Landschapsbeeld

Herkenrode

 
Antwerpen
Limburg
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
West-Vlaanderen
Limburg
/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__174/kruidentuin_herkenrode_anb.jpg|Kruidentuin| kruidentuin © herkenrodevzw /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__174/_mg_0921-bewerkt.jpg|vrouwenabdij van herkenrode| vrouwenabdij van Herkenrode © herkenrodevzw /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__174/_mg_0927.jpg|grote dreef| grote dreef © herkenrodevzw /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__174/herfst_anb.jpg|vrouwenabdij in een herfstlandschap| vrouwenabdij in herfstlandschap © herkenrodevzw

Dit groene domein staat garant voor een afwisselende en boeiende uitstap waarbij natuur en erfgoed hand in hand gaan. Een wandeling door graslanden, moeraszones, hoogstamboomgaarden en poelen, sluit naadloos aan op een bezoek aan de eerste en rijkste vrouwenabdij in de Nederlanden. Deze rustgevende oase vlakbij Hasselt heeft een rijk verleden. Abdijsite Herkenrode draagt dus met recht en rede de titel 'poort tot De Wijers'. Het is de ideale vertrekplaats voor een cultuurhistorische wandeling of fietstocht, waar niets moet en veel kan.

Troeven
  • Cultuur en natuur hand in hand
  • Indrukwekkende abdijsite
  • Belevings- en bezoekerscentrum
  • Inspiratietuin met 500 verschillende soorten kruiden
  • Herkenrode als poort van de Wijers

Natuur in cultuur

Herkenrode is vooral bekend voor zijn imponerende abdij die rond 1182 werd gesticht door Gerard, graaf van Loon. In het belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van een van de eerste en vooral ook rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden. Er is echter veel meer te zien en te beleven dan de gebouwen uit een ver verleden. Naast het gebouwencomplex liggen de inspiratietuinen - met een hortus officinalis of leertuin en campus officinalis of gebruikstuin.

Het omliggende natuurgebied, dat een oppervlakte bestrijkt van 100 ha, werd aan een ingrijpend herstellingsproject onderworpen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) willen in de eerste plaats een waterloop en haar vallei herstellen, maar ook een stukje cultuurhistorisch erfgoed weer tot leven brengen. Het Demerwater in Herkenrode stroomt opnieuw langs de Tuilterdemer. Het beekwater zal op termijn de historische Tuiltermolen opnieuw aandrijven. Vissen worden niet gehinderd, want zij worden via een vistrap om de molen heen geleid.

Natuurlijke leefruimte voor kwetsbare natuur

Het landschap rond de abdijhoeve van Herkenrode werd bijna 1000 jaar door mensen bewerkt, maar er waren altijd voldoende aantrekkelijke, natuurlijke leefruimten voor kwetsbare dieren en planten. Dit wil ANB graag zo behouden. De plassen in de Demerbeemden trekken in het voorjaar en de herfst weidevogels als kievit en graspieper en kleurrijke eenden aan, zoals de wintertaling. De steenuil jaagt op zijn prooi tussen oude eikenbomen, stekelige hagen en ruige grachtkanten. De schattige dwergmuis is een gewilde prooi voor deze kleine jager. Deze kleine muis, amper groter dan een muntstuk van 2 euro, bouwt prachtige bolvormige nestjes tussen hoge halmen. Aan de zuidzijde van de abdijhoeve werd in 2015 een muur van gestapelde stenen gemaakt. Deze vormt een waardig alternatief als overwinteringsplaats voor reptielen zoals hazelworm en levendbarende hagedis, die voor de restoratie een schuilplaats vonden in de vervallen buitenmuren. Akkers liggen er hier niet kleurloos bij, maar fleuren op door koren- en zonnebloem.

Terwijl het Agentschap voor Natuur en Bos zich ontfermt over de gronden en de aanwezige natuurelementen van Herkenrode, zijn de gebouwen in erfpacht van Herita vzw. Met het herstel van het landschap en de restauratie van de gebouwen, willen we terug naar het Herkenrode van het begin van de 20ste eeuw: een pittoresk landschap onder de toren van de prachtige abdijhoeve.

Bezoekerscentrum:

In het bezoekersonthaal kan je terecht voor allerlei toeristische informatie en documentatie over de abdijsite Herkenrode. Neem er ook even de tijd en geniet binnen of op het terras van een Herkenrode Tripel of Herkenrode Bruin. Het bezoekersonthaal is een erkend fietscafé en dus het ideale rustpunt in een fietstocht rond Hasselt.

/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__174/kruidentuin_herkenrode_anb.jpg|Kruidentuin| kruidentuin © herkenrodevzw /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__174/_mg_0921-bewerkt.jpg|vrouwenabdij van herkenrode| vrouwenabdij van Herkenrode © herkenrodevzw /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__174/_mg_0927.jpg|grote dreef| grote dreef © herkenrodevzw /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__174/herfst_anb.jpg|vrouwenabdij in een herfstlandschap| vrouwenabdij in herfstlandschap © herkenrodevzw

Actietips

29

Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

De Abdijsite Herkenrode en de Kruiden- en Inspiratietuin zijn grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

21

Wandelroute

Een wandeling van 3,4 km langs de Tuiltermorlen.

37

Hondenzone

Het tweede deel van de parking is omgetoverd tot hondenlosloopzone. Ze is 2 ha groot en volledig omheind.

33

Bezoekersonthaal en -shop

In het bezoekersonthaal kan je terecht voor allerlei toeristische informatie en documentatie over de Abdijsite Herkenrode.

Bekijk de kaart

Boswachter

Stefan Luyck
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ligging en bereikbaarheid

Herkenrode ligt vlak bij Hasselt. Voor de abdijsite is er een ruime parking tussen de dreven. De parking is gratis. Parkeren in de dreven is verboden.

Ingang

Herkenrodeabdij 4, 3500 Hasselt

Met het openbaar vervoer

Neem de trein tot in het station van Hasselt. Op het stationsplein neem je bus 23 tot aan de halte Herkenrode op de Herkenrodedreef. Vanaf de bushalte is het nog ongeveer één kilometer wandelen tot aan de abdijsite. Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).