Currently, there is no weather information available.

Merelbos

4.09524
 • 4.25
 • 3.833335
 • 4.333335
 • 4
 • 4
 • 4.142855
 • Overzicht
 • Commentaren (4)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#merelbos

Het Merelbos is een rust- en wandelgebied voor de plaatselijke omwonenden van iets meer dan 5 hectare. Je kunt er luisteren naar typische zangvogels als de tjif-tjaf en je vindt er algemene vlindersoorten als de citroenvlinder.

De troeven

 • Rust- en wandelgebied
 • Zangvogels en vlinders
 • Mindermobielenpad
Toon meer informatie

Optimale paden

Het Merelbos is eigendom van de stad Izegem en werd in 1992-93 aangeplant. Het Agentschap voor Natuur en Bos zorgt voor het beheer. Om de bewoners van het Provinciaal Centrum ’t Venster optimaal te laten genieten van de natuur werd het Merelpad, een dolomietpad voor rolstoelgebruikers, aangelegd.  
 

Laagjes in het bos

Het bos is beplant met gewone es, zomereik, wintereik, berk en zwarte els. In de struikengordels langs de wandelpaden vind je vooral sleedoorn, hazelaar, lijsterbes, meidoorn en Gelderse roos. Deze struiken zorgen voor een geleidelijke overgang van de kruidlaag naar de loofhoutbestanden. Zowat alle insecten, vlinders en vogels hebben baat bij een dergelijke zachte overgang van laag naar hoog. Bosrietzanger, fitis, spotvogel, tjif-tjaf en nog vele andere zangvogels komen er voor. Ook de vlinders, met het bont zandoogje, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder hebben deze biotoop gevonden.
 

Toekomstbomen

In het bos zullen toekomstbomen worden aangeduid. Die bomen krijgen meer kansen om uit te groeien tot forse exemplaren, die dan later kunnen worden geëxploiteerd volgens de principes van duurzaam bosbeheer.

 • Dolomietpad

  Er is een aangelegd pad voor rolstoelgebruikers.

  Kaart Merelbos
 • Wandelen

  In het Merelbos kun je vrij wandelen op de daarvoor voorziene wandelpaden.

  Kaartje
 • Knooppunten

  Knooppunten 57 (Brugse Ommeland) ligt in de buurt van het Merelbos.

  Fietsknooppunten
 • Zomerspeelzone

  Van 1 juli t.e.m 31 augustus is er een speelzone van 5 ha.

  Speelzones

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Bram Brouckaert

  "Beste, in de vooravond gingen m'n vriendin en ik met de hond wandelen in het merelbos te emelgem. Hierbij namen we het knuppelpad en dit bleek een hele opgave... Het pad ontbreekt meerdere planken (die in het water drijven) en lijkt op sommige plaatsen volledig verzakt. Op sommige plaatsen ontbraken zoveel planken dat het bijna onmogelijk was nog verder te gaan. Is het mogelijk dit te herstellen aub? Het is niet alleen heel gevaarlijk maar oogt natuurlijk ook niet aantrekkelijk. mvg Bram Brouckaert"
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Beste Bram, de toestand van het knuppelpad is inderdaad niet te best. Daarom zal het eerstdaags worden afgebroken en zullen we deze doorgang niet meer gebruiken. Bedankt voor uw melding. Vriendelijke groeten "
 • janick

  "Mag je daar vissen"
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Dag Janick, in het Merelbos mag je niet vissen. Vriendelijke groeten"

De Gavers

Het provinciedomein De Gavers is meer dan alleen maar een groene long in de regio Zuid-West-Vlaanderen. De Gavers is een Sport- en Natuurcentrum met een uitgebreid aanbod aan milieueducatieve en sportieve activiteiten. Een bijzondere omgeving waar elke recreant, natuurliefhebber en sportieveling z’n gading vindt.
Je kan elk hoekje van het domein ontdekken via de talrijke wandel-, ruiter-, fiets- en mountainbikepaden. Daarnaast is er voor scholen en groepen een uitgebreid aanbod aan verschillende natuureducatieve modules over onder andere bijen, water…
Maar ook voor avontuurlijke sportactiviteiten is men op de Gavers aan het juiste adres. Zo kan je er surfen, zeilen en kajakken of kan de avonturier zich uitleven op touwenparcours, klimmuur, …

De Gavers ligt op 18 km van het Merelbos.

Ligging en bereikbaarheid

Het Merelbos is gelegen in Izegem.

Ingang

Reperstraat, 8870 Izegem

Openbaar vervoer

Nabij de verschillende ingangen vind je volgende bushaltes: Emelgem Reperstraat, Emelgem Sportcentrum Het Venster en Emelgem De Keyser. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.3 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (8 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.1 (7 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?