Currently, there is no weather information available.

Meetshoven

3.63492
 • 3.81818
 • 3.923075
 • 3.363635
 • 3.2
 • 3.375
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Praktische info

#meetshoven

Art & Roots in the Woods op 2 en 3 september:

Boswachter Gert Verbruggen (alias Gert Woods) is gefascineerd door alles wat met natuur te maken heeft. Daarnaast heeft hij een grote passie voor kunst en vooral dan land-art. Zijn tweelingbroer (Dirk Verbruggen alias Dirk Roots) is zowel geboeid door beeldhouwkunst alsook een grote liefhebber van Rootsmuziek. Zelf speelt hij banjo en mondharmonica. Enkele jaren geleden richtten ze, samen met enkele vrienden, de vzw Culture in Nature op met als doel activiteiten/evenementen te organiseren om Kunst en (Roots)Muziek met elkaar in harmonie te brengen in een uniek natuurlijk kader.

Al een tijdje droomden ze ervan om hun interesses samen te brengen in een leuk cultuurevenement. Zo werd het idee van ‘Art & Roots in the Woods’ geboren : lokale kunst en traditionele muziek uit de streek samenbrengen in onze prachtige eigen natuur…
De eerste editie vond plaats in 2021 waar werd gemikt op enkele honderden bezoekers, maar uiteindelijk mochten ze, tot grote verbazing, enkele duizenden bezoekers ontvangen! De vorige editie 2022 bleek al even succesvol te zijn. Vandaar nu ook een derde editie!

PARTNERS    
Ze kunnen hierbij rekenen op de samenwerking met de Intergemeentelijke Culturele Werking (IGCS), alsook het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Aarschot, zodat alle bezoekers volledig GRATIS kunnen genieten van dit unieke evenement.

ART & ROOTS IN THE WOODS    
Het doel van dit familie-evenement is om de Hagelandse bevolking kennis te laten maken met lokale kunstenaars in een uniek natuurkader en ondertussen te laten genieten van (lokale) Rootsmuziek, dus lokale cultuur en natuur met elkaar in harmonie brengen.
Een gezinsfestival vol lokale kunst uit de streek en bovendien muziek met een hapje, drankje, kinderanimatie,... wat wil je nog meer?
Arts & Roots in the Woods, een gratis uniek nazomerfestival om zeker naar uit te kijken ! Art & Roots in the Woods gaat door op 2 en 3 september in het Meetshovenbos te Aarschot.
Voor meer info, neem gerust contact op via : Art.roots.woods@gmail.com of via onze Facebookpagina Culture in Nature : Culture In Nature vzw - Startpagina (facebook.com)

 

Wil je in een rustige en natuurlijke omgeving sporten, je hond uitlaten of gewoon wandelen? Dan is Meetshovenbos de plek waar je moet zijn. Voor wandelaars en joggers zijn er sinds 2015 drie natuuromlopen aangeduid en bewegwijzerd. Verder is er een mooie hondenlosloopzone en een speelzone. Stuifduinen en vochtige laagtes herinneren aan het landschap van heide en vennen dat hier tot eind de 18e eeuw aanwezig was.

 

 

De troeven

 • Aangenaam wandelbos nabij Aarschot
 • Natuuromlopen en ingerichte speelzone
 • Hondenlosloopzone
 • Restanten van historische landduinen en vennen
 • Aanwezigheid bruine vuurvlinder en vinpootsalamander
Toon meer informatie

Meynaertshoven

Meetshovenbos is een mooi wandelbos gelegen in Aarschot. Op oude kaarten is duidelijk te zien dat dit gebied tot in de 18de eeuw een complex van stuifduinen en vennen vormde. Deze zanderige heuvels waren bedekt met heide, die in stand werd gehouden door schapenkuddes. De lagere delen vormden vennen, waar het water gedurende het hele jaar door in bleef staan. Sommige vennen werden kunstmatig opgestuwd en als vijver beheerd. Meetshoven is een verkorting van Meynaertshoven. Dit was een eigendom van een landsheer, genoemd naar een familietak die afstamde van de oude graven van Aarschot. De gebouwen van 't Wit Toreke zijn restanten van het oude riddergoed van de heren Meynaerts.

Nu bestaan de bossen grotendeels uit grove en Corsicaanse den en Amerikaanse eik, maar inheemse soorten als zomereik, berk, boskers, lijsterbes en sporkehout komen hier ook nog voor. Vooral in de westelijke helft van het domein zijn ook heel wat waardevolle schraalgraslanden aanwezig.

De bruine vuurvlinder

De schraalgraslanden zijn belangrijk voor de bruine vuurvlinder, een vlinder die in Vlaanderen met uitsterven bedreigd is en waarvan één van de weinige levensvatbare populaties in Meetshoven voorkomt. Met een gefaseerd maaibeheer zorgen we ervoor dat er in de graslanden steeds voldoende structuur en nectarplanten aanwezig zijn, wat belangrijk is voor het behoud van deze soort.

Een andere belangrijke bewoner is de vinpootsalamander, de kleinste inheemse watersalamander, die in een aantal poelen en sloten voorkomt.

Beheer

De bestanden van Amerikaanse eik en grove en Corsicaanse den zullen de komende 20 jaar geleidelijk omgevormd worden naar meer natuurlijke en gevarieerde bestanden op basis van zomereik, wintereik en beuk. Het bos wordt daarom periodiek gedund en via groepenkap worden inheemse soorten ingebracht. Al te opdringerige exoten als Amerikaanse eik en Amerikaanse vogelkers worden tijdelijk actief bestreden om een verjonging van inheemse soorten mogelijk te maken.

Twee historische vennen worden de komende jaren terug open gemaakt. Ze zullen een open plek vormen in het bos en gericht beheerd worden om zeldzame vochtige heide- en verlandingsvegetaties met onder andere gagel, koningsvaren en moerasthertshooi – planten die momenteel volledig of bijna volledig uit de wijde omgeving verdwenen zijn - te herstellen.

Rond de graslanden creëren we mantel- en zoomvegetaties ten behoeve van allerlei vogels en insecten.

Recreatie troef

Onder impuls van de lokale loopclubs en Natuur en Bos, de beheerder van Meetshovenbos, werden in het Meetshovenbos drie loopomlopen aangeduid en bewegwijzerd. Blauwe, groene en rode pijlen duiden de trajecten aan.

In de hondenlosloopzone nabij het Wit Toreke kan je trouwe viervoeter zich uitleven.

Sinds 2017 kunnen kinderen terecht in de natuurspeelzone, waarin ze zich kunnen uitleven in een houten verdedigingswal,kampen met houten tronen en reuzenkatapulten. Alle speelelementen werden gemaakt met materiaal uit het bos.

In dezelfde omgeving is er ook een paalkampeerzone, waar je met een paar tentjes en maximaal voor twee nachten midden in het domein kan overnachten.

 • Meetshoven wandelpad.

  Een wandeling van 9km doorheen Meetshoven.

  Meetshovenwandeling
 • Natuurloop

  De blauwe lus is 2,8 km lang, de groene 3,7 km en de rode 5,5 km.

  Natuurloop
 • Hardlooproute

  Een route van 10 km met veel asfalt.

  Hardlooproute Meetshoven
 • Fietsknooppunten

  Meetshovenbos ligt kort bij knooppunten 49 en 50.

  Fietsnet
 • Speelzone

  Een ingericht natuurspeelbos met speelelementen van natuurlijke materialen (vanaf 2017).

  Speelzone Meetshovenbos
 • Hondenlosloopzone

  Aan de zuidrand van het bos is er een grote hondenlosloopweide van ongeveer 1 hectare.

  Hondenzone Meetshovenbos
 • Bivakzone

  In de omgeving van de Kleine Mechelsebaan is er ook een paalkampeerzone, waar je met een paar tentjes en maximaal voor één nacht midden in het domein kan overnachten.

  Kom kamperen
 • Taverne/restaurant 't Wit Toreke

  In een prachtig gerenoveerde 16e-eeuwse herenhoeve vlakbij het centrum van Aarschot.

  Taverne-restaurant ’t Wit Toreke

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Corina Cools

  "De Speeldernis is heel leuk voor de kinderen we zijn daar geweest en de verschillende vertelhoeken zijn zeer leuk gemaakt. Ook de slang van dennen is super plezant. ."
 • Stijn Goossens

  "Wel opletten geblazen, op dit moment zit er een wespennest onder bank op de hondenweide. Zeker hondjes die graag naar beestjes happen kunnen beter de zitbank vermijden. Voor de rest is de hondenweide een paradijs voor de honden en er staat ook een waterpomp om de dorstige honden te laven."

Ligging en bereikbaarheid

Meetshovenbos is een mooi wandelbos van ongeveer 80 hectare. Het ligt in Aarschot.

Met het openbaar vervoer:

Het dichtstbijzijnde station is Aarschot. Dan kun je lijn Lijn 530 Aarschot - Tremelo - Keerbergen – Mechelen nemen tot aan halte Betekomsesteenweg. Dan is het nog slechts enkele minuten stappen.

Meer info op www.delijn.be en www.belgiantrain.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.8 (11 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.9 (13 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.4 (11 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.2 (10 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.4 (8 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (10 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt