een forse klim wordt steevast beloond met prachtige vergezichten. Specifiek voor mindervaliden is er een zandloperpad met belevingselementen. Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten op een zandduin of in het speelbos. Onlangs werd dit speelbos, het Beestige Boelbos, nog aantrekkelijker gemaakt. In het speelbos maken kinderen en hun ouders kennis met de dieren van het Nationaal Park, in het bijzonder de soorten die leven op de Mechelse Heide.
Dit gebied maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen, één van de vier Vlaamse parken.
- Eén van de grootste heidegebieden van Vlaanderen
- Golvend landschap
- Talloze bremsoorten
- Zeldzame dieren zoals gladde slang en zadelsprinkhaan
- Toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen
Welkom in één van de grootste heidegebieden van Vlaanderen
De Mechelse Heide is met haar 700 hectare één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen. Het prachtige paarse tapijt van bloeiende heide tijdens de zomer is een streling voor het oog. Het is dan ook een plezier om erdoor te wandelen. Onder de vele soorten heideplanten vind je hier ook de rode dopheide, een zeldzame soort in België. Klim je tot op de stijlrand van het Kempisch plateau van dit eerste natuurreservaat van Limburg, dan trakteert de natuur je op een prachtig uitzicht over de heide en het Maasland.
Het harde leven in een heidegebied
De Mechelse Heide wordt gekenmerkt door een glooiend landschap, met lemige zandgrond en veenrijke plekken. Je treft nergens zoveel bremsoorten aan als hier. Her en der staan hoge struiken en bomen, zoals trilpopulier, sporkehout en wintereik. De verspreid staande bomen bieden beschutting voor hagedissen en voor insectenetende vogels zoals boompieper, roodborsttapuit en nachtzwaluw.
Naast typische heidebewoners - denk aan mieren, zandloopkevers en konijnen - hebben ook heel zeldzame dieren zich aan het harde leven in dit gebied aangepast. Voorbeelden daarvan zijn de schuwe gladde slang en de duidelijk hoorbare zadelsprinkhaan.
Jonge heideplantjes krijgen alle kansen
Door het roven van oerbos en het begrazen van het land ontstond de typische heideomgeving. Indien de natuur haar gang kon gaan, zouden bossen het heidegebied al snel inpalmen. Om het heidegebied te behouden, moeten we dus een consequent natuurbeheer voeren. Zo kappen we de jonge boompjes in de heide, schrapen we de bovenste humusrijke grondlagen af ('plaggen') en maaien we jaarlijks stukjes heide om jonge heide te behouden. De heide, die dit natuurreservaat haar naam schenkt, blijft zo bestaan.
Bosbeheerwerken Mechelse Heide
In opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos worden op de Mechelse Heide bomen aangeduid met oranje verf om gekapt te worden in 2024. Op de Mechelse Heide zijn in het verleden monotone bossen aangelegd in functie van het mijnhout. Ze zijn gevoelig voor ziektes en plagen, stormen en droogtes, zeker nu in tijden van klimaatverandering. Door regelmatig te kappen in het bos, zorgen we dat de beste en meest gewenste bomen meer ruimte krijgen om te groeien. De monotone stukken naaldhout uit het verleden worden doorbroken en het bos wordt robuuster. Zo komt er ruimte voor inheemse bomen en struiken en ontstaan er open plekken in het bos. Dit zorgt voor een aantrekkelijker landschap waar het aangenaam vertoeven is. Bijzondere dieren zoals de gladde slang of de heivlinder krijgen hierdoor ook extra leefgebied. Tijdens en vlak na de werken kan het wel even schrikken zijn, maar dit zal spoedig beter worden. We hopen op jullie begrip.
Zandloperpad
Het Zandloperpad is een verhard pad dat ervoor zorgt dat de aanwezige natuur voor iedereen toegankelijk is.
Wandelroutes
Geleide wandelingen
Zoek je net dat ietsje meer? Ga dan eens op pad met een 'ranger' van het Nationaal Park Hoge Kempen!
Mountainbikenetwerk Hoge Kempen
Leef je uit op de 160 km lange mountainbikeroutes en de eerste marathonroute in Vlaanderen
Er zijn 6 speelzones in het Nationaal Park Hoge Kempen, waaronder deze aan de Mechelse Heide.
Kom lekker ravotten in het speelbos met zandduin.
Hondenzone
Er zijn drie hondenlosloopzones aangelegd. Twee hondenzones zijn bereikbaar vanuit toegangspoort Mechelse Heide. De 3e is gelegen aan de instapplaats Kikbeekbron.
Knooppuntensysteem van ruiter- en menpaden
Schuilhut met info
Aan deze toegangspoort vind je geen bezoekersonthaal. In de schuilhut hangt de nodige informatie.
Routes
Boswachter
Downloads
Nuttige Links
Hoe geraak je er?
Ingang
Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen
Openbaar vervoer
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >