Dit gebied is niet toegankelijk voor het publiek, maar je kunt het reservaat overzien vanaf de openbare weg en het aangeduide wandelpad van de gemeente Voeren. Zo kun je zien hoe Kruisgraaf door natuurlijke begrazing langzaam aan evolueert naar een natuurlijk(er) landschap. Vanaf de wandelweg wordt je inspanning eveneens beloond met een prachtig uitzicht over de Maasvallei tot de Sint-Pietersberg.

Volg boswachter Joost Proesmans via Instagram.

Troeven
  • Zuidgerichte helling
  • Prachtig uitzicht over de Maasvallei
  • Hoogstamboomgaarden
  • Dassen(burchten)
  • Buizerd en steenuil

Een waardevol bos langs de Nederlandse grens

Het natuurreservaat Kruisgraaf ligt in Voeren langs de Nederlandse grens op een zuidgerichte helling. Kruisgraaf omsluit een waardevol bos en vormt de overgang van het kleinschalige hoogstamgebied in Voeren naar de open akkergebieden van de Nederlandse gemeente Mesch. Het domein is een laagte en een overblijfsel van de kalksteenwinning. Door haar kalkbodem is het gebied van groot botanisch belang.

Vandaag de dag is Kruisgraaf weer spontaan bebost. Verder sieren graasweiden en hoogstamboomgaarden het landschap. De graasweiden herstelden we door ze aan te planten met bomen van oude fruitrassen en nieuwe meidoornhagen. Dankzij extensieve of natuurlijke begrazing door koeien van een plaatselijke landbouwer evolueert het terrein naar een mozaïeklandschap met spontane struikopslag en verruiging. Sommige meidoornhagen worden jaarlijks gesnoeid, terwijl andere wild mogen uitgroeien tot houtkanten.

Een paradijs voor dassen

Dassen leven in zelfgemaakte burchten onder de aarde. Een grote dassenpopulatie heeft in Kruisgraaf een fijne thuis gevonden. De buizerd en de steenuil zijn eveneens veel voorkomende gasten. Om de dieren en de planten voldoende rust te gunnen, is het natuurgebied niet toegankelijk voor het publiek. Je kunt het reservaat wel overzien vanaf de openbare weg en het aangeduide wandelpad van de gemeente Voeren. Vanaf de wandelweg heb je een prachtig uitzicht over de Maasvallei.

Steenuil
Buizerd
Das
Steenuil
Buizerd
Das

Opgepast:

dit gebied mag je niet betreden. Zo beschermen we de natuur.

Bekijk de kaart

Boswachter

Joost Proesmans
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Voerenweg, 3798 Voeren

Met het openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).