De valleien van de Dijle en haar zijrivieren Laan en IJse vormen een uitgestrekt gebied met een uitzonderlijke natuurwaarde. De rivieren kronkelen door een landschap van graslanden, bossen, vijvers en moerassen. In de valleien en de omliggende bossen voelen heel wat dier- en plantensoorten zich prima thuis. De Dijlevallei vormt een belangrijke natuurschakel in het Nationaal Park Brabantse Wouden, een machtig landschap dat het Meerdaalwoud, het Zoniënwoud en het Hallerbos met elkaar verbindt. Samen goed voor meer dan 10.000 hectare belevingsnatuur.
- Spectaculair meanderende rivieren
- Grootse vijvers als paradijs voor watervogels
- Unieke vergezichten
- Grote oude bossen op de plateaus
Wie Dijlevallei zegt, denkt aan een prachtig meanderende rivier, aan waterrijke natuurparels zoals de Vijvers van Oud-Heverlee en aan graslanden met een weelderige bloemenpracht. In het voorjaar rollen de grote bossen op de hogergelegen plateaus een tapijt van bosanemoon en daslook uit.
Inspiratiebron voor natuurlijk rivierbeheer
De Dijlevallei ligt ten zuiden van Leuven en bestaat uit grote bossen en uitgestrekte vallei-natuur. Om Leuven te beschermen tegen wateroverlast ontwikkelde de overheid een natuurlijk rivierbeheer op de Dijle en haar zijlopen Laan en IJse. Daardoor zie je als bezoeker vaak bomen liggen in de rivier. Dit beheer is een inspiratiebron voor andere valleien. De grote oude bossen op de plateaus herbergen niet alleen veel natuurschoon, maar produceren ook kwaliteitshout. Bertembos, Meerdaalwoud en Heverleebos zijn daar sprekende voorbeelden van.
Wie is actief in het gebied?
Talrijke gebruikers zijn actief in de Dijlevallei. Dat zijn vooral vissers, jagers, landbouwers, houtexploitanten, buitensportorganisaties en recreanten.
Het Agentschap voor Natuur en Bos is de grootste beheerder, met langs de Dijle de natuurgebieden Egenhovenbos (Leuven), Vijvers van Oud-Heverlee, Grootbroek en Vijvers van Florival (Sint-Agatha-Rode). Langs de zijrivier Laan situeren zich Molenveld en Rodebos (Sint-Agatha-Rode) en Tombeekheide (Overijse).
Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw beheert de Doode Bemde. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is verantwoordelijk voor het beheer van de Dijle, de IJse en de Laan. De Watergroep heeft drinkwaterwinningen in de Dijle- en Laanvallei.
Natuurbeheerplan voor de Dijlevallei
Het natuurbeheerplan voor de Dijle-, Laan- en IJsevallei werd in 2021 door de bevoegde minister goedgekeurd. Een natuurbeheerplan zorgt ervoor dat de biodiversiteit in die natuurgebieden alle kansen krijgt en is 24 jaar geldig. Voor de Dijle-, Laan- en IJsevallei gaat het onder andere om het omvormen van bestaande bossen naar meer gevarieerde streekeigen bossen met meer dood hout, open plekken met heide, bosranden en meer variatie van oude en jonge bomen. Om de kwaliteit van de bossen te verbeteren moeten die met elkaar verbonden worden. De moerasvogels hebben ook extra moerasvegetatie nodig om in de vallei te kunnen overleven. Ten slotte moet het water dat de vijvers voedt proper zijn.
Voorzieningen
Boswachter
Nuttige Links
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >