Het is een van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Het is een zeldzaam relict van het eens zo uitgestrekte Europese heidelandschap. De “achtertuin van de Antwerpenaren” heeft zich in de voorbije jaren ontwikkeld tot een echte publiekslieveling. Tijdens je tocht kun je talrijke zeldzame dier- en plantensoorten ontdekken in de Kalmthoutse Heide. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door dit Kempens pareltje. En klim eens op De Brandtoren en geniet van het uitgestrekte landschap.

Volg boswachter Jef van Kalmthoutse Heide via Instagram of Grenspark Kalmthoutse Heide

Troeven
  • Mooi in elk seizoen
  • Één van de oudste en grootste gebieden van Vlaanderen
  • Natuur- en kleurenpracht
  • Officieel stiltegebied
  • Ideaal voor een daguitstap
  • Brand- en uitkijktoren van 42 m

Zoals de naam doet vermoeden, vind je dit gebied in de gemeente Kalmthout, aan de grens met Nederland. De heide maakt deel uit van het grensoverschrijdend natuurgebied, Grenspark Kalmthoutse Heide, goed voor ongeveer 6000 hectare uitgestrekte topnatuur, maar kent ook bedreigingen zoals verdroging, versnippering en recreatiedruk. Daarom is voldoende bescherming en goed beheer belangrijk Het gebied valt onder het Natura2000-netwerk van Europa en heeft daardoor de hoogste beschermingsgraad. Voor de meest kwetsbare soorten en leefomgevingen (habitats) zijn er belangrijke doelstellingen opgelegd, zodat deze zeker niet verloren gaan. Om deze te behouden zijn in het terrein regelmatig beheerwerken nodig. 

In de stille kempen .....

In augustus en september kun je hier genieten van de bloei van struikheide, dan kleurt de heide paars. De verschillende vennen zijn ideaal voor libellen zoals vuurjuffer, viervlek en amfibieën zoals rugstreeppad en heikikker. De afwisseling van bos en heide zijn ideaal voor boomleeuwerik en nachtzwaluw en ook de zeldzame gladde slang en adder komen nog samen in het gebied voor! Aan de toegangspoort “De Vroente” kun je terecht voor informatie over het natuurgebied, een wandel- of fietskaart of een bezoek aan de permanente tentoonstelling. En ook al is het soms behoorlijk druk in de Kalmthoutse Heide.

Respecteer de natuur en houd je ten allen tijde aan de toegankelijkheidsregels, zo kunnen we er met z’n allen nog lang van genieten.

Schapen en koeien helpen mee met het beheer

Schapen en koeien helpen mee met het beheer van de heide. Een aantal wandelingen gaan door het begrazingsgebied. Houd afstand van de dieren en voeder ze zeker niet. Honden zijn niet toegelaten in het kerngebied van de Kalmthoutse Heide. Gelukkig is er wel een hondenzone in de buurt van de Vroente waar je de honden even kunt laten ravotten.

De Brandtoren

De gemeente Kalmthout, het Agentschap Natuur en Bos en Astrid (telecomoperator van de hulp- en veiligheidsdiensten) investeerden samen in een nieuwe brandtoren op de Kalmthoutse Heide. De oude brandtoren was verouderd, te laag voor branddetectie en ook te laag om goede communicatieverbindingen te leggen tussen hulpdiensten in het gebied. De Brandtoren is 42 meter hoog en heeft meerdere functies. Niet enkel biedt hij een betere en hogere werkplek voor de brandtorenwachters, je kunt er als bezoeker ook genieten van een prachtig uitzicht over het heidelandschap. 

heideblauwtje op dopheide
Kalmthoutse Heide
Kalmthoutse Heide
rugstreeppad
struikheide
De Brandtoren
gladde slang
heideblauwtje op dopheide
Kalmthoutse Heide
Kalmthoutse Heide
rugstreeppad
struikheide
De Brandtoren
gladde slang

Actietips

29

Blindenpad 'Vlinder'

Het pad is volledig ingericht voor mensen met een visuele beperking. Er is ook een special app voorzien, die is te vinden in de App store en de Play Store onder de naam Vlinderpad. Op het terrein kun je de app offline gebruiken.

29

Routes voor rolstoelgebruikers en kinderwagens

Er zijn 2 semi-verharde paden voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. En je kunt ook een wombat lenen.

21

Verschillende wandelroutes

Vlinder (2,7 km), Bos (3,5 km), Libel (4,7 km), Duin (7,5 km), Schaap (8,5 km), De Buizerd (6,6 km), Mont Noir (6 km), Ree (24 km)

21

Wandelroute Schapenpad

Wandeling via Route You (7.9 km).

22

Fietsroute rond het Grenspark

Deze prachtige fietsroute brengt je langs de mooiste plekjes in en rond de Kalmthoutse Heide. 

37

Hondenzone

De hondenzone bereik je via een bosweg vanaf de parkeerplaats aan de Heibloemlaan (vlak bij de grote parkeerplaats en toegang tot de Kalmthoutse Heide) of ook vanaf de Kinderwelzijnstraat (weinig parkeermogelijkheid).

24

Ruiterroutes

Ruiters zijn welkom op de vrij toegankelijke ruiterpaden, bewegwijzerd met een hoefijzertje.

33

Toegangspoort De Vroente

De Vroente ligt in De Kalmthoutse Heide.

49

De Brandtoren

Spot naar vogels of geniet van het uitgestrekte landschap vanaf de brandtoren.

22

Fietsroutes in het Grenspark

De poortfietslussen zijn elk zo’n 30 kilometer lang. Het startpunt is steeds één van de vier toegangspoorten van het Grenspark. De routes tonen de allermooiste plekjes van het gebied en de omliggende grensgemeenten. 

Bekijk de kaart

Boswachter

Jef De Winter
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Putsesteenweg 129 , 2920 Kalmthout

Met de fiets

Kom je met de fiets naar de Kalmthoutse Heide, plan dan je route via https://www.fietsknooppunt.be/nl-be. De fietsknooppunten 81 en 25 liggen in de buurt.

Met het openbaar vervoer

Vanaf het treinstation van Heide (Kalmthout) brengen wegwijzers je na een kwartier stappen bij De Vroente. Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken). 

Parking

Er is parking aan toegangspoort De Vroente. 
(Putsesteenweg 129 - 2920 Kalmthout - GPS-coördinaten: 51.376343, 4.449395).