Currently, there is no weather information available.

Osbroek

3.4958
 • Oost-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3.6
 • 3.578945
 • 3.35294
 • 3.3
 • 3.588235
 • 3.52381
 • Overzicht
 • Commentaren (7)
 • Praktische info

#osbroek

Het Osbroek is bijna 25 hectare groot en vormt samen met het stadspark de groene long van Aalst. Je kunt er heerlijk wandelen door het woeste landschap tussen de gallowayrunderen en Schotse Hooglanders die er de natuur mee beheren. Zo dicht bij de stad vind je er reeën, vossen en vele broedvogels. Je hoeft er niet op de paden te blijven, maar zorg wel voor waterdicht schoeisel!

De troeven

 • Wildernis vlak bij de stad
 • Knappe gallowayrunderen
 • Vlinders en voorjaarsbloeiers
 • Combineer met de Gerstjens en het Stadspark
Toon meer informatie

In het Osbroek zijn meerdere wandelmogelijkheden. Er zijn geen uitgestippelde wandelingen. Uniek aan het Osbroek is echter dat je in de begrazingszone, waar gallowayrunderen en Schotse Hooglanders grazen, niet op de paden hoeft te blijven. Er zijn tracés gemaaid, maar je bent vrij om die wel of niet te volgen. Deze tracés zijn ook te volgen aan de hond van palen met witte koppen. Het Osbroek bestaat uit een hoog en een laag gebied, elk met hun eigen kenmerken, en met een enorme biodiversiteit. De vele kruidige zomen nodigen vlinders en kevers uit, die op hun beurt allerlei vogels aantrekken.

Je kunt jouw wandeling combineren met een bezoek aan het naburige stadspark van Aalst (speeltuin, recreatiezone). Ook een bezoek aan de Gerstjens aan de overzijde van de Dender is meer dan de moeite. In de Gerstjens is er ook een speelbos met avontuurlijke hangbruggen.

Hangbruggen Gerstjens


Laaggelegen moerasbossen

Het laagste deel van het Osbroek komt amper boven het peil van de Dender uit. Niet verwonderlijk dus dat het er vochtig is en bezaaid met natte ruigtes en elzenbroekbossen. In het voorjaar kleurt het er geel en lila met gele lis, slanke sleutelbloem, dotterbloem, pinksterbloem en waterviolier in de sloten. Vaste gasten zijn de matkop, staartmees en ijsvogel. Klimop en hop groeien op de elzen, wilgen en essen en creëren zo rustgebieden voor vogels aan de rand van de stad.
 

Hooggelegen wildernis

Enkele meters hoger dan het moeras ligt de Molenkouter boven op een steile dalwand van de Dender. In ruim tien jaar hebben gallowayrunderen en Schotse Hooglanders er een nieuwe wildernis ontwikkeld. Je vindt er doornige struiken zoals meidoorn, sleedoorn en braam. Ook margriet, jacobskruiskruid en koninginnenkruid bloeien er welig.

Grote grazers

Gallowayrunderen en Schotse Hooglanders grazen op deze stukken om zo een nieuwe wildernis te ontwikkelen die rijk is aan speciale planten en dieren. Op nauwelijks tien jaar tijd ontstond er een woest landschap, de wastine. De dieren grazen er het hele jaar rond. Zo verbost het terrein traag en zonder de hulp van mensen. Tegelijkertijd zorgen de grote grazers ervoor dat er voldoende open ruimte blijft.

De galloways en Schotse Hooglanders trekken gras met hun tong. Zo houden zij de soortenrijke ruige vegetaties in stand. Margriet, jacobskruiskruid en koninginnenkruid vind je er in overvloed. Vlinders, bijen en zweefvliegen zijn erg talrijk. Zelfs reeën vonden via de Dender deze groene oase middenin het centrum van Aalst!

Dieren niet voederen

Het voederen van de runderen is uit den boze. Honden zijn binnen de afbakening van het graasgebied toegelaten maar moeten aangelijnd zijn.

 • Mindermobielenpad

  Doorheen het Osbroek loopt een pad voor mensen met een beperkte mobiliteit.

  Kaart
 • Wandelpaden

  Neem een kijk op de kaart om te zien waar je in Osbroek kan wandelen.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Joris derder

  "Blijf weg uit de zone waar de paarden lopen. Ze zijn zeer opdringerig, bijten in kledij en bovenal trappelde het paard op mijn zoontje van 6... Absoluut wegblijven!"
 • gunther diependael

  "Joris, het probleem is dat mensen deze paarden eten geven wat nadrukkelijk verboden is (er is van nature genoeg eten). Natuurlijk worden deze dieren dan opdringerig, omdat ze denken dat ze eten krijgen iedere keer ze een mens zien."
 • Linda vw

  "Het was fijn wandelen in het Osbroek. De runderen hebben we inderdaad goed kunnen zien van dichtbij. Het was even indrukwekkend met de horens van een van hen maar ze waren heel mak en vriendelijk. De Konikpaarden hebben we helaas niet te zien gekregen. :-( We zullen dus nog eens terug moeten gaan. Is er een moment of plaats met meer kans om de paarden te zien? Of moet je gewoon geluk hebben?"
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Beste Linda, door het aanhoudende voederen door bezoekers, en na meerdere herhaaldelijke acties hiertegen, waren we genoodzaakt de paarden te verhuizen naar een gebied die ontoegankelijk is. Vriendelijke groeten "
 • Emile Espagnet

  "Ik heb jaren geleden ooit die wilde paarden gezien, maar heb nu geen idee meer waar ik deze nog kan vinden .. Kan iemand me een hint geven ? "
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Beste Emile, in het Osbroek was er bedelgedrag door de paarden naar voedsel bij de bosbezoekers, waardoor het niet meer veilig was om ze daar te houden. Vriendelijke groeten"
 • Prengels Ivan

  "Was heel aangenaam verrast door dit gebied toen we vandaag er heen gingen. Heel mooi en rustig. Stuk waar je vrij kan rondhossen was ook tof, ff van het pad af is veel leuker, zeker met een buggy erbij :-)... enigste onaangename was het feit dat ineens een paar yuppie's het nodig vonden om daar golfballen te komen slaan... "

Ingang

Frans Blanckaertdreef, 9300 Aalst

Met het openbaar vervoer 

Het Osbroek ligt op wandelafstand van het station van Aalst. Meer info: www.belgianrail.be.
 

Met de fiets

Het Osbroek ligt nabij GR 5A Zuid. Tussen de fietsknooppunten 33 en 35 kom je langs de Frans Blanckaertdreef. 
 

Parkeren met de wagen 

Parkeren kan in de Frans Blanckaertdreef.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.6 (25 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (19 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.4 (17 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.3 (20 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (17 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (21 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?