Hier stroomt dagelijks op het ritme getij een beetje Scheldewater het gebied in en uit. Zo ontstaan er in Bergenmeersen zoetwaterslikken en -schorren, waar je via een vlonderpad dwars door loopt. Een unieke ervaring!

Volg boswachter Reinhart van Bergenmeersen via Instagram

Troeven
  • Vlonderpad door slikken en schorren
  • Pitstop voor trekvogels
  • Waterval op de Schelde

Slikken en schorren

Door het ritme van eb en vloed, beeldhouwt de rivier een netwerk van slikken en schorren. De laatste decennia zijn is deze natuur schaars geworden. Nochtans zijn slikken en schorren essentieel voor een gezonde en robuuste Schelde. Bergenmeersen is een waardevolle uitbreiding van het oppervlakte en is zo ook een echte klimaatbuffer. Trek je stapschoenen aan en kom de getijdennatuur snuiven. Het parcours slingert langs de oever van de Schelde en dwars door door Bergenmeersen op een houten vlonderpad. Ook fietsers vinden hun gading op de autovrije jaagpaden.

Waterval op de Schelde

Twee keer per dag stroomt er bij vloed Scheldewater in het gebied via een sluis. Dat is best indrukwekkend om te zien. Wil je het schouwspel met eigen ogen bewonderen? Vanaf een waterpeil hoger dan 5 meter is een bezoek meer dan de moeite waard! Check via 'Nuttige Links' op welk moment je best post vat.  

Beestig gebied

In het voorjaar lokt het gebied vele trek- en broedvogels: van tureluur tot kleine plevier, van wintertaling tot grote zilverreiger. Neem bij een bezoek zeker je verrekijker mee. Vanop de dijk rond het gebied krijg je vast en zeker een prachtexemplaar in het vizier.

Hoofdrolspeler in het Sigmaplan

Bergenmeersen is niet alleen een prachtig natuurgebied het is ook een overstromingsgebied. Als springtij samenvalt met een noordwesterstorm op de Noordzee stroomt een grote hoeveelheid Scheldewater landinwaarts (ongeveer 1 à 2 keer per jaar). Bergenmeersen treedt dan in werking als waterbuffer totdat het peil van de Schelde weer gezakt is. Op andere plaatsen, waar mensen wonen, vermindert daardoor de kans op overstromingen.

Middeleeuws 'kasteel'

Ook wie van een vleugje geschiedenis houdt, komt hier aan zijn trekken. Uit historische bronnen weten we dat men die plek vroeger 'motte' noemde, een oud woord voor kunstmatige heuvel. Bij het archeologisch onderzoek tijdens de werken in 2012 werd een brede, cirkelvormige gracht ontdekt die het vermoeden bevestigt dat hier vroeger een kasteelsite aanwezig was. 

Luchtfoto Bergenmeersen aan de Schelde in Wichelen
Sluis Bergenmeersen zicht op slikken en schorren
Spelelement driedoornigestekelbaars
Vrachtboot op Schelde
Vlonderpad in Bergenmeersen
Luchtfoto Bergenmeersen aan de Schelde in Wichelen
Sluis Bergenmeersen zicht op slikken en schorren
Spelelement driedoornigestekelbaars
Vrachtboot op Schelde
Vlonderpad in Bergenmeersen

Actietips

21

Op het ritme van het getij

Wandeling van 3 km.
21

Cordespad

Wandeling van 13 km (6 +7 km)
21

Wandelen in getijdennatuur

Wandeling van 3 km.

23

Mountainbikeroute

Route (rode lus) van 36 km.

49

Vogels kijken

Vanop de dijk en het vlonderpad
46

Natuurbelevingspad

Je komt er op een speelse wijze meer te weten over enkele markante bewoners van de slikken en schorren langs de Schelde.

Locatie: Paddenhoek (Wichelen)