Park Groenenberg
Dit is een 45 hectare groot park in de Vlaamse Groene Rand rond Brussel. Blikvanger is het Kasteel van Groenenberg. Dat krijgt nochtans stevige concurrentie van een aantal opvallende natuurcollecties. Solitaire bomen en kleurrijke heesters, oogstrelende azaleastruiken en paarse vlinderstruiken garanderen het hele jaar door kleur. Ga op pad in het diverse Park Groenenberg.
- Kasteel van Groenenberg
- Prachtige uitzichten
- Bloemenpracht het hele jaar door
- Voorjaarsbloeiers zoals boshyacint, dotterbloem, bosanemoon, en wilde narcissen
Het grootste kasteel van Vlezenbeek!
Omstreeks 1900 bouwde notaris Charles Claes het landhuis Groenenberg naar een ontwerp van de Brusselse architect Y. Evrard. Het was het 'grootste kasteel van Vlezenbeek', een knipoog naar de overbuur in Gaasbeek, het 'grootste kasteel van het Pajottenland'.
Landschapsarchitect Edmond Galoppin ontwierp het park rechts van de hoofdingang. Hij was ook de ontwerper van het Bulskampveld in Beernem en het Josaphatpark in Schaarbeek. Het park links werd enkele jaren later aangelegd, volgens Galoppins principes. Van het kasteel vertrokken zes zichtassen langs de belangrijkste onderdelen van het park. Vijf 'vista's' bestaan vandaag nog of zijn terug vrijgesteld volgens het originele concept. Enkele zichtassen lopen door in het landschap, anderen eindigen bij de grenzen van het park.
In de Tweede Wereldoorlog bezetten hoge Duitse officieren het kasteel. Het achterste terras verbergt nog altijd de betonbunker waarin ze schuilden tijdens geallieerde luchtaanvallen. Na de bevrijding richtten Britse en Amerikaanse soldaten veel schade aan. De afhandeling van het oorlogsschadedossier duurde zo lang, dat de eigenaars het onbewoonbaar geworden kasteel nooit meer betrokken. Het gebouw verviel tot een ruïne. Sommige delen van het park verwilderden, andere werden gebruikt voor landbouw.
In 1981 verkocht erfgename Cécile Houtart het landgoed met bijbehorende hoeve en park aan het Agentschap voor Natuur en Bos. We herstelden het grootste deel van het park op basis van Galoppins plannen.
Een doodsbeenderenboom?
Merkwaardige bomen die verdwenen waren, plantten we opnieuw aan, zoals tulpenboom, trompetboom, doodsbeenderenboom en amberboom. Die vullen de andere collectie bomen mooi aan: mammoetboom, bruine beuk, linde, es en eik. In het voorjaar bloeien er tapijten van sneeuwklokje, boshyacint, dotterbloem, bosanemoon, speenkruid en narcissen. Liefhebbers van bloemen en heesters worden getrakteerd op enkele bijzondere collecties boompioenen, hydrangea's en de unieke verzameling harde Gentse azalea's. Het hele jaar door bloeit er wel iets in Park Groenenberg.
De omgeving rond de vijver is een natuurreservaat waar heel wat vochtminnende planten floreren. Je vindt er bijvoorbeeld reuzenpaardenstaart, pinksterbloem, gewone salomonszegel, slanke sleutelbloem en veenbes.
Fauna
Zowel het gevarieerde Park Groenenberg als haar vijvers zijn een aantrekkingspool voor talrijke dieren. In de bronvijver huizen enkele zeldzame amfibieën zoals bruine en groene kikker, pad, vuur-, vinpoot- en kleine watersalamander.
Heel wat water- en roofvogels voelen zich in Park Groenenberg uitstekend in hun vel. De kleurrijkste onder de gevederde bewoners van Park Groenenberg zijn wielewaal en ijsvogel. 's Nachts kan je de zeldzame kerkuil betrappen op het verorberen van zijn favoriete delicatesse: muizen. Met wat geluk zie je ook een bunzing, wezel of vos zich snel uit de voeten maken.
Voorzieningen
Boswachter
Downloads
Hoe geraak je er?
Ingang
Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek
Openbaar vervoer
Bus R42 (Gaabseek-Leerbeek) rijdt van station Brussel-Zuid naar Park Groenenberg, afstappen aan halte Kasteel van Gaasbeek. Verkies je de metro, dan neem je vanuit Brussel lijn 1B tot de eindhalte Erasmus. Daar stap je over op de bus R42, halte Kasteel van Gaasbeek. Meer info: www.delijn.be.
Faciliteiten met parkeren
Parking naast het domein van Gaasbeek: Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek.
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >