Currently, there is no weather information available.

Notelaer

4
 • Antwerpen: risicocode ORANJE - hoog gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4
 • 4
 • 5
 • 4
 • 3
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#denotelaer

In De Notelaer gaan cultuur en natuur hand in hand. Je kan er wandelen over bos- en knuppelpaden en een bezoek brengen aan het prestigieuze neoclassicistische gebouw De Notelaer. Nadien kan je iets drinken op het terras of cafetaria van de Notelaer. De Notelaer is in erfpacht gegeven aan Kempens Landschap en vzw De Notelaer. Bekijk zeker hun website voor de actuele informatie. 

 

De troeven

 • Gelegen in stiltegebied
 • Horeca in paviljoen De Notelaer
 • Knuppelpaden
 • Toegankelijke paden voor rolstoelgebruikers
Toon meer informatie

Fauna en Flora

Het kleine gebied is zeer afwisselend en waardevol. Je vindt hier dan ook een goed deel van de nog aanwezige natuur in de ruime omgeving. Het gebied bestaat uit parkbos, hooilanden en wilgenstruweel. Als er één boomsoort typisch is voor het Klein-Brabantse landschap, is dit de wilg. Wilgen voelen zich vooral thuis in waterrijke gebieden. Verder in het gebied zie je knotwilgen, die worden gebruikt als afscheiding tussen percelen, voor ontwatering en als leverancier van geriefhout. Ze zijn ook zeer in trek bij verschillende soorten planten en dieren.

Het parkbos dat hertog D’Ursel van Hingene in de 19de eeuw liet aanplanten, bestaat uit  inheemse bomen, zoals zomereik, es, beuk en gewone esdoorn, maar ook een aantal uitheemse soorten. Zo zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse eik en de zilveresdoorn allebei afkomstig uit Noord-Amerika. Vele natte graslanden van vroeger zijn bebost met populieren. 
 

Literair dijkpad

Voor vele kunstenaars blijft de Schelde en zijn oevers nog altijd een favoriet thema. Een selectie van het werk van Vlaamse literairen is te bewonderen op de Scheldedijk. Met achter je het prachtige historische gebouw De Notelaer en voor je een zicht op de Schelde, krijg je misschien zelf inspiratie voor literaire omzwervingen.
 

De Notelaer door de eeuwen heen

Het gebied de Notelaer maakt deel uit van een groter boscomplex. Het 200 jaar oude gebouw De Notelaer was vroeger het paviljoen van de familie d’Ursel. De bijhorende bossen strekten zicht uit tot aan de dorpskern van Hingene. Het gebied is ongeveer 5 ha groot en is nu in beheer bij het Kempens Landschap. Het gebouw is in eigendom van Erfgoed Vlaanderen en wordt beheerd door vzw De Notelaer.

 • Wandelpad

  Wandelpad van 1 km ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

 • Bezoekerscentrum De Notelaer

  Het bezoekerscentrum ligt aan de ingang van het natuurdomein.

  Bezoekerscentrum
 • Horeca

  In de Notelaer kan je iets drinken en eten op het gezellig tuinterras of in de cafetaria. Vergeet zeker niet de verrukkelijke Notelaeretaart eens te proeven.

  De Notelaer

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

De Notelaer

In de Notelaer kan je  terecht voor tentoonstellingen, rondleidingen, een hapje en een drankje of andere activiteiten.
Alle praktische informatie op http://www.notelaer.be

 

Ligging en bereikbaarheid

De Notelaer is een gebied van ongeveer 5 hectaren en ligt in Hingene (Bornem). De Notelaer ligt vlak aan de Schelde.

Ingang

Notelaerdreef 2, 2880 Bornem

Met het openbaar vervoer

Het station van Bornem ligt op de verbindingsas Sint-Niklaas - Mechelen. De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn zorgt voor verbindingen naar Boom en Dendermonde. Aan het NMBS-station van Bornem steek je de spoorweg over. Ter hoogte van Hingenesteenweg 13 neem je de bus 98 of 257. Je stapt uit aan de halte "Kerk" in Hingene, waarna je nog 2 km te voet moet afleggen. Meer info: www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Met de fiets

De Notelaer ligt vlakbij knooppunt 1.

Faliciteiten

In de Notelaer kan je eveneens terecht voor tentoonstellingen, rondleidingen, een hapje en een drankje of andere activiteiten. Alle praktische informatie op http://www.notelaer.be/notelaer.htm

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (1 stem)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt