Dit bos van 56 hectare is niet zo onheilspellend als de naam doet vermoeden. Er wonen geen heksen of duivels, wel bijzondere diertjes. In de vroege ochtend of valavond kan je wel eens oog in oog staan met een ree. De zeldzame baardvleermuis zet dan weer 's nachts de bloemetjes buiten. In het Helleketelbos krioelt het van het leven! Het is een leuk bos om te wandelen en voor gezinnen met kinderen is er ook een speurtocht.

Volg boswachter Erwin van het Helleketelbos via Instagram

Troeven
  • Mooie vergezichten
  • De zeldzame baardvleermuis
  • De vele amfibiesoorten
  • Vakwerkhuisje

Hakhoutstoven

De meest voorkomende boomsoorten zijn zomereik, gewone es, haagbeuk, esdoorn, tamme kastanje, grove den en lork. De interessantste plekjes vind je langs de bosranden en in de buurt van de vallei van de Bommelaarsbeek. Daar groeien wilde rozen, meidoorn, boskersen en hakhoutstoven van gewone es. 'Hakhoutstoven' zijn bomen die regelmatig tot op de grond gekapt worden. De overgebleven takken schieten vervolgens terug uit in een steeds wijdere kring.

Dierenrijk

Het bos is rijk aan amfibieënsoorten. Kamsalamander, vinpootsalamander, bruine en groene kikker zijn bijvoorbeeld enkele plaatselijke poelbewoners. Andere aanwezige dieren zijn onder meer de wezel, bunzing, hermelijn en vos.
Het Helleketelbos is een Natura 2000-gebied.

Vakwerkhuisje

Het vakwerkhuisje is een restant van een grote vakwerkhoeve 'het Groot Gasthuisgoed'. Het huisje kent in de volksmond vele namen zoals het elfenhuisje, het heksenhuisje, het verbrand hof, ...

Dit gerestaureerde vakwerkhuisje ligt aan de splitsing van de Helleketelweg met de Stoppelweg in Poperinge. Het dient als startpunt voor geleide wandelingen en activiteiten.

Bohemersbos

De rand van het bos die haaks op de Vijfgemetenstraat staat en gelijkloopt met de Helleketelweg, heet in de volksmond het Bohemersbos. Die naam is afkomstig van de talrijke woonwagenbewoners die tot de jaren 1950 met hun woonwagens op dit stuk kampeerden. Het waren seizoenarbeiders die kwamen helpen bij de hoppeoogst, toen nog vooral handenarbeid.

Helleketelbos
Geelgors
Bommelaarsbeek
Helleketelbos
Helleketelbos
Helleketelbos
Helleketelbos
Vakwerkhuisje
Vinpootsalamander
Helleketelbos
Geelgors
Bommelaarsbeek
Helleketelbos
Helleketelbos
Helleketelbos
Helleketelbos
Vakwerkhuisje
Vinpootsalamander

Actietips

21

Wandelroutes

In het Helleketelbos kan je naar hartenlust wandelen.

22

Hoppelandfietsroute

Deze fietsroute van 43 km loopt langs het Helleketelbos en het Sixtusbos.

45

Speelzones

Er is een speelzone van 3,07 ha, deze is het hele jaar bespeelbaar. Van 1 juli t.e.m. 31 augustus is er een extra zomerspeelzones van 6,17 ha!

45

Speurtocht voor kinderen

Ontdek het Helleketelbos door plezante doe-opdrachten en leuke weetjes. De doelgroep zijn kinderen van 4 tot 12 jaar. Deze speurtocht (en nog vele andere) zijn te verkrijgen in bezoekerscentrum De Palingbeek.

Bekijk de kaart

Boswachter

Erwin Verfaillie
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Vijfgemetenstraat, 8970 Abele

Openbaar vervoer

Op 250 m van de hoofdingang vind je bushalte "Luttertap".

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).