Ondanks haar jonge leeftijd telt dit domein al een rijke verzameling dieren en planten. De afwisseling van bos, poelen, open en bloemrijke weilanden vormt het ideale decor voor een verrassende wandeling. De Rhodebeek, die meandert door het gebied, brengt extra leven in de brouwerij.

Troeven
  • Groene long tussen Izegem en Roeselare
  • Speelbos
  • Hondenzone
  • Brasserie

Uit het niets …

In 1995 kocht de Vlaamse overheid de landbouwgronden van het Rhodesgoed aan om er een nieuw bos voor Izegem en omstreken aan te planten. Om het vooruit te laten gaan werden in een eerste fase pioniersbomen, zoals wilg en populier, geplant. Deze snelgroeiende soorten bereidden de bodem voor op trager groeiende soorten zoals zomereik, gewone es, zoete kers, beuk en haagbeuk.
Het domeinbos biedt niet alleen variatie voor de bezoeker. Ook de aanwezige dieren weten dit te appreciëren. Het bosje met naaldbomen maakt dat de bosuil er een geschikt nest vindt. De open plekken in de bloemrijke weiden bieden akkervogels zoals kievit en gele kwikstaart een veilige broedplaats aan.
De talrijke poelen en meanderende Rhodebeek zijn het leefgebied voor kleine watersalamanders, alpenwatersalamanders, groene en bruine kikkers. Ook waterplanten als gele lis, waterranonkel, zwanebloem, wateraardbei en kikkerbeet gedijen er uitstekend en zorgen voor een mooi kleurenpallet rond de poel nabij de parking.

Na 20 jaar groeien is het Rhodesgoed al de naam 'bos' waardig. Zelfs de ree heeft al haar weg gevonden naar hier. Wandelaars zien ze regelmatig tijdens hun verkwikkende ochtendwandelingen. Zeker ook eens proberen!

Er was eens …

De naam Rhodesgoed komt van Rudolf van Rode, heer van Schelderode en Melle. Hij was eigenaar van de heerlijkheid Rode in de 13de eeuw. Elke heerlijkheid telde vele hoeven en huizen van boeren en burgers. De belangrijkste hoeve van een heerlijkheid bleef echter eigendom van de heer. Voor Rode was dat het Rhodesgoed. Vandaag herinneren de gerestaureerde hoevegebouwen van de brasserie nog aan dat landbouwverleden.

mensen op een bankje
zwanebloem
gele kwikstaart
bosuil
fietsers
kikkerbeet
mensen op een bankje
zwanebloem
gele kwikstaart
bosuil
fietsers
kikkerbeet

Actietips

45

Speelzones

In deze speelzone van 2,7 hectare kan het hele jaar gespeeld worden. Van 1 juli t.e.m. 31 augustus is er een extra zomerspeelzone van 5 hectare!

37

Hondenweide

Er is een omheinde hondenweide van 44 are bij de grote parking.

24

Ruiterpad

Er is een ruiterpad (lus) van 2 kilometer.

Bekijk de kaart

Boswachter

Mathieu Foré
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Rhodestraat, 8870 Kachtem

Openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken)