Een natuurgebied van 32 hectare groot dat ontstond nadat bijna honderd jaar geleden de polder Borgerweert werd opgespoten. Het Vlietbos maakt samen met de natuurgebieden Blokkersdijk, St-Annabos, Het Rot, Burchtse Weel en de recreatiegebieden Middenvijver, Galgenweel en Het Zand deel uit van het Wilde Westen. Samen goed voor meer dan 500 hectare natuur op 2 km van de Antwerpse Grote Markt.

Troeven
  • Natuur vlakbij Antwerpen
  • Wandelen en fietsen
  • Ideaal om trekvogels te spotten

Van polder naar bos

Op oude kaarten is er van het Vlietbos geen spoor te vinden. Het gebied maakte ooit deel uit van de polder Borgerweert. In de jaren dertig van vorige eeuw werd het gebied opgespoten met gronden afkomstig uit de Schelde. Daardoor bestaat de bodem in het Vlietbos uit een mengeling van klei en schelpenzand. Deze variatie zorgt voor natte en droge delen en dus een grote verscheidenheid aan planten. In 1980 werd het gebied dan ook geklasseerd als ‘beschermd landschap’.

Bodem aan het werk

Door de jaren heen verboste het gebied. Maar bos ontstaat niet op 1, 2, 3. Het vraagt vele jaren om vanuit opgespoten grond naar bos te gaan. Veel van die tijd gaat naar allerlei bodemprocessen. Deze vormen de motor van het bos. Het bos bevindt zich nu op een kantelmoment in de evolutie van een pioniersbos naar een meer gevarieerd en gelaagd bos. Toch vind je naast bos nog een grote vlakte met pioniersvegetatie. Konijnen zorgen er voor dat deze niet dichtgroeit. Hier vind je planten die je eerder in de duinen verwacht.

Deel van iets groters

Tussen de woontorens van Linkeroever en kern van Zwijndrecht liggen nog heel wat natuurgebieden. Goed voor meer dan 500 hectare natuur en bos! Vlietbos maakt samen met de natuurgebieden het Rot, St-Annabos, Blokkersdijk, Burchtse Weel en de recreatiegebieden Middenvijver, Galgenweel en Het Zand deel uit van het Wilde Westen. Niet enkel wandelaars en fietsers kunnen hier ontsnappen aan het drukke stadsleven, maar ook veel trekvogels brengen op Linkeroever de winter door. Weer anderen vinden er op de oevers van de plassen en in de bossen de plek om hun nest te maken. 

Honden aan de leiband

Omdat veel mensen bang zijn van honden en om verstoring van de natuur te vermijden, zijn honden enkel aan leiband welkom. Ruim ook de drollen van uw hond op en neem het hondenpoepzakje mee. Zo blijft het voor iedereen fijn!

Vlietbos
Vlietbos
Lopers in Vlietbos
Vlietbos
Lopers in Vlietbos
moeras Vlietbos
Vlietbos
Vlietbos
Vlietbos
Lopers in Vlietbos
Vlietbos
Lopers in Vlietbos
moeras Vlietbos
Vlietbos