Het Brakelbos pronkt op de flank van de onthoofde 'Mont de Rhode' (Modderode). In dit bos heersen vooral beuk en hulst, sommige bomen zijn zelfs al 100 jaar oud. De Sassegembeek baant zich in steile ravijntjes naar De Zwalm, een speelparadijs voor vissen en amfibieën. In het voorjaar ontrolt de wilde hyacint sierlijk zijn blauwpaars tapijt, een ware streling voor het oog.

Troeven
  • Pareltje in de Vlaamse Ardennen
  • Een eenheid met het Bos Ter Rijst en het Pottelbergbos
  • Flirten met de taalgrens
  • Rijke biodiversiteit met voorjaarsbloei

Bloemenpracht

Met zijn dichte kruin laat de beuk weinig licht door. Gelukkig vormen de wilde hyacint, wilde narcis, bosanemoon en salomonszegel hier elk voorjaar weer een kleurrijke uitzondering op. Op sommige plekjes vind je nog de blauwe bosbes terug, ondertussen zeldzaam in de regio. In dit natuurlijke bos ontstaat er licht en ruimte voor nieuw boompjes wanneer oude bomen geveld worden door storm of ziekte. Zo kan een struik- en kruidlaag zich ontwikkelen in een gevarieerd, gemengd loofbos met beuk, zomereik, es en esdoorn.

En bronnetjes

Talrijke bronnen in het Brakelbos voeden de visrijke Sassegembeek, die zich in steile ravijntjes en via een beekvallei een weg naar de Zwalm baant. In de Sassegembeek zwemmen de zeldzame beekprik en rivierdonderpad. Tot voor kort was deze beek de enige vindplaats van beekforel in de Vlaamse Ardennen.
Door vroegere zandwinning is de heuveltop Mont de Rhode, waarop het Brakelbos pronkt, volledig afgegraven. De verlaten groeve is nu een ideale plek voor struikheide, brem en berkenbosjes. Ook voor boompieper, levendbarende hagedis en hazelworm is dit een ideale biotoop.

Geschiedenis

In de middeleeuwen behoorde het Brakelbos tot de uitgestrekte bossengordel op de getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen. Getuigenheuvels zijn versteende zandbanken langs de kustlijn van de Diestiaanzee die twee miljoen jaar geleden Vlaanderen overspoelde.
Na de verwoestingen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd het Brakelbos hoofdzakelijk met beuk heraangeplant.

Samen met het Bos Ter Rijst en de beukenbossen van Flobecq (Vloesberg) is het Brakelbos (52 ha) wel 200 hectare groot. Het Brakelbos is eigendom van het OCMW Oudenaarde en van het Agentschap voor Natuur en Bos, dat ook instaat voor het beheer.

geschubde inktzwam
gewone tuinslak
boompieper
parelstuifzwam
levendbarende hagedis
vliegenzwam
rand van het bos
witte bloemen
boomstam begroeid met mos
beekje in het bos
geschubde inktzwam
gewone tuinslak
boompieper
parelstuifzwam
levendbarende hagedis
vliegenzwam
rand van het bos
witte bloemen
boomstam begroeid met mos
beekje in het bos

Actietips

21

Dwaallichtwandelroute

Wandelroute van 16,6 kilometer.

21

Tweebossenpad

Wandeling van 10 kilometer.

21

Weerwolfroute wandelroute

Wandelroute van 11 kilometer vanuit d'Hoppe (Flobecq)

45

Speelzone

Er is een speelzone van 0,65 hectare.

24

Ruiterroute van Flobecq

Ruiterroute van 22 kilometer.

Bekijk de kaart

Boswachter

Yvan Desseyn
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Brakelbosstraat 31, 9660 Brakel

Met het openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be& of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).

Parking

Er is parkeergelegenheid op het einde van de Brakelbosstraat, naast de ingang van het Brakelbos.
Er is ook parkeergelegenheid in de dorpskom van het gehucht D'hoppe (Vloesberg).