In het Wonderwoud is heel wat te ontdekken: een waterspeelzone, klimelementen, de uitkijktoren, de ontmoetingsplaats, … Je kan er wandelen, fietsen, lezen of gewoon genieten van de ‘wonderlijke’ natuur.
Omdat sommige dieren in alle rust moeten kunnen leven, zijn bepaalde delen ontoegankelijk voor bezoekers. In bepaalde zones worden grazers ingezet voor het beheer van de natuur: op de hoge dijk rond het Wonderwoud staan bijvoorbeeld schapen in voor het beheer.
Momenteel is al 35 hectare van het Wonderwoud toegankelijk. Op termijn wordt het Wonderwoud ongeveer 200 hectare groot. Dat zijn 280 voetbalvelden bij elkaar.
- Uitkijktoren
- Waterspeelzone
- Woudnestjes
- Unieke fauna en flora
Op 29 november 2024 wordt het Wonderwoud officieel geopend. Vanaf dan kan iedereen hier op ontdekking gaan. Op zaterdag 30 november 2024 tussen 10.00 en 15.00 uur kan dat in gezelschap van de “Vrienden van het Wonderwoud”. Dat zijn enthousiaste mensen uit de buurt die van het Wonderwoud een fijne plek voor natuurbeleving, ontmoeting en speelplezier willen maken. Ze nemen je mee in het Wonderwoud en vertellen over hoe het vroeger was, wat er nu is en waar we nog van mogen dromen. Met een beetje geluk slaat hun enthousiasme over en ga je naar huis als nieuwe Vriend van het Wonderwoud.
Telkens op het uur vertrekt een wandeling aan de vroegere visvijver in de Drieselstraat.
De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en is ook met de kinderwagen of rolstoel goed te doen. Trek je liever alleen eropuit, dan kan dat natuurlijk ook!
Kom bij voorkeur met de fiets of te voet. Aan elke ingang is fietsparking voorzien.
Kom je met de wagen, dan kan je parkeren op de parking aan de Drieselstraat.
Hoge dijken en uitkijktoren
Rondom het Wonderwoud ligt een hoge dijk. Op verschillende plaatsen wordt de dijk ‘doorbroken’ om toegang te verlenen tot het gebied. Ze zorgen voor de herkenbaarheid van de contouren van het oude Vliegveld in het landschap en laten je bij het binnenkomen van het gebied verwonderen.
Vanuit de uitkijktoren kan je het landschap verkennen of vogels spotten. De toren steekt 18 meter boven het eerste platform uit en biedt een 360° – panorama op de omgeving. Zo kan je een blik werpen op de groei van het Wonderwoud en bij helder weer de 3 torens van Gent zien.
Executie-oord
Het executieoord Rieme-Oostakker is de plaats waar 66 verzetsstrijders tussen 8 februari 1943 en 24 augustus 1944 door de Duitse bezetter werden geëxecuteerd. Dit terrein herdenkt ook de 20 verzetslieden die omkwamen op de executieplaats van Rieme.
Het is een stille getuige van de gruwel van de nazibezetting. Het toont hoe ver de verweerders gingen in hun strijd voor vrijheden en idealen. Maar het symboliseert ook de naoorlogse strijd om erkenning van het verzet en de soms moeilijke herintegratie van de teruggekeerde politieke gevangenen in België.
Lees alles over de geschiedenis van het executieoord in de Erfgoedsprokkel.
Unieke fauna en flora
Het landschap in het Wonderwoud kan zich spontaan ontwikkelen en is heel gevarieerd. Je vindt hier bloemrijke ruigten, graslanden, waterpartijen, reliëfrijk loofbos en moerasbossen. Dit zijn allemaal bijzondere biotopen voor planten en dieren die het ergens anders moeilijk hebben zoals de oeverzwaluw, blauwborst en ijsvogel. Ook de dodaars, levendbarende hagedis, zoetwatermossel, bittervoorn, bruin zandoogje en eikenpage voelen zich hier thuis. Onder andere zomerbitterling, blauw walstro, stinkende ballote, slijkgroen en duizendguldenkruid bezorgen het Wonderwoud een mooi kleurenpalet.
Spelen
In het Wonderwoud werd een avontuurlijke waterspeelzone aangelegd. De speelspiegel, de zitvlonders en de ligweide zorgen ervoor dat dit een mooie belevingsplek is voor alle bezoekers.
Verspreid in het Wonderwoud vind je verschillende woudnestjes: open plekken met bijzondere elementen die uitnodigen om te spelen of om met een groep te genieten.
Eigen identiteit
Elke Gentse groenpool heeft een eigen identiteit. Ook het Wonderwoud heeft bijzondere eigenschappen: de grillige zandheuvels, het groeiende bos en het veelzijdige water bijvoorbeeld.
Heel bepalend is ook de merkwaardige geschiedenis van het ‘Oud Vliegveld’. Op luchtfoto’s en kaarten zie je onmiddellijk de merkwaardige X-figuur. Het is de contour van de twee landingsbanen van het vliegveld dat in de jaren ‘60 werd aangelegd. Het was bedoeld als economische stimulans voor de ontwikkeling van de haven. Het terrein werd toen met zand 4 meter opgehoogd, maar het vliegveld werd nooit afgewerkt en dus nooit gebruikt. Sinds de jaren ‘70 wordt op het terrein aan grootschalige zandontginning gedaan. Doorheen de tijd werden verschillende delen van het terrein uitgegraven en vervolgens opnieuw opgevuld. Het landschap van het ‘Oude Vliegveld’ werd hierdoor meermaals flink hertekend.
Het Wonderwoud ligt in het noordoosten van Gent: deels op het grondgebied van Oostakker (Gent) en deels op het grondgebied van Lochristi.
Het is één van de vijf groenpolen van Gent. Daarnaast zijn er ook nog het Parkbos, de Gentbrugse Meersen, de Vinderhoutse bossen en het gebied Bourgoyen - Ossemeersen - Blaarmeersen - Sneppemeersen. Deze uitgestrekte park- en natuurgebieden voorzien Gent en zijn buurgemeenten van voldoende toegankelijk groen en ruimte voor natuur en veel bos.
Routes
Voorzieningen
Boswachter
Downloads
Hoe geraak je er?
Ingang
Drieselstraat, 9080 Lochristi
Met het openbaar vervoer
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >