- Overzicht
- Commentaren (2)
- Praktische info
#mechelseheide
De Mechelse Heide – één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen – ligt op de oostelijke rand van het Kempisch Plateau. Voor wandelaars is het de toegangspoort bij uitstek tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Je vindt er een divers palet aan wandelingen door bossen, heide en langs verlaten groeves. Een forse klim wordt steevast beloond met prachtige vergezichten. Specifiek voor mindervaliden is er een zandloperpad met belevingselementen. Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten op een zandduin of in het speelbos. Onlangs werd dit speelbos, het Beestige Boelbos, nog aantrekkelijker gemaakt. In het speelbos maken kinderen en hun ouders kennis met de dieren van het Nationaal Park, in het bijzonder de soorten die leven op de Mechelse Heide.
De troeven
- Eén van de grootste heidegebieden van Vlaanderen
- Golvend landschap
- Talloze bremsoorten
- Zeldzame dieren zoals gladde slang en zadelsprinkhaan
- Toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen
Welkom in één van de grootste heidegebieden van Vlaanderen
De Mechelse Heide is met haar 700 hectare één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen. Het prachtige paarse tapijt van bloeiende heide tijdens de zomer is een streling voor het oog. Het is dan ook een plezier om erdoor te wandelen. Onder de vele soorten heideplanten vind je hier ook de rode dopheide, een zeldzame soort in België. Klim je tot op de stijlrand van het Kempisch plateau van dit eerste natuurreservaat van Limburg, dan trakteert de natuur je op een prachtig uitzicht over de heide en het Maasland.
Het harde leven in een heidegebied
De Mechelse Heide wordt gekenmerkt door een glooiend landschap, met lemige zandgrond en veenrijke plekken. Je treft nergens zoveel bremsoorten aan als hier. Her en der staan hoge struiken en bomen, zoals trilpopulier, sporkehout en wintereik. De verspreid staande bomen bieden beschutting voor hagedissen en voor insectenetende vogels zoals boompieper, roodborsttapuit en nachtzwaluw.
Naast typische heidebewoners – denk aan mieren, zandloopkevers en konijnen – hebben ook heel zeldzame dieren zich aan het harde leven in dit gebied aangepast. Voorbeelden daarvan zijn de schuwe gladde slang en de duidelijk hoorbare zadelsprinkhaan.
Jonge heideplantjes krijgen alle kansen
Door het roven van oerbos en het begrazen van het land ontstond de typische heideomgeving. Indien de natuur haar gang kon gaan, zouden bossen het heidegebied al snel inpalmen. Om het heidegebied te behouden, moeten we dus een consequent natuurbeheer voeren. Zo kappen we de jonge boompjes in de heide, schrapen we de bovenste humusrijke grondlagen af (‘plaggen’) en maaien we jaarlijks stukjes heide om jonge heide te behouden. De heide, die dit natuurreservaat haar naam schenkt, blijft zo bestaan.
-
Zandloperpad
Het Zandloperpad is een verhard pad dat ervoor zorgt dat de aanwezige natuur voor iedereen toegankelijk is.
Regionaal Landschap Kempen en Maasland -
Wandelroutes
De Mechelse Heide is een uitstekend wandelgebied en onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen. Je vindt er diverse boswandelingen als stevige wandelingen die je naar de hoogste toppen van de Hoge Kempen brengen.
Wandelroutes -
Geleide wandelingen
Zoek je net dat ietsje meer? Ga dan eens op pad met een ‘ranger’ van het Nationaal Park Hoge Kempen!
Op pad met een ranger -
Fietsroutes
Er zijn vele diverse fietsroutes nabij de Mechelse Heide
Overzicht van de fietsroutes in de nabijheid van de Mechelse Heide -
Fietslus
Fietslus van 33 km in en rond het Nationaal Park Hoge Kempen
Fietslus Nationaal Park Hoge Kempen -
Mountainbikenetwerk Hoge Kempen
Leef je uit op de 160 km lange mountainbikeroutes en de eerste marathonroute in Vlaanderen
Moutainbikenetwerk Hoge Kempen-Nationaal Park -
Er zijn 6 speelzones in het Nationaal Park Hoge Kempen, waaronder deze aan de Mechelse Heide.
Kom lekker ravotten in het speelbos met zandduin.
Speelzone Mechelse Heide -
Fiets- en wandelcafé de Salamander
De ultieme plek om rustig te genieten van de omgevende natuur. Er is ook een aangelegde speeltuin voor de kinderen.
Kampeerverblijf de Salamander -
Hondenzone
Er zijn drie hondenlosloopzones aangelegd. Twee hondenzones zijn bereikbaar vanuit toegangspoort Mechelse Heide. De 3e is gelegen aan de instapplaats Kikbeekbron.
Hondenzones -
Knooppuntensysteem van ruiter- en menpaden
Er lopen 140 km ruiter- en menpaden in het Nationaal Park.
Ruiteren en mennen -
Schuilhut met info
Aan deze toegangspoort vind je geen bezoekersonthaal. In de schuilhut hangt de nodige informatie.
Website -
Restaurant Aen 't Venne
Langs de wandelroute, ook een startpunt voor wandelingen.
Restaurant Aen 't Venne -
Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden.
Je hebt de keuze uit verschillende hotels, B&B's, hoeves...
Logeren in en rond het Nationaal Park
Kurt M.
"Vanaf de parking van 't Salamanderke kan je starten voor verschillende wandelingen met verschillende afstanden. Ook voor de mindervaliden is er een mooi pad voorzien. Connecterra claimt misschien wel het mooiste uitzicht van de streek, maar dan hebben zeker en vast niet niet de wendeling gedaan over de Mechelse heide..! Na elke kronkeling of achter elke heuvel of dal val je van de ene verbazing in de andere qua uitzicht en variëteit van het landschap ! Dit zijn uitzichten waar je mond letterlijk van openvalt en bovendien gratis !! Zeker ook eens doen dus ! :-)"Luc R
"Zo'n uitgestrekt gebied, jammer dat de parking "boven" aan de Mechelse Heide niet meer is. Onbegrijpelijk"