Het gebied staat garant voor puur genieten van prachtige natuur. Het gelijknamige kronkelende grensbeekje stroomt door een beekvallei vol leven. Dit grensgebied was lange tijd een vergeten hoek, zo ontsnapte het aan ingrepen van de mens. Zeldzame planten maken van het Merkske een feest voor elke bioloog. Archeologen vinden in het Merkske dan weer sporen die teruggaan tot het stenen tijdperk. Voor wandelaar en natuurliefhebber is het een ideaal plekje om even tot rust te komen.
Volg boswachter Bart van het Merkske via Instagram of volg de Facebookpagina van het Merkske.
- Een plek om even tot rust te komen
- Een grensoverschrijdend gebied
- Bezoekerscentrum De Klapekster
- Wandelparadijs
Een authentiek kronkelende beek
Het Merkske staat garant voor puur genieten. Het grensbeekje stroomt door een beekvallei vol leven. Deze regio was lange tijd een vergeten hoek, zo ontsnapte het aan ingrepen van de mens. Je komt tot rust in een kleinschalig landschap waar de stilte overheerst en waar geen plaats is voor asfalt en beton. Kinderen komen op avontuur en ondervinden aan den lijve waarom ze die laarzen per se aan moesten doen. Zeldzame planten maken van dit gebied een feest voor elke natuurliefhebber. In de vallei van het Merkske vinden we zelfs sporen die teruggaan tot het stenen tijdperk.
Het Merkske vormt de natuurlijke grens tussen Nederland en België en tussen de Noorderkempen en Noord-Brabant. Houtsingels en bramenwalletjes, bloemrijke graslanden, poelen, heischrale graslanden en heel veel zwarte elzen, die zo graag met hun voeten in het water staan, tooien het landschap. Natuur en Bos, Natuurpunt en Staatsbosbeheer, staan hier borg voor meer dan 1900 hectare bijzondere natuur en landschap.
Omdat het gebied is ontsnapt aan de schaalvergroting en het rechttrekken van rivieren, kon de natuur in alle rust een rijke fauna en flora behouden en is het landschap uniek. De drassige hooilanden en bossen aan weerszijden van de beek herbergen zeldzame plantensoorten zoals moesdistel, slanke sleutelbloem en knolsteenbreek.
Aan amfibieën geen gebrek
De alpenwatersalamander, kleine watersalamander en kamsalamander zijn maar enkele soorten die er voorkomen. De boomkikker en de knoflookpad doen het goed na herstel van het landschap én herintroductie. De beekvallei biedt voldoende voedsel en bescherming voor tal van vogels zoals wielewaal, blauwborst, geelgors, houtsnip en nachtegaal. In en rond de vennen en poelen dwalen grote zilverreigers, lepelaars, grutto en wulp. Wie goed kijkt, ontdekt sporen van een ree of van roofdieren zoals vos, hermelijn, bunzing of wezel.
Zandwegen
In het hele gebied kom je nog heel veel onverharde wegen tegen. De zandwegen zorgen voor extra wandelplezier. Het zijn bovendien ideale biotopen voor insecten zoals de grijze zandbij en in de bermen en houtkanten huizen vogels en kleine zoogdieren.
Kwel
Kwel is grondwater. Het kan eeuwenlang door de bodem hebben gestroomd om onder druk aan de oppervlakte uit de bodem te komen. Het water is zuurstof- en voedselarm en vaak kalk- en ijzerhoudend.Dit leidt tot de bijzondere flora in de vallei.
Wortel Kolonie
Wortel Kolonie maakt ook deel uit van het gebied. Met zijn typische dreven is het hier ideaal om te komen genieten van de rust, er zijn verschillenden wandelingen uitgestippeld. Wil je in de beekvallei gaan wandelen, breng dan zeker ook laarzen mee want het kan hier heel nat zijn. In de oude landlopersboerderij van Wortel Kolonie vind je bezoekerscentrum De Klapekster. Hier kan je terecht voor vragen en een drankje.
Wandelparadijs
Het gebied is ideaal om te komen genieten van de rust, er zijn verschillenden wandelingen uitgestippeld voor ieder wat wils. Ze zijn aangeduid met wandelknooppunten. Je brengt wel best laarzen mee want het kan er ook wel eens nat zijn.
Kempentocht
Meerdaagse wandeling van 63 km (verkorte lussen mogelijk van 34,5 - 18,5 of 15,5 km)
Verschillende wandelingen uitgestippeld op basis van de wandelknooppunten.
Stevige wandelschoenen of laarzen zijn aangeraden.
De Klapekster
In Wortel Kolonie vind je bezoekerscentrum De Klapekster van Natuurpunt. Dé uitvalbasis voor wandel- en fietstochten. Je kan er terecht voor informatie over het gebied, een drankje en voor een tentoonstelling over de kolonie, de vallei van het Merkske.
Voorzieningen
Boswachter
Downloads
Nuttige Links
Hoe geraak je er?
Ingang
Kolonie 41, 2323 Wortel
Met het openbaar vervoer
Zeer moeilijk bereikbaar met het openbare vervoer. Je kan geraken tot in Wortel en Minderhout met de bus. Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
Met de fiets
Het fietsknooppuntennetwerk passeert langs het gebied (knooppunten 12-11-19-18-22). Meer info: www.fietsnet.be.
Parking
Er zijn verschillende parkings voorzien (zie folder). Op andere locaties staat er enkel een infopaneel en kun je er max met enkele wagens parkeren.
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >