Currently, there is no weather information available.

Meikensbossen

3.54601
 • 4.125
 • 3.333335
 • 2.68182
 • 3.153845
 • 3.35
 • 4.107145
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#meikensbossen

Op de grens tussen Tielt en Dentergem ligt een nieuwe toeristisch-recreatieve kern op en rond de Poelberg. De Meikensbossen vind je aan de voet van de heuvel en is ongeveer 63 hectare groot. Je kan er aangenaam wandelen door een afwisselend landschap. Oud en jong bos, dreven, hooi- en weilanden. Hier en daar een poel. Het uitzicht op de Poelbergmolen maakt het plaatje compleet. Terwijl je geniet van het landschap, trakteren zangvogels je op een prachtig intermezzo.

 

De troeven

 • Bezoekerscentrum Poelberg
 • Uitzicht over het glooiende landschap van het Tielts plateau
 • Meikensbospad (5 km)
 • Zaadboomgaard
Toon meer informatie

Een bos met vele namen …

De naam Meikensbossen wordt nog maar sinds kort gebruikt, maar ’t Meyken in de Meykenhoek wordt al in 1641 vermeld. Op de grens tussen Tielt en Dentergem was er een herberg ’t Meyken. Vroeger was het bos ook onder vele andere namen bekend in de omgeving: het Vijverbos, de Bunders en de Sperrebossen. In oude geschriften lezen we nog meer schilderachtige namen zoals het Zwanenestjen, het Schrooitje, het Erbeziebosch of het Biesbulkske.
 

Een lange geschiedenis …

Op oude Ferrariskaarten kunnen we zien dat de omgeving van de huidige Meikensbossen 200 jaar geleden nog een bosrijke omgeving was, het zogenaamde Dendrombosch. In de 19de eeuw raakten deze bossen versnipperd. Tijdens de twee wereldoorlogen ging het bos grotendeels tegen de vlakte voor brandhout. Later werd het gebied verder ontgonnen als landbouwgrond. Zo bleven er maar een schamele 5 hectare over van het ooit zo grote Dendrombosch.
Vandaag  werken we aan de ontwikkeling van de nieuwe Meikensbossen. Tussen 2000 en 2010 zijn 46 hectare gronden aangekocht, waarvan 3,5 hectare van het oude Vijverbos. Dat is goed voor een oppervlakte van bijna 100 voetbalvelden. Jaarlijks richten we het domein verder in.
 

Looverscharters

Door de eeuwen blijkt vaak dat bossen voor de omwonenden van groot belang kunnen zijn. De tweede helft van de 19de eeuw kende een economische crisis door het ineenstorten van de katoenindustrie. De armoede sloeg toe en heel wat mensen uit de streek van Dentergem en Tielt trokken noodgedwongen naar het bos. Op zoek naar brandbaar materiaal om hun huisjes te verwarmen. Ze raapten zelfs bladeren bijeen. Daarom werden ze al snel de Looverscharters genoemd. Het waren arme maar wel eerlijke sukkelaars, want anderen kapten zomaar hout in de bossen. En dat was toen ook al verboden.
 

Oude bosflora en jonge houtkanten

In het oude Vijverbos vind je typische plantensoorten van oud bos. Gele dovenetel, slanke sleutelbloem, gewone salomonszegel en bosanemoon zorgen in het voorjaar voor kleur en geven een bezoekje aan de Meikensbossen tussen april en juni extra cachet.
De houtkanten in de Meikensbossen hebben een dubbele functie. Ze zorgen niet alleen voor biodiversiteit en een afwisselend decor langs de wandelpaden, we oogsten ook de zaadjes van deze planten om verder te verspreiden in onze Vlaamse bossen. In het ruime aanbod vind je gewone vogelkers, sleedoorn, rode kornoelje, hazelaar, Gelderse roos, meidoorn, mispel, kardinaalsmuts en hondsroos.
 

Afwisseling trekt dierenleven aan

Het afwisselende landschap van de Meikensbossen levert een grote verscheidenheid aan diersoorten op. Vlinders, zoals dagpauwoog, oranjetip en konningepage, fladderen over de open natuurgraslanden. Amfibieën vinden een ideale leefwereld in de poelen. De houtkanten bieden  bescherming maar ook lekkere bessen voor zangvogels zoals zwartkop, fitis, grasmus, spotvogel en zanglijster. De grote bonte specht roffelt in het oude bosgedeelte, en ’s nachts komt de bosuil er op bezoek. In de omliggende weilanden vertoeven patrijs, haas, veldleeuwerik en gele kwikstaart.  

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Meikensbossen vind je aan de voet van de Poelbergop de grens tussen Tielt en Dentergem.

Ingang

Ankelaarstraat, 8720 Dentergem

Openbaar vervoer

Op 400 m  van de hoofdingang vind je bushalte "Dentergem Ankelaarstraat". Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (40 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (27 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.7 (22 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.2 (26 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.4 (20 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.1 (28 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?