Dit groene landschap heeft een natuurlijke aanblik, maar draagt de sporen van het mijnverleden. Ingestorte mijngangen verlaagden het reliëf met enkele meters. Grote pompen voorkomen dat de omgeving van Helderbeek-Voort verandert in uitgestrekte meren en moerassen. In onthaalpoort De Watersnip vind je een speelse tentoonstelling over de natuur en het landschap van de Zwarte Beek. Het natuurreservaat zelf is niet toegankelijk voor het publiek.

Troeven
  • Zompige beemden
  • Groen landschap
  • Onthaalpoort de Watersnip
  • Sporen van het mijnverleden

De Helderbeek is een nevenloop van de bekende Zwarte Beek. Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert een klein gedeelte van de vallei als natuurreservaat. Dit natuurreservaat behoort tot het omliggende gebied de Mijnterril van Zolder, maar is niet toegankelijk voor het publiek. De zompige beemden van de Helderbeek herbergen vele bijzondere dieren en vegetaties. De vallei biedt ruimte aan venige graslanden en moerasbossen. De hooilanden zijn soortenrijk van uitzonderlijke waarde.

schapenbok
nachtzwaluw
Zwarte Beek
schapenbok
nachtzwaluw
Zwarte Beek

Actietips

21

Wandeling

Kijk op de kalender van Bezoekerscentrum de Watersnip voor geleide wandelingen.

Bekijk de kaart

Voorzieningen

Boswachter

Patrick Reynders
Neem contact op >

Hoe geraak je er?

Ligging en bereikbaarheid

Dit natuurreservaat behoort tot het omliggende gebied de Mijnterril van Zolder. De Helderbeek is een nevenloop van de bekende Zwarte Beek.

Ingang

Grauwe Steenstraat 7/2, 3582 Beringen

Met het openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).