12 °C
Lichte regen
Lichte regen

Noordduinen

3.235295
 • 3.333335
 • 3.333335
 • 3
 • 3.333335
 • 3
 • 3.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#noordduinenkoksijde

Dit natuurgebied is tijdelijk afgesloten voor het publiek omdat er gevaar is voor vallende takken. Een storm hield hier op 14 oktober lelijk huis. We proberen de omgevallen bomen zo snel mogelijk te verwijderen. Wij verontschuldigen ons voor de tijdelijke hinder. 

 

In de Noordduinen wisselen duingraslanden, duinvalleien, duinstruwelen, bosjes en oude vissershuisjes elkaar af. Middenin dit 73 hectare grote duinengebied bevindt zich het museum Ten duinen en de mooie Zuid-Abdijmolen. Je kan er in alle rust genieten van de zang van de nachtegaal of de prachtige bloei van duinroosjes.

De troeven

 • Gevarieerde landschappen met pittoreske vissershuisjes
 • 4,5 km lang mountainbikepad
 • 3 onverharde en verrassende wandelpaden
 • Museum Ten Duinen en Zuid-Abdijmolen
Toon meer informatie

Oase van rust aan de drukke kust

De Noordduinen zijn ingesloten door huizen, campings en een militaire basis. De drukke Leopold III-laan snijdt de eigenlijke Noordduinen in twee. Ten zuiden van de Vandammestraat ligt nog een derde deelgebied, de Fluithoekduinen.
Vanaf 2002 kocht het Vlaamse Gewest delen van de Noordduinen en wees ze aan als Vlaams Natuurreservaat. Ondertussen is het natuurreservaat 59 hectare groot.
 

Rijke planten- en dierenwereld 

De Noordduinen zijn een biologisch waardevol duingebied met een grote verscheidenheid aan vegetatietypes. Je vindt er zeldzame plantensoorten zoals rond wintergroen, kleine ruit, ruige scheefkelk en walstrobremraap. Ook herfsttijloos groeit er plaatselijk veel.
Naast diverse plantensoorten, kom je in de Noordduinen ook heel wat vogels tegen, zoals nachtegaal, grasmus, braamsluiper, graspieper en sprinkhaanzanger. Met wat geluk fladderen er in de toekomst weer meer bijzondere vlinders rond, zoals het bruin blauwtje en de kleine parelmoervlinder.
 

Een vleugje geschiedenis

Aan de noordkant van de Noordduinen vind je de Zuid-Abdijmolen, een houten molen en beschermd monument. Hij werd in 1773 gebouwd in Houtem-Veurne. In 1951-‘52 verhuisde hij naar Koksijde, om een verdwenen plaatselijke molen te vervangen.
Vlak bij de molen domineerde eeuwenlang het silhouet van de Duinenabdij het landschap. Opgravingen en grondige restauratiecampagnes haalden het grondplan van de abdij vanonder het zand. Ontdek meer hierover in Abdijmuseum Ten Duinen. Je kunt er ook het dagelijks leven in een middeleeuwse cisterciënzerabdij beleven.
 

 • Wandelknooppunten

  In de Noordduinen vind je volgende wandelknooppunten (Westhoek en Kust): 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 en 43.

  Wandelknooppunten
 • Moutainbikepad

  Het domein is voor sportieve fietsers ontsloten door een 4.5 km lang afgescheiden mountainbikepad.

  Kaart Noordduinen
 • Paul Herygersroute

  Route van 28 kilometer die door verschillende natuurdomeinen loopt

  Kaart
 • Speelzones

  De Noordduinen hebben 2 speelzones. Ene van 2,85 ha en ene van 0,26 ha.

  Speelzones
 • Ruiterpad

  Door de Noordduinen loopt meer dan 3 km gemarkeerd ruiterpad.

  Kaart Noordduinen
 • Bezoekerscentrum Duinpanne

  Duinpanne ligt op 4,5 km van de Noordduinen.

  Bezoekerscentrum Duinpanne

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Duinpanne

In het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne ontdek je de pracht van de regio en de natuurlijke omgeving. Laat je verrassen door het unieke duin-, kust- en zeeleven. De vaste tentoonstelling is gratis en vrij toegankelijk. Scholen, verenigingen en groepen beleven een boeiend en aangepast programma na reservatie. Blijf niet enkel binnen in het centrum maar ga buiten op verkenning en ontdekking. In de groene winkel koop je fiets- en wandelkaarten, zoekkaarten, publicaties en loepjes. Kinderen leven zich uit met verschillende zoektochten. In de bar geniet je van streekbieren, fairtrade drankjes en hoeve-ijsjes. Het terras is bij mooi weer een fantastische plek!

Duinpanne ligt op 4,5 km van de Noordduinen.

Ligging en bereikbaarheid

De Noordduinen zijn ingesloten door huizen, campings en een militaire basis. De drukke Leopold III-laan snijdt de eigenlijke Noordduinen in twee. Ten zuiden van de Vandammestraat ligt nog een derde deelgebied, de Fluithoekduinen.

Ingang

Middenlaan, 8670 Koksijde

Openbaar vervoer

Volgende bushaltes liggen rond de Noordduinen: "Koksijde Geushoek", "Koksijde Zeepanne" en "Koksijde Kazerne".
Tramhalte Ster Der Zee bevindt zich op 1 km van de ingang aan de Middenlaan of de Leopold III-laan.
Meer info: www.delijn.be.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.3 (3 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (3 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (3 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.3 (3 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (2 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (3 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • Di Van 10:00 tot 18:00 Wo Van 10:00 tot 18:00 Do Van 10:00 tot 18:00 Vr Van 10:00 tot 18:00 Za Van 10:00 tot 18:00 Zo Van 10:00 tot 18:00
  Bezoekerscentrum Duinpanne
  Lees meer
 • zaterdag 19 oktober 2019 van 14:00 tot 16:00
  Herken duinbessen en leer iets over hun toepassing
  Lees meer
 • donderdag 24 oktober 2019 van 19:30 tot 22:00
  Duikers in de Noordzee
  Lees meer

Wat te doen in de buurt