Currently, there is no weather information available.

Neigembos

3.91358
 • 4.03125
 • 3.72414
 • 3.76923
 • 4.05
 • 3.884615
 • 4.034485
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#neigembos

In het Neigembos kun je genieten van de natuurpracht. Je kunt drie uitgestippelde wandelingen volgen: de Dikke Beukenwandeling, de Bevingenwandeling en de Groebenwandeling. Het Neigembos ligt in het Pajottenland en is iets meer dan 70 hectare groot. In dit gemengde eiken- en beukenbos vind je hoogteverschillen van 20 tot 90 meter boven de zeespiegel. De holle wegen hebben een uitgesproken microklimaat en zijn een plezier om door te wandelen. 

NIEUWS

Opgelet: het aantal parkeerplaatsen op de parkings van het Neigembos is heel beperkt. Tijdens de bloei van de hyacinten is het parkeren aan de kant van de weg in de omliggende straten verboden. We raden sterk aan om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar dit bos te komen! Tip: bereid je wandeling voor via www.wandelknooppunt.be, zo kan je verderop parkeren, belast je de kleine parkings aan de het bos niet én geniet je ook van het landschap errond. 

De troeven

 • Rijke biodiversiteit
 • Pareltje in het Pajottenland
 • Uitstekend wandelparadijs
 • Unieke voorjaarsflora
Toon meer informatie

Het Neigembos is net zoals het Zoniënwoud een overblijfsel van het oude Kolenwoud, een oerbos dat zich in de tijd van de Romeinen uitstrekte van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee.

Bosreservaat

In het Neigembos mag de natuur vrijwel spontaan evolueren. De bomen mogen oud worden en er is veel dood hout. Vanwege het gevaar van vallende takken is het belangrijk om op de paden te blijven. Er is een rijke plantengroei aanwezig: op de zuurdere bodems vind je vooral adelaarsvaren, meiklokje en dalkruid. Op de meer lemige bodems geniet je in het voorjaar van wilde hyacint, bosanemoon, daslook en gele dovenetel. Het westelijk deel van het bosreservaat, ook bekend als het Vriezenbos, bestaat onder andere uit een bronbos met typische soorten als zwarte els, gewone es, dotterbloem, reuzenpaardenstaart, bittere veldkers en de twee soorten goudveil.

Dierenrijk

Vogels als buizerd, ijsvogel, kleine bonte specht, glanskop en boomklever bouwen hier hun nesten. Vroege bezoekers maken kans op een ontmoeting met ree. Gewone grootoorvleermuis vindt  zijn weg naar de boomholtes. In de poelen komen bruine kikker en gewone pad voor, terwijl de zeldzame hazelworm de zonnige randen en open plekken opzoekt. De zonnige bloemrijke graslanden lokken natuurlijk ook veel insecten. Dagvlinders zoals oranjetipje, bont zandoogje en citroenvlinder voelen zich er prima thuis.

 

 

 

 • Bewegwijzerde wandelingen

  Je kunt drie uitgestippelde wandelingen volgen: de Dikke Beukenwandeling, de Bevingenwandeling en de Groebenwandeling.

  Kaartje
 • GroteRoutepaden

  Centraal door het bos loopt de GR 512 Vlaams-Brabant.

  GR 512 Brabantse Heuvelroute
 • Groene Koepelroute

  Fietsroute van 47 km.

  Route

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • vanhee jeroen

  "Neigembos is een zeldzaam overblijfsel van een streek die verder alleen (niet-toegankelijk) populierenbos kent. Prachtig gebied, maar veel te klein voor de vele tienduizenden mensen die eromheen wonen. In Ninove (34000 inwoners) is het trouwens het enige bos waar je in kan, en het ligt dan ook nog eens op de grens met een andere provincie. Een terugkerend probleem is het gebrek aan parkeermogelijkheden. Er zijn twee kleine zones waar je je auto kan parkeren, maar op zonnige dagen staan de aanpalende straten vol geparkeerde wagens. Het is maw niet voorzien op veel recreatie. Ook jammer dat er geen horeca in de onmiddellijke buurt is. Conclusie: een prachtplek, maar te klein en te zeldzaam in zijn soort om aan de noden van de bevolking te voldoen."

Ligging en bereikbaarheid

Het Neigembos een is 65 hectare groot bosreservaat in Ninove.

Ingang

Neigembosstraat 2, 9402 Meerbeke

Met het openbaar vervoer 

Belbus 330 – Ninove doet het Neigembos aan. Deze bus stopt aan de halte ‘Meerbeke Neigembos’ bij de parking Inkhoorn, vlakbij het bos. Via De Lijn kan je de belbus reserveren. Meer info: www.delijn.be.

Faciliteiten 

Er zijn twee plaatsen waar er parkeergelegenheid voorzien is. In de Neigembosstraat 2 en Bevingen 15-21. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (32 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (29 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.8 (26 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (20 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.9 (26 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (29 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt