- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#demerode
Het natuurgebied de Merode ligt op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant en heeft een rijke adellijke en literaire geschiedenis. Het pronkt met machtige landschappen en lokt wandelaars en fietsers van alle kanten. Het gebied omvat vier bosrijke gebieden in het zuidoosten van Antwerpen: Sterschotsbos, Hertberg, Varenbroek en Helschot. Dit prachtig landschap inspireerde schrijver Alfons Jozef de Ridder voor zijn befaamde pseudoniem Willem Elsschot. De bosrijke gebieden zijn ideaal om in te wandelen en waardevol voor tal van planten en dieren.
De troeven
Hertberg
Hertberg is met zijn 310 hectare het grootste van de vier bosrijke gebieden. Het oostelijke deel van dit bosgebied is in handen van Natuur en Bos. Naast Corsicaanse en grove den, vind je ook lijsterbes, spork, smalle en brede stekelvaren, blauwe bosbes en wilde kamperfoelie. Aanwezige dieren zijn bijvoorbeeld ree, vos, steenmarter, havik, buizerd, bosuil, zwarte specht en levendbarende hagedis.
Sterschotsbos
Sterschotsbos bestaat uit twee bosgebieden die van elkaar gescheiden zijn door een autoweg. Het 65 hectare grote gebied bestaat voor ongeveer de helft uit puur naaldhout (vooral grove en Corsicaanse den) en 33 procent uit loofhout zoals Amerikaanse eik, zomereik, wintereik, beuk, trilpopulier, wilg, berk, zwarte els en es. Je treft hier typische bosplanten aan en ook zeldzame soorten zoals grasklokje, muizenoor, tormentil, kleine ratelaar en valse kamille. De kleurrijke ijsvogel laat zich hier graag opmerken naast witgatje, zwarte specht, havik, buizerd, bosuil, boompieper, steenmarter, ree en vos.
Varenbroek
Varenbroek is een 66 hectare groot bos dat tot 2003 een privaat jachtterrein van de familie De Merode was. Zomereik en oude wintereik domineren dit bos. Lijsterbes, spork, zwarte els, elzenzegge, dotterbloem, bosanemoon, speenkruid, muskuskruid en kamperfoelie vullen de onderlaag. Vaste bewoners zijn middelste bonte specht, havik, buizerd, houtsnip, steenmarter, vos, ree en hazelworm.
Helschot
Iets ten zuiden van Varenbroek ligt Helschot. Dit uiterst waardevolle bosgebied van 72 hectare is bestempeld als bosreservaat waar de natuur vrij spel krijgt. De planten in dit gebied zijn typisch voor oude bossen zoals muskuskruid, bosanemoon, dotterbloem, elzenzegge, ijle zegge, groot heksenkruid, wilde kardinaalsmuts, dalkruid, grote muur. Kijk zeker ook uit naar zeldzame parels als gewone agrimonie en tormentil. Matkop, goudvink, nachtegaal, spechten en kleine ijsvogelvlinder doen zich tegoed aan de voedselrijkdom van dit bos.
Geschiedenis over de Merode
Hertberg, Varenbroek en Helschot zijn drie bosrijke gebieden die vroeger toebehoorden aan de familie De Merode. Ze liggen samen met het Sterschotsbos in het zuidoosten van de provincie Antwerpen, grotendeels op het grondgebied van de gemeenten Westerlo en Herselt.
In 2000 bood prins De Merode zowat 1500 hectare van zijn eigendommen te koop aan. Het grootste deel hiervan was bebost natuurgebied. Om versnippering tegen te gaan, kocht de Vlaamse Landmaatschappij in januari 2004 het volledige gebied aan.
Natuur en Bos is nu eigenaar en beheerder van de vier bosrijke natuurgebieden van De Merode.
-
Fietsknooppunten
Via fietsknooppunten kom je langs de verschillende Merodegebieden.
Plan je route via Fietsnet. -
MTB-netwerk
Het Merode-netwerk verbindt drie permanente mountainbikeroutes van Herselt, Laakdal en Scherpenheuvel-Zichem en is goed voor zo’n 122 kilometer fietsplezier.
http://www.demerodeonline.be/locatie/mountainbiken-in-de-merode/ -
Ruiterpaden
Waan je terug in de tijd toen de familie De Merode op galopperende paarden het domein doorkruiste.
Bezoek de website van de Merode