Currently, there is no weather information available.

Ophovenderheide

3.757575
 • 3.714285
 • 3.833335
 • 4
 • 3.4
 • 3.8
 • 3.75
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Praktische info

#ophovenderheide

Als je de Kempen echt wilt beleven, breng dan zeker een bezoek aan natuurgebied Ophovenderheide. Hier kun je natuur in haar puurste vorm inademen. Het gebied heeft namelijk ontzettend veel in zijn mars: dennenbossen, landduinen, vennen, droge, natte en schrale heide. Met de fiets, te paard of te voet kun je deze stevige brok natuur (525 hectare) komen verkennen.

De troeven

 • Puur natuur
 • Prachtig vennencomplex
 • Groot aaneengesloten bos- en natuurgebied
 • Waardevolle biodiversiteit, zoals de prachtige rode dopheide
 • Onderdeel van de Duinengordel
Toon meer informatie

Biodiversiteit troef in Ophovenderheide

Ophovenderheide, een aaneengesloten bos van 525 hectare groot, is puur natuur. Het gebied op het Kempisch Plateau biedt een uitgebreid pallet van alles waar de Kempen voor staat: dennenbos, landduinen, vennen, droge en natte heide, schrale graslanden en recente bosuitbreiding met loofhout.

Ophovenderheide is van onschatbare waarde voor de biodiversiteit. Zo bloeit hier naast struikheide en gewone dopheide ook de zeldzame en prachtige rode dopheide. De heide telt onder haar bewoners vogels, zoals nachtzwaluw, wespendief en zwarte specht, maar ook amfibieën, zoals heikikker, en zoogdieren, bijvoorbeeld ree en vos. Boven de vennen dansen vele soorten libellen en juffers. Het gebied is dan ook bijna volledig erkend als Europese topnatuur. Het ANB doet er dan ook alles om op dit optimaal te beschermen en te beheren. Vandaag bestaat het beheer hoofdzakelijk uit het openhouden van de heide en het regelmatig dunnen van de naaldhoutbossen. Jaarlijks maaien we ook een grote oppervlakte van het grasland.
 

Toerisme en natuur gaan hand in hand

Ophovenderheide heeft uitzonderlijke natuurlijke, landschappelijke en recreatieve waarden. Ophovenderheide maakt onderdeel uit van de Duinengordel. Samen met diverse partners werken we samen aan meer en betere natuur, een ver gaande landschappelijke ontwikkeling en het openstellen van het gebied voor wandelaars, fietsers en ruiters.

 • Bewegwijzerde wandelpaden

  Door het bos lopen verschillende bewegwijzerde wandelpaden.

 • Fietsroutenetwerk

  Fietsknooppunt 31 van het fietsroutenetwerk loopt door Ophovenderheide.

  Fietsroute.org
 • Router- en menpaden

  Startpunt van de router- en menpaden aan de parking van Sentower Park.

  Ruiterkaart Limburg

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Geert Bonhomme

  "Wandelen tussen oude eikendreven, uitzichten over vennen en kruidenrijke graslanden, dauw-ontmoetingen met reeën, ... Een aanrader !"
 • tristan

  "fijn park"

Ligging en bereikbaarheid

Het gebied ligt op het Kempisch Plateau.

Ingang

Leemkuilstraat , 3660 Opglabbeek

Je kunt het domein bereiken vanuit Meeuwen via de Donderslagweg en de Weg naar Zwartberg of vanuit Opglabbeek, via de Speeltuinstraat.

Openbaar vervoer

De bushalte "Opglabbeek Speeltuin" ligt op 400 meter van parking Sentouwer. Meer info: www.delijn.be.

Parking

Je kunt parkeren op verschillende parkings aan de rand van Ophovenderheide.

Parking Sentower
Leemkuilstraat
3660 Opglabbeek

Donderslagweg
3670 Meeuwen-Gruitrode

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.4 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.8 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?