Currently, there is no weather information available.

Oost-Vlaamse Leiemeersen

4
  • 3
  • 4
  • 4
  • 4.5
  • 4
  • 4
  • Overzicht
  • Commentaren (1)
  • Praktische info

#oostvlaamseleiemeersen, #Leiemeersen

Al bijna tweehonderd jaar is de vallei van de Leie een inspiratiebron voor talrijke kunstenaars. De traagstromende meanderende gouden rivier was eeuwenlang het centrum van de vlasnijverheid, maar die verdween sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw. Tussen 1950 en 1970 werden Leiebochten rechtgetrokken, overstromingsgebieden opgehoogd en oevers verstevigd. Het eens zo idyllische landschap van de Leie werd ernstig verminkt. Verschillende liefhebbers van de streek hebben zich met hand en tand verzet tegen de zogenaamde verbeteringswerken. Zo kon vermeden worden dat de mooiste Leiemeanders tussen Zulte en Deinze werden gedempt. De unieke oude Leiemeanders kun je het best verkennen via een van de uitgestippelde wandelroutes. Het brede jaagpad langs de Leie is een klassieker voor fietsers en wielertoeristen.

De troeven

  • Vogels kijken langs de Oude Leiearmen
  • Fietsen langs het jaagpad
  • Hengelen in de natuur
Toon meer informatie

Verlies aan biodiversiteit

Met de vooruitgang hebben we ontzettend veel unieke landschappen, natuurwaarden en dus ook streekeigen biodiversiteit verloren. De roerdomp en de kwartelkoning kwamen hier vroeger voor. Het aantal overwinterende en broedende bijzondere vogels, zoals de nachtegaal, slobeend, zomertaling, grutto en zelfs kievit, liep dramatisch terug. De indrukwekkende landschappen, zoals beroemde schilders ze optekenden in hun vlasdorpjes, werden uitgekleed tot wat er ons vandaag nog rest.

Gelukkig bleven kleine biotopen, her en der verspreid, ongeschonden. Daar kon de natuur tal van planten- en diersoorten bewaren voor de toekomst. De Leiemeersen van Zulte-Oeselgem, Neerhoek en Heuvelhoek, Oude Leiearm Gottem, Machelenput, en de Oude Leiearm Grammene zijn prachtige eilanden vol natuurwaarden van graslanden, ruigten, wilgenstruwelen, rietlanden en broekbossen. De Oude Leiearmen zijn van groot belang voor vogels zoals de blauwborst, bruine kiekendief, slobeend,  kleine karekiet en bosrietranger en voor libellen zoals paardenbijter, bloedrode heidelibel, en blauwe glazenmaker.

Weloverwogen natuurbeheer en duurzame landbouw gaan hier hand in hand met toeristische-recreatieve netwerken.
 

Rivierherstel Leie

Het langetermijnproject rivierherstel Leie biedt kansen voor de scheepvaart, maar ook voor ontspanning en natuurbeleving, landschapsherstel en duurzame landbouw. Als we dat combineren met hernieuwde aandacht voor ons historisch erfgoed, houden we de typische kenmerken in stand van de beroemde, maar druk bewoonde en welvarende Leiestreek.

Langs de Leie in West-Vlaanderen liggen ook waardevolle gebieden in beheer bij ANB: de Balokken, het Leiebos, het Schoondalbos en het Leembos.

  • Vlasrotersroute - lus 1

    Wandelroute van 11 km.

    Route
  • Vlasrotersroute - lus 3

    Wandeling van 8 km.

    Route
  • Vlasrotersroute - lus 4

    Wandeling van 7 km.

    Route
  • Fietsen

    Het brede jaagpad langs de Leie is een klassieker voor fietsers en wielertoeristen. Langs de meanders kun je niet fietsen.

  • Vissen

    De oude Leiearmen zijn een klein paradijsje voor hengelaars.

  • Schaatsen

    Wanneer het ijs dik genoeg is, kan je schaatsen in Oude Leie Grammene en Gottem.

    Schaatsmogelijkheden

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
  • Jan

    "Leuke wandeling. We zijn gestart op het kerkplein. Goed bereikbaar, ruime parking en op enkele stappen verwijderd van het pad. Het loopt door een groene strook langsheen de oude leiearm. Het oogt mooier dan verwacht! Een kleiner deel van de wandeling loop je tussen de velden maar het is er heel rustig. De wandeling zelf is aangeduid maar bekijk toch even het kaartje voor je start. Ze is niet lang en niet kort, zijn er op een weekdag vlotjes door gelopen. Aangename afstand om even 'een luchtje te scheppen'. Het grootste deel bestaat uit een 'bospad', al zijn er wel met de buggy relatief vlot door geraakt (het is te doen maar er niet voor voorzien). De Chiro is gelokaliseerd aan het kerkplein. Dus op zondag wil het misschien iets minder rustig zijn. "

Ingang

Kerkplein, 8720 Oeselgem-Dentergem

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (1 stem)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt