Met zijn 1.300 hectare is dit één van de grootste natuurgebieden in Vlaanderen. De vallei van de Zwarte Beek staat bekend voor haar extreme variatie: van een zompnatte venige beekvallei tot de kurkdroge zanderige stuifduinen op de heide. Trek erop uit en geniet van dit prachtige stuk natuur.
Het onthaalcentrum De Watersnip dompelt je onder in de wereld van planten en dieren die in de vallei vertoeven. Het is ook een prima vertrekpunt voor de vele (rolstoelvriendelijke) wandelingen. Eén daarvan is het prikkelpad. Onderweg kun je misschien een echte watersnip spotten.
- Onthaalcentrum De Watersnip
- Rolstoelvriendelijke wandelingen
- Rustplaats voor talrijke vogels
- Speelzone
Een 32 kilometer lang groen parelsnoer
Als je de Vallei van de Zwarte Beek verkent, dan zal het je niet verwonderen dat de Zwarte Beek een geliefde rustplaats is voor heel wat vogels. In het beekdallandschap is er letterlijk voor elk wat wils: wandelaars halen hier hun hart op, fietsers en ruiters komen volop aan hun trekken en kinderen kunnen in de speelzone naar hartenlust ravotten.
De vallei maakt deel uit van het grote beekdallandschap van de Zwarte Beek. Die rivier strekt zich uit van Hechtel-Eksel tot Diest. Als een 32 kilometer lang groen parelsnoer vlijen ecologisch waardevolle biotopen zich langs haar oevers. Heideterreinen, vijvers, bossen, vennen, gras- en weilanden brengen heel wat leven in deze natuurbrouwerij.
De watersnip als barometer voor de natuur
De watersnip is in de Vallei van de Zwarte Beek een graag geziene gast, want als die veeleisende vogel het goed stelt, gaat het goed met de natuur in de omgeving. Met zijn lange snavel zoekt hij naar insecten en wormen in de drassige bodem. Niet voor niets verleent deze gevleugelde gast zijn naam aan het bezoekerscentrum van de vallei. Andere belangrijke vogelsoorten die hun onderkomen vinden in de Vallei van de Zwarte Beek zijn zwarte specht, boomleeuwerik en blauwborst.
Een goede samenwerking voor een doordacht beheer
Natuurpunt vzw startte in 1976 een natuurproject om het waardevolle karakter van de Vallei van de Zwarte Beek voor de toekomst te bewaren. In samenspraak met de provincie Limburg, de stad Beringen en lokale natuurverenigingen werden heel wat delen als natuurgebied beschermd.
Natuur en Bos staat mee in voor een doordacht beheer. De ontwikkeling van heideterrein krijgt een duwtje in de rug dankzij begrazingsprojecten, waarvoor we zowel Angus-Aberdeenrunderen, Fjordenpaarden als schapen inschakelen.
Pad voor minder mobielen
Het prikkelpad start aan het Vlaams bezoekerscentrum 'De Watersnip'. Langs de wandelroute staan 12 belevingselementen opgesteld.
Kies uit een groot aanbod aan wandelingen
Voorzieningen
Boswachter
Hoe geraak je er?
Ingang
Grauwe Steenstraat 7/2 , 3582 Koersel-Beringen
Met het openbaar vervoer
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >