Het Bergmolenbos is het stadsbos in wording ten zuiden van Roeselare. Aan de rand van het bosuitbreidingsproject vind je de Kleiputten, het gastverblijf voor heel wat vogels. Een 34 hectare groot domeinbos met verschillende loofboomsoorten omringt de kleiputten. Iets verderop vind je een fruitboomgaard en het provinciedomein Sterrebos. Je wandelt er onder een afwisselend bladerdak, langs waterpartijtjes, bloemrijke hooilanden en over een negentiende-eeuws kasteelpark. Deze groene parel in Roeselare zal je niet snel vervelen!

Troeven
  • Kasteelpark
  • Speelbos
  • Natuur aan de rand van de stad

Samen één groot stadsbos

Met het project 'Bergmolenbos' wil de Vlaamse overheid 125 hectare groen inrichten tussen het Sterrebos en de woonwijk 'De Zilverberg' in Roeselare. Geleidelijk worden gronden aangekocht en ingericht als natuur- en bosgebied. Tot het Bergmolenbos behoren ook de Kleiputten, een gekend natuurreservaat in Roeselare.
Om van het Bergmolenbos en Sterrebos een waardevol gebied te maken voor natuur en bezoekers slaan vier partners de handen in elkaar: Natuur en Bos, Natuurpunt, de stad Roeselare en de provincie West-Vlaanderen. Elk beheren ze een deel van dit ecologisch en vooral recreatief waardevol gebied.

Kleiputten worden hotspot voor natuur

De Kleiputten maakt deel uit van een kleigroeve. Tot 1984 was hier een steenbakkerij. Later werden de kleiputten opgevuld als stortplaats. Een klein deel bleef gelukkig gespaard als natuurgebied. Natuurpunt nam er het beheer over en vandaag siert een grote diversiteit aan fauna en flora de Kleiputten. In de zomer is het een gastenverblijf voor vogels als de grasmus, fitis, tuinfluiter en zomertortel. De rietzones zijn een ideale broedplaats voor onder andere de kleine karekiet, rietgors en roerdomp. Blikvanger onder de planten is de één meter hoge reuzenpaardenstaart met zijn opvallende bruine sporenaren.
Het 34 hectare grote domeinbos dat de kleiputten omringt, wordt beheerd door het Natuur en Bos. Je vindt er verschillende loofboomsoorten als wilg, els, zomereik, esdoorn, gewone es en olm. Struiken en rozensoorten kleuren dit bos verder in. In het speelbos kunnen jongeren ravotten van jewelste.
Vlak bij de kleiputten vind je nog een hoogstamboomgaard met oude fruitboomrassen van peren, pruimen en appels. Deze hoogstamboomgaard wordt beheerd door de stad Roeselare.

Sterrebos, lekker kuieren in de statige dreven

Het provinciaal domein Sterrebos is een 27 hectare groot kasteeldomein met een ruime waaier aan inheemse boom- en struiksoorten. Een aantal prachtige uitheemse boomsoorten zoals de imposante plataan bij het kasteel, zullen je zeker verrassen. Achter het kasteel vind je een negentiende-eeuws park in Engelse stijl waar onder meer moerascypres, ginkgo en een mooie Noord-Amerikaanse amberboom groeien. De cafetaria nodigt je uit om ook de innerlijke mens te versterken.

wandelaars in Bergmolenbos
grasmus
zomereik
wandelaars in Bergmolenbos
roerdomp
wandelaars in Bergmolenbos
grasmus
zomereik
wandelaars in Bergmolenbos
roerdomp

Actietips

45

Speelzone

In de Kleiputten is een speelzone van 3,8 hectare. Hier kan het hele jaar gespeeld worden. Van 1 juli t.e.m. 31 augustus is er ook nog een extra zomerspeelzone van 5 hectare!

45

Speurtocht

Blob en zijn vriendjes nemen je mee door de mooiste groene plekjes. De Blob zoektocht is geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar.

Bekijk de kaart

Boswachter

Mathieu Foré
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Oude Maria's Lindestraat, 8800 Roeselare

Openbaar vervoer

De dichtsbijzijnde bushalte "Rumbeke Steenovenstraat" ligt op 900 meter van de hoofdingang. Het station van Roeselare ligt op 3,6 kilometer.
Stippel je route uit op www.delijn.be www.belgiantrain.be of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).