5 °C
licht bewolkt
licht bewolkt

Orveyt- en Mortagnebos

3.882355
 • 4.357145
 • 3.81818
 • 3.5
 • 4.1
 • 3.272725
 • 4.083335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#orveytbos, #mortagnebos

Het Mortagnebos en het Orveytbos liggen op een boogscheut van elkaar. Samen zijn ze goed voor 46 hectare jonge natuur met bos, hooi- en graslandjes. Het is er niet alleen een ideale plek voor fauna en flora. Het afgelegen domein langs het kanaal Kortrijk-Bossuit, ver van autosnelwegen, drukke provinciebanen en industrie, ademt rust uit en laat de bezoeker volop genieten. In de speelzone van het Mortagnebos zijn kinderen de baas.

De troeven

 • Gevarieerd landschap
 • Voorjaarflora zoals gewone salomonszegel en speenkruid
 • Hazelworm voor wie een goede speurneus heeft
Toon meer informatie

Van nul begonnen …

Het Mortagnebos is een mooi voorbeeld van een geslaagde bebossing van voormalige landbouwpercelen. Geleidelijk aan veroveren allerlei planten en kruiden het bos en ook verschillende dieren weten dit stukje groen te vinden. Zelfs een aantal bedreigde broedvogels vinden hier een nieuwe thuis, zoals de prachtige wielewaal met zijn helder geel vederkleed.
Ook het Orveytbos is een nieuw bos, dat op het einde van de jaren 1980 werd aangelegd op een oud kleistort. Naast bos vind je er ook hooilanden, struiken en poelen. Die laatste brengen heel wat leven in de brouwerij: in dit gebied komen maar liefst 23 soorten libellen voor! Zelfs bedreigde soorten als tengere grasjuffer en bruine winterjuffer fladderen hier vrolijk rond.
 

Voorjaarsflora en uitbundig dierenleven

Omdat het nog jonge bossen zijn, is de aanwezige kruidlaag (zoals bloemen en kruiden) nog niet zo rijk. Toch hebben boskruiden als bosandoorn, gewone salomonszegel, speenkruid, maarts viooltje en geel nagelkruid hun weg al op eigen houtje weten te vinden. Zeker de moeite waard voor een eerste lentewandeling in maart – april.  
Ook tal van dieren vonden al hun weg naar het Mortagne- en Orveytbos. Vos, bunzing, hermelijn en wezel laten zich af en toe zien. Een nieuwkomer is de ree. Talloze vogelsoorten vinden in er een geschikt plekje. Uitschieters zijn de bedreigde broedvogels zoals wielewaal en zomertortel. Ook bosuil, ransuil, torenvalk en sperwer brengen hier hun kroost groot.
Het Orveytbos is bovendien bodemkundig zeer divers. Het heeft nog bijzondere plekjes met kalkrijke klei in de bodem. Zeldzame kalkminnende soorten zoals boslathyrus, bosorchis, rietorchis, bijenorchis, klavervreter en bochtige klaver groeien hier nog welig.
 

Een vleugje geschiedenis

Het kanaal Kortrijk-Bossuit werd in de 19de eeuw gegraven om West-Vlaanderen te voorzien van steenkool uit de Waalse streek Borinage. Het kanaal verbindt de Leie met de Schelde.
Een tunnel van 611 meter lang, die een onderdeel was van het kanaal Kortrijk-Bossuit, werd tussen 1971 en 1973 vervangen door een open vaargeul. De huidige flanken vormen nu het natuurreservaat De Vaarttaluds, beheerd door Natuurpunt. Het uitgraven van die geul leverde zo’n 225.000 vrachtwagens kleigrond op dat men op het landbouwgebied ernaast stortte.
Op 19 april 1973 waren de werken voltooid. Tot eind jaren tachtig voerde men nog af en toe extra grond aan van andere werkzaamheden en van de afgraving aan het Oliebergpark. Tussen 1978 en 1988 gebruikte men dit kleistort voor van alles en nog wat: kleiduifschieten, motorcross,…
In 1988 droeg men het terrein over aan het Agentschap Natuur en Bos. De daaropvolgende jaren bebosten we een deel van het gebied en beheerden we een deel als grasland. Op 7 oktober 2001 ging het Orveytbos open voor publiek.

De naam Mortagnebos komt van ‘de heerlyckheede van het Mortansche’, het 18de-eeuwse landgoed van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal dat zich bevond op de plaats van het huidige bos.
Tot 1971 was er op de plaats van het Mortagnebos nog een landbouwgebied. Na het beëindigen van de pacht besloot de eigenaar, het OCMW van Kortrijk, om het te bebossen. Ongeveer 25.000 loofbomen werden geplant en er kwam een parking, wandeldreef, lig- en speelweide. Begin jaren negentig, twintig jaar na de eerste bosaanplanting, stelde men het bos open voor publiek. Sinds 1993 is het Agentschap Natuur en Bos de trotse beheerder van het Mortagnebos.

 • Orveytwandelroute

  Dit is een bewegwijzerde wandelroute van 7 km.

  Orveytwandelroute
 • Fietsknooppunten

  Knooppunt 69 (Leiestreek) ligt aan het Orveytbos. Fiets je van knooppunt 74 naar 72, dan kom je langs het Mortagnebos.

  Fietsknooppunten
 • Speelzone

  In het Mortagnebos is er een speelzone van 2,7 ha.

  Kaart
 • Bezoekerscentrum De Gavers

  De Gavers ligt op 10 km van het Orveytbos.

  Bezoekerscentrum
 • Coachen in de natuur

  In dit natuurgebied kun je met een natuurcoach op stap om samen op zoek te gaan naar een antwoord op al je vragen.

  Meer info

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

De Gavers

Het provinciedomein De Gavers is meer dan alleen maar een groene long in de regio Zuid-West-Vlaanderen. De Gavers is een Sport- en Natuurcentrum met een uitgebreid aanbod aan milieueducatieve en sportieve activiteiten. Een bijzondere omgeving waar elke recreant, natuurliefhebber en sportieveling z’n gading vindt.
Je kan elk hoekje van het domein ontdekken via de talrijke wandel-, ruiter-, fiets- en mountainbikepaden. Daarnaast is er voor scholen en groepen een uitgebreid aanbod aan verschillende natuureducatieve modules over onder andere bijen, water…
Maar ook voor avontuurlijke sportactiviteiten is men op de Gavers aan het juiste adres. Zo kan je er surfen, zeilen en kajakken of kan de avonturier zich uitleven op touwenparcours, klimmuur, …

De Gavers ligt op 10 km van het Orveytbos.

Ligging en bereikbaarheid

Het Orveytbos is gelegen langs het kanaal Kortrijk-Bossuit.

Ingang

Marberstraat, 8554 Sint-Denijs

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (14 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (11 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.5 (10 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (10 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (11 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.1 (12 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  De hazelworm is een van de best verstopte bewoners van het bos #mortagnebos ...
  @ natuurenbos
  3 jaar geleden
 • Van 5 juli 2017 tot 7 oktober 2020 (ma van 0:00 tot 18:00, di van 0:00 tot 18:00, wo van 0:00 tot 18:00, do van 0:00 tot 18:00, vr van 0:00 tot 18:00, za van 0:00 tot 18:00, zo van 0:00 tot 18:00)
  Spelen op de Kesselse Heide
  Lees meer
 • Van 4 augustus 2017 tot 1 mei 2020
  Voedselteam Brugge - lokale groentjes, fruit, zuivel...
  Lees meer
 • Van 21 oktober 2016 tot 21 oktober 2016
  Aliénor Dekonink - 'Bruxelles Vision Nocturne'
  Lees meer