Koppenbergbos
Wie kent de Koppenberg niet? In wielerklassiekers is deze kasseiheuvel het decor voor heroïsche taferelen. Maar ken je ook het Koppenbergbos op en rond 'de bult van Melden'? In dit gevarieerd loofbos kan je heerlijk genieten van de natuur, waar de wilde hyacint elk voorjaar zijn paarsblauw tapijt uitrolt.
Volg boswachter Bjorn Deduytsche via Instagram
- Sporen van de Eerste Wereldoorlog
- 150 jaar oude bomen!
- Wilde hyacinten
- Oude zomereiken
Koppenbergbos als oefenterrein tijdens de Eerste Wereldoorlog
Het Koppenbergbos is 36 hectare groot. Het is vooral een beukenbos, maar door een goed beheer krijgen ook andere boomsoorten, struiken en planten een kans. In het zuidelijk deel van het bos vind je eeuwenoude zomereiken met majestueuze kruinen. Deze oude knarren hebben op borsthoogte een stamomtrek van om en bij de 3 meter. Ze zijn in elk geval meer dan 150 jaar oud en zijn zo stille getuigen van de Eerste Wereldoorlog.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ze getroffen door granaatscherven, waardoor ze voor de houtexploitatie niet langer geschikt waren. Zo bleven ze gelukkig gered van de hakbijl. Omringende beuken, die het licht wegnemen, worden waar nodig wel weggenomen om deze uitzonderlijke zomereiken als natuurlijk erfgoed nog een lang leven te gunnen.
Beheer
De talrijke beuken in het Koppenbergbos laten door hun dichte bladerdek weinig licht door. Gerichte kappingen en dunningen creëren in dit donkere bos meer licht en ruimte. Hierdoor krijgen ook bomen als eik, es, boskers en haagbeuk een kans. Bovendien kan er zich een waardevolle en gevarieerde struik- en kruidlaag ontwikkelen.
Op het hoogste punt van de Koppenberg besteedt het Agentschap voor Natuur en Bos de nodige aandacht aan de ontwikkeling van open plekken en lichtrijke paden in het bos. Voor de wilde kamperfoelie is dit een ware verademing in het donkere beukenbos. Ook vlinders en zangvogels stellen deze extra lichtinval op prijs!
Het Koppenbergbos is eigendom van het OCMW Oudenaarde en van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het Agentschap staat ook in voor het beheer.
Een beetje geschiedenis
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Koppenbergbos helemaal verwoest. Stille getuigen hiervan zijn de loopgraven en vele bomkraters in het noordoostelijk deel van het bos.
Wandelen
Het gebied heeft 2 uitgestippelde wandelingen: het Koppenbergpad (3,5 kilometer) en het Rotelenbergpad (5,2 kilometer).
Routes
Voorzieningen
Boswachter
Downloads
Hoe geraak je er?
Openbaar vervoer
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
Parking
Er is parkeergelegenheid langs de Hospitaalweg of de Maria van der Gheynstraat. Beide parkings zijn te bereiken via de N60. Net zoals fietsers kunnen ook moutainbikers hier terecht.
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >