Currently, there is no weather information available.

Mettekoven

3.675675
 • 3.666665
 • 3.666665
 • 3.666665
 • 3.666665
 • 3.666665
 • 3.714285
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#mettekoven

Niet alleen tijdens de bloesemperiode, wanneer de bloeiende hoogstamfruitbomen het landschap tot een sprookjestafereel omtoveren, is Mettekoven een echt fiets- en wandelparadijs. De zeer vruchtbare gronden zijn bijzonder geschikt voor dorstige flora, zoals de bekende fruitbomen. Het natuurdomein vlak bij het typische landbouwdorp heeft echter nog heel wat meer voor je in petto. Laat je dus verrassen door dit unieke natuurgebied in Haspengouw.

De troeven

 • Zeer vruchtbare gronden
 • Hoogstamboomgaarden
 • Wilde narcis
 • Soortenrijke wei- en hooilanden
 • Europese bescherming voor fauna en flora
Toon meer informatie

De wilde narcis houdt van vruchtbare grond

Natuurdomein Mettekoven ligt in het fruitige Haspengouw. Op je pad kom je onder andere door elzen-essenbossen, ontmoet je de moerasspirea, dottergraslanden en de wilde narcis, een opvallende voorjaarsbloeier. De zeldzame wilde narcis gedijt in Mettekoven goed, maar is elders in Vlaanderen erg zeldzaam. Je mag van deze zeldzame plant dan ook absoluut geen bloemen plukken of bolletjes uitsteken! Verschillende fauna en flora in dit waardevolle stukje groen genieten overigens Europese bescherming. Talloze insecten en amfibieën voelen zich hier dan ook meer dan thuis.
 

Landschapsbeheer met oog voor de natuur

Het natuurgebied Mettekoven ontstond bij de ruilverkaveling Mettekoven en ligt in Mettekoven en Heers. Het is een kleinschalige vallei met een uitgesproken reliëf. De ondergrond bestaat uit vochtige tot natte leemgrond. Ook opmerkelijk voor de streek zijn de kalkhellingen. Zij zijn grotendeels begroeid met een eiken-haagbeukenbos en met de al eerder genoemde, bedreigde wilde narcis. Het reservaat, dat aansluit op landbouwgronden, heeft daarnaast hoogstamboomgaarden en soortenrijke wei- en hooilanden te bieden.

Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt in het kader van natuurlijk landschapsbeheer samen met lokale landbouwers voor het maaien en de nabegrazing. Toch blijven er steeds voldoende ruigten, wat interessant is voor insecten en amfibieën. De valleibossen worden omgevormd tot elzen-essenbossen en ertussen laten we open plekken bestaan, waar zich spontaan ruigten ontwikkelen. Op die manier ontstaat een gunstig mozaïekpatroon.

 • Er zijn verschillende wandelroutes rond greenspot Mettekoven.

  Greenspot Mettekoven
 • Fietsroutenetwerk

  Het fietsroutenetwerk doorkruist het natuurreservaat tussen de knooppunten 163 en 161. Tussen de knooppunten 161 en 169 passeer je over de Romeinse Kassei langs de noordgrens van het natuurreservaat.

  Fietsroute.org
 • Taverne Martenshof

  Temidden van de natuur en de fruitbomen, ligt het Martenshof.

  Martenshof Mettekoven
 • Er loopt een MTB-route van 26, 3 km langs het gebied.

  MTB rode lus

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Natuurdomein Mettekoven ligt in het fruitige Haspengouw. 

Ingang

Mettekovenstraat , 3870 Heers

Met het openbaar vervoer

Het treinstation van Sint-Truiden ligt op 12 km van natuurgebied Mettekoven. Bushalte ‘Mettekoven kerk’ ligt vlakbij, ze wordt aangedaan door belbussen 708 (Borgloon-Heers), 734 (Sint-Truiden-Heers) en op zon- en feestdagen door de Sint-Truidense stadsbelbus 512. Meer info: www.delijn.be.

Met de auto

Je kunt parkeren aan Mettekoven kerk, in het centrum van Mettekoven, Heers.

Vanuit Brussel: Volg de E40 richting Luik tot afslag 29 Waremme. Vervolg de N69 richting Tongeren. Rij door Horpmaal en Gutshoven tot Mettekoven centrum.

Vanuit Antwerpen: Volg de E313 richting Luik tot afslag 28 Hasselt-Zuid. Volg de N80 tot afslag Sint-Truiden-Alken. Vervolg je weg op de N80 door Sint-Lambrechts-Herk, Ulbeek en Hoepertingen. Rij Mettekoven centrum in.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (7 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt