Deze mijnterril is een levende herinnering aan het Limburgse steenkoolmijnverleden. Wat vroeger een afvalberg van opgehoopte stenen was, is nu een heuvel waar bosjes en open plekken elkaar afwisselen. De Mijnterril van Beringen heeft veel in petto voor natuurontwikkeling en recreatie. Je wordt tijdens je wandeling beloond met een magnifiek uitzicht. Het is er fijn vertoeven voor mens en dier!
- Weidse vergezichten op de top met een prachtig uitzicht
- Grasvlaktes vol bloemen en kruiden
- Rijk insectenleven: blauwvleugelsprinkhaan en koninginnepage
- historisch mijnverleden
Het ontstaan van een mijnterril
Het oorspronkelijke vlakke heidelandschap in Limburg veranderde grondig van reliëf toen de steenkoolwinning van start ging. De steenkool die men naar boven haalde, moest gescheiden worden van de onbruikbare stenen. Hiervoor 'waste' men de steenkool en hoopte het afval op. Zo ontstonden de mijnterrils. Op terril 2 in Beringen, waar vandaag het natuurreservaat ligt, stortte men tussen 1941 en 1989 niet minder dan 1 160 000 vrachtwagens steen. Een beklimming van de steenkoolberg is zeker de moeite waard… Wat een uitzicht!
Van zwart goud naar groene diamant
De Mijnterril van Beringen prijkt in het midden van de driehoek Beringen-Beverlo-Koersel en wordt geflankeerd door de Vallei van de Zwarte Beek. Het ANB beheert dit gebied, dat een oppervlakte van 60 hectare beslaat.
Na de mijnsluiting kregen mijnterril 2 en de omliggende grond een nieuwe bestemming als Vlaams natuurreservaat. Kruiden en grasmengsels werden uitgezaaid. De natuur hielp daarbij een handje dankzij dragers als wind en dieren.
Op de steile hellingen van de Mijnterril van Beringen floreren bosjes zomereik, ruwe berk, meidoorn, hondsroos en bosrank. Sint-Janskruid, margriet, boerenwormkruid, duizendblad en wilde peen wedijveren met elkaar voor een plekje op de meer zonnige, open delen. Vogels als veldleeuwerik, boompieper, en graspieper laten zich die kruidenweelde welgevallen. Het is voor hen een uitgelezen biotoop om te broeden. Bovendien zijn er snacks à volonté dankzij de vele aanwezige insecten, waaronder de opmerkelijke blauwvleugelsprinkhaan en de koninginnepage.
Mountainbikeparcours
De avonturenberg staat garant voor uitdagingen vandaar dat mountainbikers er zeker aan hun trekken kunnen komen op de aangeboden routes.
Avonturenberg
Bewegwijzerde paden
Vanaf het Vlaams Mijnmuseum en de noordoostzijde vertrekt een wandelroute van 3,5 km. Een tweede pad van 2 km start aan de zuidzijde, aansluitend op het fietspad.
Routes
Voorzieningen
Boswachter
Hoe geraak je er?
Ingang
Koolmijnlaan 201. Parkeren aan Vlaams Mijnmuseum, 3582 Beringen
Met het openbaar vervoer
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >