Douvevallei en Eeuwenhout
Wie dit gebied bezoekt, zou haast geloven dat de tijd er is blijven stilstaan. De holle wegen, knotbomenrijen, houtkanten en hagen ademen een sfeer van lang vervlogen tijden uit. Het samenspel van bos, bloemige weiden en akkertjes is een streling voor het oog. In de Douvevallei en het Eeuwenhout beheert Natuur en Bos een kleine 70 hectare.
Volg boswachter Erwin van de Douvevallei en het Eeuwenhout via Instagram
- Het afwisselende landschap
- De sfeer van lang vervlogen tijden
- De herinnering aan het oorlogsverleden
- Zeldzame diersoorten
- Indrukwekkende diversiteit aan bomen
Diversiteit
De diversiteit aan bomen in De Douvevallei is indrukwekkend. Je vindt er zomereik, zoete kers, winterlinde, haagbeuk en gewone es. Er is ook een zaadboomgaard met autochtone haagbeuk, lijsterbes en Spaanse aak. Opvallend zijn de bijzondere knotbomen zoals knothazelaar en knotlijsterbes.
Er is een groot plantenaanbod waarbij elke soort wel een bepaalde voorkeur van ondergrond heeft. Op de schrale graslanden op de heuveltoppen groeien schapenzuring, gewoon biggenkruid, echt duizendguldenkruid, tormentil en muizenoor. Reuzenpaardenstaart, hangende zegge en moesdistel verkiezen de bronrijke hellingen. Egelboterbloem, beekpunge, pinksterbloem en echte koekoeksbloem geven dan weer de voorkeur aan de natte beekvallei.
Bijzondere bruine winterjuffer
De rust en variatie in De Douvevallei en Eeuwenhout kunnen heel wat dieren bekoren. De ruige graanakkertjes tussen de zaadbomen zijn bijvoorbeeld een ideale overwinteringsplaats voor akkervogels als de geelgors en grauwe gors. Rond de poelen gonst het van de libellen, waaronder de bijzondere bruine winterjuffer. Ook de vinpoot- en kamsalamander voelen zich hier uitstekend. De zeldzame sleedoornpage fladdert rond in de buurt van de sleedoornstruiken. Vogels als veldleeuwerik en patrijs waarderen de afwisseling van bos, houtkant en open veld.
Woelig oorlogsverleden
Wie goed kijkt, ziet nog sporen van een woelig oorlogsverleden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hielden de strijdende partijen hier lelijk huis. Heel wat poelen zijn oude bomkraters. De afgedamde vijver in het Eeuwenhout diende als drinkplaats voor de paarden van de Engelse artillerie.
De Douvevallei en het Eeuwenhout is een Natura 2000-gebied.
Stiltewandeling in Westouter
De wandeling is 12,9 km lang maar kan je ook inkorten tot 6,8 of 9,8 km.
Speurtocht voor kinderen
Ontdek het Eeuwenhout adhv plezante doe-opdrachten en leuke weetjes. De doelgroep zijn kinderen van 4 tot 12 jaar.
Voorzieningen
Boswachter
Downloads
Hoe geraak je er?
Ingang
De Douvevallei en het Eeuwenhout vormen een lappendeken van stukjes natuur gelegen aan de Franse grens in de gemeente Heuvelland.De belangrijkste ingangen bevinden zich in de Schomminkelstraat (Douvevallei) en de Dikkebusstraat (Eeuwenhout) in Heuvelland.
Openbaar vervoer
De dichtstbijzijnde bushalte is "Westouter Rode Berg".
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken)
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >