Dit bos van zo'n 180 hectare ligt op de grens van Damme, Brugge en Beernem. Het ligt op eeuwenoude zandruggen die ontstonden door zandstormen tijdens de laatste ijstijd. Sommigen beweren dat het domein daarvan ook zijn naam kreeg, omdat 'rycke' 'rug' betekent.

In Ryckevelde sieren beuk, eik en verschillende naaldbomen het landschap. Naast het bos zelf vind je er ook het kasteelpark Ryckevelde, het militair domein en het natuurreservaat Schobbejakshoogte. Afwisseling troef dus. Vergeet zeker niet de heemtuin te bezoeken, die je onderdompelt in het typische planten- en dierenrijk van dit gebied.

Wil je meer te weten komen over de omvormingswerken die plaatsvinden in Ryckevelde, download dan deze uitleg in verband met het beheer.

Troeven
  • Waardevolle heiderelicten en gevarieerd bos
  • Natuureducatieve heemtuin
  • Twee speelzones voor kinderen
  • Hondenzone
  • Rolstoel- en buggyvriendelijke paden

Eeuwenoude zandrug

Ryckevelde ligt op de grens van Damme, Brugge en Beernem, in de deelgemeenten Sijsele, Sint-Kruis en Oedelem. Ryckevelde ligt op eeuwenoude zandruggen die ontstonden door zandstormen tijdens de laatste ijstijd. Sommigen beweren dat het domein daarvan ook zijn naam kreeg, omdat ‘rycke’ ‘rug’ betekent.

Dikke Bertha

In het Ryckeveldebos wisselen loof- en naaldbomen elkaar af. De naaldboomaanplanting bestaat uit douglasspar, Europese lork, grove den en Corsicaanse den, met vooral braam en brede stekelvaren als ondergroei. Door een gericht bosbeheer zullen die homogene bestanden geleidelijk evolueren naar meer gemengde bestanden met ook inheemse soorten zoals zomereik, beuk, berk en lijsterbes. In het bos staan verschillende monumentale beuken, waarvan Dikke Bertha de bekendste was. Dikke Bertha is ondertussen verdwenen en vervangen door een wintereik die mag uitgroeien tot een nieuwe monumentale boom. 

Beestenboel

Ryckevelde staat bekend als rustplaats voor tientallen ransuilen. Ook de sperwer, de buizerd, de boomvalk, de zwarte, grote bonte en groene specht komen broeden in het Ryckeveldebos. In het dichte naaldhout van douglassparren zitten vaak staartmezen en goudhaantjes en met een beetje geluk zie je een eekhoorn, ree of vos.

De Schobbejakshoogte

Het 'Wit Zand' en het door Natuurpunt beheerde natuurreservaat 'de Schobbejakshoogte' zijn overblijfselen van het voormalige heide- en stuifzandgebied. Planten van droge heide en arme zandbodem, zoals struikheide, zandblauwtje, liggende vleugeltjesbloem, dwergviltkruid en klein tasjeskruid komen hier veel voor.


Het Wit Zand en de Schobbejakshoogte zijn een paradijs voor heel wat insecten waaronder enkele soorten sprinkhanen en vlinders die elders in Vlaanderen weinig voorkomen zoals de eikenpage. Om de waardevolle relicten van heide en schrale graslanden te bewaren wordt het natuurreservaat begraasd door schapen en geiten. Voor de ontworming gaan de dieren tijdelijk naar een afzonderlijke weide en worden ontwormingsmiddelen gebruikt die snel afbreken. Zo neemt het aantal mestkevers in het reservaat snel toe en wordt de schapenmest snel verteerd. Het grote aantal mestkevers vormt een belangrijke voedselbron voor vleermuizen.

De heemtuin

Bij een bezoek aan Ryckevelde mag de heemtuin van 3 hectare niet ontbreken. Deze natuureducatieve tuin wil de bezoeker laten kennismaken met de typische landschapselementen en biotopen van de arme zandgronden uit de omgeving. Het pad door de tuin leidt je langs wegbermen, landduinen, heide, bosrand, loofbos en naaldbos. Die biotopen worden op traditionele wijze beheerd. Daardoor vind je er heel veel verschillende soorten planten en dieren die door het hedendaagse grondgebruik zeldzaam zijn geworden. Het educatieve wandelpad door de heemtuin is wel 1300 meter lang en telt een 40-tal informatiepunten.

Ryckevelde
Eikenpage
Heemtuin
Heemtuin
Hondenweide
Reeën
Schapenbegrazing in de Schobbejakshoogte
Natuurloop
Ryckevelde
Ryckevelde
Ryckevelde
Eikenpage
Heemtuin
Heemtuin
Hondenweide
Reeën
Schapenbegrazing in de Schobbejakshoogte
Natuurloop
Ryckevelde
Ryckevelde

Actietips

20

Natuurloop

De rode lus volgt een traject van 2,3 kilometer. De groene lus schotelt een tracé van 6,2 kilometer voor.

21

Ryckeveldewandelroute

Een bewegwijzerde wandeling van 6,5 km vertrekkend van aan het Kasteel (maar ook met tal van mogelijkheden om onderweg in te pikken).

29

Mindermobielenpad

In het bos is een mindermobielenpad aangelegd en ook de heemtuin is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

21

Heemtuin / blindentuin

Op een domein van 3 hectare kan men er kennis maken met de typische landschapselementen en de biotopen van de arme zandgronden die de streek kenmerken. Dit pad is ook geschikt voor rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden.

23

Mountainbikepad

Er werd een mountainbikepad aangelegd ten zuiden van de oude spoorwegbedding

45

Speelzones

Er zijn 2 speelzones van 6,23 ha en 2,46 ha en een zomerspeelzone van 0,82 ha.

37

Hondenlosloopzone

Aan de parking in de Holleweg is er een afgesloten hondenweide met zwemvijver.

Bekijk de kaart

Boswachter

Piet Lozie
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Holleweg, 8310 Assebroek

Openbaar vervoer

De bushalte "Sint-Kruis Abdij Male" ligt op 600 m van de hoofdingang. Meer info: www.delijn.be.