Currently, there is no weather information available.

Merkske

3.92683
 • Antwerpen: risicocode ORANJE - hoog gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4.555555
 • 3.714285
 • 3.166665
 • 4.125
 • 3.2
 • 4.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#merkske

Het Merkske staat garant voor puur genieten van prachtige natuur. Het gelijknamige kronkelende grensbeekje stroomt door een beekvallei vol leven. Dit grensgebied was lange tijd een vergeten hoek, zo ontsnapte het aan ingrepen van de mens. Zeldzame planten maken van dit gebied een feest voor elke bioloog. Archeologen vinden in het Merkske dan weer sporen die teruggaan tot het stenen tijdperk. Voor wandelaar en natuurliefhebber is het een ideaal plekje om even tot rust te komen.

 

De troeven

 • Een plek om even tot rust te komen
 • Een grensoverschrijdend gebied
 • Bezoekerscentrum De Klapekster
 • Wandelparadijs
Toon meer informatie

Een authentiek kronkelende beek

Het Merkske staat garant voor puur genieten. Het grensbeekje stroomt door een beekvallei vol leven. Deze regio was lange tijd een vergeten hoek, zo ontsnapte het aan ingrepen van de mens. Je komt er tot rust in een kleinschalig landschap waar de stilte overheerst en waar geen plaats is voor asfalt en beton. Kinderen komen er op avontuur en ondervinden er aan den lijve waarom ze die laarzen per se aan moesten doen. Zeldzame planten maken van dit gebied een feest voor elke natuurliefhebber. In de vallei van het Merkske vinden we zelfs sporen die teruggaan tot het stenen tijdperk. 

Het Merkske vormt de natuurlijke grens tussen Nederland en België en tussen de Noorderkempen en Noord-Brabant. Houtsingels en bramenwalletjes, bloemrijke graslanden, poelen, heischrale graslanden en heel veel zwarte elzen, die zo graag met hun voeten in het water staan, tooien het landschap. Natuur en Bos, Natuurpunt en Staatsbosbeheer, staan hier borg voor meer dan 1900 hectare bijzondere natuur en landschap. 

Omdat het gebied is ontsnapt aan de schaalvergroting en het rechttrekken van rivieren, kon de natuur in alle rust een rijke fauna en flora behouden en is het landschap uniek. De drassige hooilanden en bossen aan weerszijden van de beek herbergen zeldzame plantensoorten zoals moesdistel, slanke sleutelbloem en knolsteenbreek. 
 

Aan amfibieën geen gebrek

De alpenwatersalamander, kleine watersalamander en kamsalamander zijn maar enkele soorten die er voorkomen. De boomkikker en de knoflookpad doen het goed na herstel van het landschap én herintroductie. De beekvallei biedt voldoende voedsel en bescherming voor tal van vogels zoals wielewaal, blauwborst, geelgors, houtsnip en nachtegaal. In en rond de vennen en poelen dwalen grote zilverreigers, lepelaars, grutto  en wulp. Wie goed kijkt, ontdekt sporen van een ree of van roofdieren zoals vos, hermelijn, bunzing of wezel. 
 

Zandwegen

In het hele gebied kom je nog heel veel onverharde wegen tegen. De zandwegen zorgen voor extra wandelplezier. Het zijn bovendien ideale biotopen voor insecten zoals de grijze zandbij en in de bermen en houtkanten huizen vogels en kleine zoogdieren.
 

Kwel

Kwel is grondwater. Het kan eeuwenlang door de bodem hebben gestroomd om onder druk aan de oppervlakte uit de bodem te komen. Het water is zuurstof- en voedselarm en vaak kalk- en ijzerhoudend.Dit leidt tot de bijzondere flora in de vallei.
 

Wortel Kolonie

Wortel Kolonie maakt ook deel uit van het gebied. Met zijn typische dreven is het hier ideaal om te komen genieten van de rust, er zijn verschillenden wandelingen uitgestippeld. Wil je in de beekvallei gaan wandelen, breng dan zeker ook laarzen mee want het kan hier heel nat zijn. In de oude landlopersboerderij van Wortel Kolonie vind je bezoekerscentrum De Klapekster. Hier kan je terecht voor vragen en een drankje.
 

Wandelparadijs

Het gebied is ideaal om te komen genieten van de rust, er zijn verschillenden wandelingen uitgestippeld voor ieder wat wils. Ze zijn aangeduid met wandelknooppunten. Je brengt wel best laarzen mee want het kan er ook wel eens nat zijn.

 

 • Kempentocht

  Meerdaagse wandeling van 63 km (verkorte lussen mogelijk van 34,5 - 18,5 of 15,5 km)

  Alle info over de Kempentocht
 • Wandelknooppunten

  In de buurt: 72 en 94 van wandelnetwerk Kempense Kolonies.

  Wandelknooppunt.be
 • Verschillende wandelingen uitgestippeld op basis van de wandelknooppunten.

  Stevige wandelschoenen of laarzen zijn aangeraden.

  Folder met overzichtskaart van Het Merkske
 • De Klapekster

  In Wortel Kolonie vind je bezoekerscentrum De Klapekster van Natuurpunt. Dé uitvalbasis voor wandel- en fietstochten. Je kan er terecht voor informatie over het gebied, een drankje en voor een tentoonstelling over de kolonie, de vallei van het Merkske.

  De Klapekster
 • Bonte Beestenboel en Widar

  De Bonte Beestenboel biedt tijdens het schooljaar boerderijklassen aan.

  Bonte Beestenboel

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Merkske spreidt zich uit over zowel Belgisch als Nederlands grondgebied.

Ingang

Kolonie 41, 2323 Wortel

Met het openbaar vervoer

Zeer moeilijk bereikbaar met het openbare vervoer. Je kan geraken tot in Wortel en Minderhout met de bus. Meer info: www.delijn.be.

Met de fiets

Het fietsknooppuntennetwerk passeert langs het gebied (knooppunten 12-11-19-18-22). Meer info: www.fietsnet.be.

Parking

Er zijn verschillende parkings voorzien (zie folder). Op andere locaties staat er enkel een infopaneel en je kan er max met enkele wagens parkeren. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.6 (9 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (7 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.2 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (8 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.3 (6 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt