Wortel-Kolonie
Het natuurgebied is meer dan 540 hectare en ligt ten oosten van Wortel. Ooit een kolonie voor landlopers, vandaag de stek voor tientallen soorten vogels, vleermuizen, insecten en andere bewoners. Statige bosdreven, open akkers, vennen, heide en graslanden wisselen elkaar af. Laat je niet misleiden door de rust en stilte, Wortel-Kolonie krioelt van het dierenleven. Sinds 1999 is het gebied cultureel-historisch erfgoed en sinds 2021 is het ook UNESCO werelderfgoed. Dit unieke bosrijke landschap herbergt dan ook een boeiende geschiedenis. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen, ruiteren en kamperen.
Volg boswachter Bart van Wortel Kolonie via Instagram >
- Unesco werelderfgoed
- Rijke fauna en flora
- Vroegere landloperskolonie
- Ideaal om vogels te spotten
- Slapen in alle rust in een bivakzone
Boordevol leven
Vandaag sieren vooral naaldhout, grove en ook Corsicaanse den, het bos. Deze vrij monotone begroeiing zal door middel van kappingen geleidelijk aan veranderen in een gevarieerder bos met inheemse loofbomen. Paddenstoelenliefhebbers kunnen hun hart ophalen: meer dan 260 soorten groeien in dit bos en de talrijke dreven.
Door het kappen van bomen krijgen de oorspronkelijke heidevennen weer zonlicht. Dit komt vooral planten als zonnedauw, veenbies en dopheide ten goede. Het trekt ook heel wat insecten en waterbewoners aan waaronder verschillende soorten libellen, de zeldzame poelkikker en kamsalamander. Jaarlijks broeden in Wortel-Kolonie meer dan 75 soorten vogels zoals de havik, buizerd, boompieper, bonte vliegenvanger, kuifmees, gekraagde roodstaart, blauwe reiger, krakeend en dodaars. En er broeden 5 spechtensoorten. Wanneer deze vogels op stok gaan, komen talrijke vleermuizen te voorschijn, maar ook nachtvogels zoals bosuil, houtsnip en nachtzwaluw. Spits ogen en oren, want wie weet kom je wel een hermelijn, bunzing, wezel of schuchtere ree tegen. Aan de waterplas Bootjes ven ligt het Boothuis, een rustpunt met zitbanken en infopanelen.
De dreven in Wortel-Kolonie zijn ook heel belangrijk voor vleermuizen. Voor de vleermuizen hebben we speciaal een overwinteringsplek aangelegd.
Terug in de tijd
In het begin van de 19de eeuw richtte de overheid in dit gebied een kolonie van weldadigheid op. Arme mensen uit de steden kregen hier een boerderij en enkele hectare grond. Kort na de onafhankelijkheid van België werd dit idee verlaten. De huidige dreefstructuur verwijst nog naar dit verleden. Later werd Wortel-Kolonie een landloperskolonie waar landlopers en bedelaars terecht konden tot de staat de wet op landloperij in 1993 afschafte. Arme gezinnen die hier leefden en het domein onderhielden, moesten elders onderdak vinden. De centrale gebouwen werden heringericht als strafinrichting. Sinds 1999 is Wortel-Kolonie cultureel-historisch erfgoed en sinds 2021 is het ook UNESCO werelderfgoed ( https://www.kolonienvanweldadigheid.eu, https://www.kolonie57.be)
Wandelroutes
Probeer deze heerlijke wandelroutes uit.
'Gevangen tussen grens en groen' in Wortel-Kolonie in Hoogstraten
Wandeling van het jaar in 2013 (12.5 km)
Hondenzone
In de hondenzone mag je hond ongestoord ravotten. Makkelijk bereikbaar op wandelafstand (paar 100 meter) vanaf de parking thv de Klapekster (Kolonie 41, 2323 Wortel).
Bivakzone Wortel-Kolonie
Kampeer in alle rust en stilte. Maar reserveer wel eerst je plek!
Taxandria ruiterroutenetwerk
Het ruiterroutenetwerk komt door Wortel-Kolonie en is aangeduid met knooppunten.
Vogels observeren in Boothuis aan Bootjesven
Aan de waterplas Bootjesven ligt het Boothuis, dat door ons werd opgeknapt. Er staan picknickbanken en infopanelen. Via een gluurmuur kun je vogels observeren. Zo kun je in het broedseizoen misschien een kolonie blauwe reigers spotten...
BC Vallei van het Merkske
In het bezoekerscentrum voor de Vallei van het Merkske, De Klapekster, kun je terecht van dinsdag t.e.m. zaterdag van 13 tot 17 uur. Op zondag van 10 tot 18 uur. Groepen ook op andere tijdstippen na afspraak. Bij nat weer is waterdicht schoeisel een absolute must.
Kempentocht
Meerdaagse wandeltocht van 63 km (verkorte lussen mogelijk van 34,5 - 18,5 of 15,5 km)
Routes
Voorzieningen
Boswachter
Nuttige Links
Hoe geraak je er?
Ingang
Kolonie 41, 2323 Hoogstraten
Met de fiets
Je kunt Wortel Kolonie goed bereiken per fiets. Plan je route via www.fietsnet.be De fietsknooppunten 99, 10, en 12 liggen in het gebied.
Met het openbaar vervoer
Wortel Kolonie is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde bushalte is Wortel Dorp, meer dan 2 km wandelen. Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
Bezoekerscentrum
In het bezoekerscentrum voor de Vallei van het Merkske, De Klapekster, kun je terecht van dinsdag t.e.m. zaterdag van 13 tot 17 uur. Op zondag van 10 tot 18 uur. Groepen ook op andere tijdstippen na afspraak. Info: bc.valleivanhetmerkske@natuurpunt.be of 03 383 02 08.
Bij nat weer is waterdicht schoeisel een absolute must.
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >