Op de grens van Diepenbeek en Kortessem, in het open landschap van Haspengouw ligt een groene oase, het Jongenbos. Met een kern van ruim honderd hectare en nog steeds groeiend vormt het één van de weinige plekken in dit agrarisch landschap waar de natuur nog zijn gang mag gaan. Het hart van het domein is een onverstoorbaar reservaat, maar in andere gedeelten liggen erg gevarieerde wandelpaden die rustzoekers en natuurliefhebbers een heel fijne tijd bezorgen.

Volg boswachter Nico Vanuytrecht via Instagram.

Troeven
  • Groene oase in een open landschap
  • Uitzonderlijke rijkdom aan planten en dieren
  • Verrassende en gevarieerde wandelparcours
  • Bonte voorjaarsflora
  • Weg van drukte

Planten- en dierenrijkdom:

Juist omdat het bos ligt op de overgangszone tussen de zandige Kempen en het lemige Haspengouw, is het buitengewoon rijk aan planten en dieren. In de vroege lente lichten talloze kleurrijke bloemen de bodem op. Die voorjaarsbloeiers, zoals bosanemoon of wilde hyacint, verwelkomen de bezoeker wanneer het donkere lover het bos nog niet in schaduw dompelt. Het oudste gedeelte van het domein ademt een diepe rust uit, waar steenmarter en Bechsteins vleermuis zorgeloos kunnen jagen. Verrassende open plekken aan de rand van het bos herbergen het in Vlaanderen nagenoeg verdwenen schraalgrasland, dat even zeldzame soorten als bruin dikkopje en blauwe knoop een geschikte thuis biedt.

Parel voor rustzoekers:

Voor de wandelaars nodigen de rustige paden uit om te genieten van dit unieke bos. Hier kan je nog ongerepte natuur ontdekken.

Blauwe knoop
appelvink
Grote hoefijzervleermuis
Blauwe knoop
appelvink
Grote hoefijzervleermuis

Actietips

21

GR-Route

De Streek-GR Haspengouw doorkruist het Jongenbos.

37

Hondenlosloopzone

Aan het einde van de Mortelstraat (Diepenbeek) ligt een kleine hondenlosloopzone.

Bekijk de kaart

Boswachter

Nico Vanuytrecht
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Mortelstraat, 3590 Diepenbeek

Openbaar vervoer

Dit gebied is moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer.