/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__334/vijverbos_-_paddenstoelen_regine_vanallemeersch.jpg|paddenstoelen op boomstronk|© Regine Vanallemeersch

De grootste groene long van Staden is een klein stukje natuurpracht net geen 10 hectare. Je kunt er genieten van de rust en de livemuziek van de grote bonte specht.
Het Vijverbos dankt zijn naam aan de Vijverbeek die door het bosje loopt.

Volg boswachter Mathieu van het Vijverbos op Instagram.

Troeven
  • Livemuziek van de grote bonte specht
  • Groene oase

Oud restant van het Vrijbos

Het Vijverbos is een klein oud bosrestant van het grote Vrijbos van Houthulst. Dit historische woud strekte zich uit tussen Diksmuide, Wijnendale, Roeselare en Ieper. Het Vijverbos werd bijna volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1930 werd het opnieuw aangeplant, maar ook de Tweede Wereldoorlog verwoestte veel van het bos. 

Dood hout brengt leven met zich mee

Het Vijverbos is een loofbos met zomereiken, gemengd met tamme kastanje, gewone es, gewone esdoorn en zoete kers. De oudste bomen dateren van 1930. Dood hout blijft liggen en wordt na een tijdje ingenomen door tonderzwammen of zwavelkoppen. Ook kevers en andere insecten profiteren hiervan.

Drummer van het bos

De grote bonte specht is de drummer van het bos. Grote bonte spechten roffelen op de takken om hun territorium en paarband te versterken. Ze hakken een nestholte uit in bomen, waarbij de voorkeur gaat naar zachte houtsoorten. Berken zijn favoriet, maar andere boomsoorten voldoen ook om een holte met rond gat uit te hakken. Dankzij een ingenieuze natuurlijke bescherming van hun hersens, krijgen spechten geen hoofdpijn van al dat getokkel met hun snavels. De grote bonte spechten leggen hun eieren gewoon in de nestholte. Ze maken er dus geen comfortabel nest voor de jongen.

/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__334/vijverbos_-_paddenstoelen_regine_vanallemeersch.jpg|paddenstoelen op boomstronk|© Regine Vanallemeersch

Actietips

21

Wandelen

Je kan vrij wandelen op de daarvoor voorziene wandelpaadjes.
22

Fietsknooppunten

Knooppunt 41 (Leiestreek) ligt in de buurt van het Vijverbos.
22

Gitsbergroute

Deze fietsroute van 45 km loopt langs het Vijverbos.
33

Bezoekerscentrum De Palingbeek

De Palingbeek ligt op 19,5 km van het Vijverbos.

Bekijk de kaart

Boswachter

Mathieu Foré
Neem contact op >

Hoe geraak je er?

Ingang

Vijverbosstraat, 8840 Westrozebeke

Het Vijverbos is slecht bereikbaar met het openbaar vervoer.