Currently, there is no weather information available.

Olens Broek en Langendonk

3.478725
 • 4
 • 3.578945
 • 3.23077
 • 3.733335
 • 2.53846
 • 3.466665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#olensbroek, #langendonk

Het Olens Broek maakte als natuurgebied langs de Kleine Nete een mooie comeback. Het was bijna volledig verwoest door landbouwontginning en verdroging maar staat vandaag opnieuw in volle bloei. Het Olens Broek bestaat uit verschillende deelgebieden die samen één groen/blauw lint vormen langs de Kleine Nete en ongeveer 185 hectare groot zijn. Samen zijn ze een gevarieerd landschap met elzenbroekbossen, hooilanden, rivierduinen en houtwallen. Die diversiteit trekt verschillende planten en dieren aan. Het kleurrijke bloementapijt in de lente is een unieke ervaring.

Momenteel zijn er werken bezig. Dit kan voor hinder zorgen. Het is verboden om de werfzone te betreden. Info over de Blue Deal werken

De troeven

 • Langs de Kleine Nete
 • Grote biodiversiteit
 • Mooi wandelgebied
 • Avontuurlijke wandeling met knuppelpaden
Toon meer informatie

Een gevarieerd gebied

Planten die in totaal verschillende grondsoorten voorkomen, groeien in het Olens Broek broederlijk naast elkaar. Op de droge voedselarme zandgronden groeit struikheide, klein warkruid en heideknotszwam; op de nattere gronden gagel, zonnedauw en moeraswolfsklauw en een paar meter verder in de vochtige, voedselrijke veenbodem moeraswederik, snavelzegge, gele lis en melkeppe.  

De elzenbroekbossen zijn een prima plek voor zangvogels als wielewaal, nachtegaal, zwartkop en tuinfluiter om er hun jongen groot te brengen. ’s Winters verblijven er grote groepen luidruchtige sijzen. Kleine karekiet, waterral en rietgors broeden in de veenkuilen.

De hooilandjes vormen in de lente een kleurrijk palet met onder andere pinksterbloem, koekoeksbloem, margriet en ereprijzen. In de houtkanten broeden jaarlijks verschillende koppels grasmus.

Van 15 maart tot 1 juli is een deel van het wandelpad door het Olens Broek afgesloten. Hiermee willen we tijdens de broedperiode van de vogels in het centrale deel van het natuurgebied meer rust creëren. Om toch van de natuur te kunnen blijven genieten zijn er voor de wandelaars alternatieve routes beschikbaar.

Geschiedenis en beheer

Het Olens Broek is één van de laatste restanten van het groot moerassencomplex Geels Gebroekt. Tussen 1950-1970 ontgon men dat gebied bijna volledig voor landbouwgebruik. Door het rechttrekken en verdiepen van de Kleine Nete veranderde de waterhuishouding. Toen het oude landbouwgebruik eindigde, dreigde het gebied zelfs volledig te verdrogen en te verbossen. Veel zeldzame planten en vogels verdwenen hierdoor uit het gebied.

In 1993 startte de Vlaamse overheid met de uitbouw van het natuurgebied. Om de natuurwaarde in het gebied opnieuw te herstellen, werden de oude verlande veenkuilen open gemaakt en de bovenste grondlaag van de droge rivierduinen en zandruggen verwijderd. Het hooilandbeheer werd hersteld en men voerde weer een hakhoutbeheer van de elzenbroekbossen. Deze werken waren een groot succes: zeldzame planten, vlinders, libellen en vogels vestigden zich opnieuw in het gebied.

De Hellekens

Langs de Kleine Nete, tussen de Ringlaan en de spoorlijn Antwerpen – Balen, ligt het gebied “de Hellekens”. Dit gebied werd in de jaren ’1960 opgespoten met zand afkomstig van de verbreding van het Albertkanaal. Het gebied wordt na de nodige herinrichtingswerken ingezet als waterbergingsgebied. Bij de herinrichting wordt een historische meander, verdwenen onder het grondstort, opnieuw aangesloten op de Kleine Nete. In de Kleine Nete  komt er een drempel om het water bij normale afvoer doorheen de meander te laten stromen. In de meander zitten enkele vispasseerbare drempels. Zo ontwikkelen we hier opstuwing zonder een vismigratieknelpunt te creëren. De opstuwing in de meander zorgt voor een vernatting van het opwaarts gelegen natuurgebied Olens Broek en een betere natuurontwikkeling van dit gebied. . Bij grote waterpieken in de Kleine Nete wordt het water tijdelijk opgehouden in de Hellekens, om de afvoer naar stroomafwaarts te verminderen. Het terrein blijft omgeven door een ringdijk, zodat er voor de omwonenden geen wijziging is in de waterhuishouding. 

In de Hellekens zijn er twee hondenlosloopzones. De eerste ligt op de opspuiting Hellekens (langs de Ring) en is 0,4 hectare groot. Parkeren kan aan de Oud Strijderslaan. De tweede hondenlosloopzone situeert zich op de Hellekens binnen de Ring. Deze losloopzone ligt vlak bij het centrum en is enkel te voet bereikbaar (wandelknooppunt 31). Het perceel is ongeveer 0,7 hectare groot en werd vroeger reeds omheind met hagen. Op een deel van het perceel staat een jonge hoogstamboomgaard.

 

 • Wandelknooppunten

  In de buurt vind je knooppunten 51, 53 en 60 van wandelnetwerk Kempense Heuvelrug.

  Wandelknooppunt.be
 • Fietsknooppuntennetwerk

  In het gebied zelf mag je niet fietsen maar fietsknooppunten 12 en 13 liggen wel in de buurt

  Plan je route per fiets naar het gebied
 • Hondenzone

  In de Hellekens zijn er twee hondenzones. De eerste ligt op de opspuiting Hellekens langs de ring. De andere vlakbij het stadcentrum op enkele honderden meters van de historische stadsvesten. Enkel te voet bereiken via het wandelknooppunt 31.

  hondenzones in de Hellekens

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Olens Broek ligt langs de Kleine Nete tussen Olen en Herentals. Op het grondgebied van Olen sluit het Olens Broek aan met de gebieden Rendelaar, Heibloem en Neerheiden. Op het grondgebied van Herentals vormt het één geheel met de Langendonk, Koulaak, Hellekens, Raapbreuken en Schoutenheide. 

 

Ingang

Roerdompstraat naast nr 2, 2250 Olen

Met de fiets

Je kan Olens Broek en de andere deelgebieden goed bereiken via het fietsknooppuntennetwerk. Plan je route via www.fietsnet.be. Fietsknooppunten in de buurt: 12 en 13

Met het openbaar vervoer

Vanuit het station in Herentals kun je 900 meter wandelen richting begijnhof (einde Burchtstraat). Achter het begijnhof, situeert zich het deelgebied Hellekens dat de toegangspoort vormt voor de andere deelgebieden. Via de wandeldoorgangen onder de brug van de ring en de spoorwegbrug kun je richting Olens Broek stappen. Meer info: www.belgiantrain.be.

Parking

Er is een parking aan de Roerdompstraat. Fietsers en mountainbiken zijn niet toegelaten in het gebied maar kunnen daar ook hun fiets plaatsen.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (19 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (19 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.2 (13 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (15 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.5 (13 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (15 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt