Currently, there is no weather information available.

Oud Kanaal

3.642855
 • 3.5
 • 3.5
 • 3.5
 • 3.666665
 • 3.666665
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#oudkanaal

Het Oud Kanaal te Bree, ook wel kanaal Jan van Abroek genoemd, vormt samen met het Oud Kanaal te Bocholt een groene ader in het landbouwlandschap. Het verbindt de woonkernen van Beek en Bocholt met elkaar en is slechts 5.6 ha groot. Toch maakt zijn ligging het zeer populair voor natuurbeleving en ontspanning dichtbij huis. Het is een stilstaand water omgeven door oude, statige inlandse en Amerikaanse eiken. Het water is een trekpleister voor wilde eenden. Spechten bouwen maar al te graag hun hol in deze oude bomen. Het oud kanaal is topwater voor karpervissers.

De troeven

 • Natuur dichtbij twee woonkernen
 • Recreatief heel belangrijk
 • Ideale plek voor hengelsport
Toon meer informatie

Jan van Abroek

Jan van Abroek werd geboren omstreeks 1440 op de molen aan de Abeek.  Hij was een kanunnik in de Orde van het Heilig Graf en stichtte het eerste klooster voor kanunnikessen in de Lage Landen in 1480 te Kinrooi .De ecologisch waardevolle, oude kanaalarm werd genoemd naar deze  15de-eeuwse priester. Langs de jaagpaden vind je statige bomenrijen en houtkanten terug die veel ouder zijn dan die langs de huidige Zuid-Willemsvaart.

Winterpret

Dit gebied is recreatief zeer aantrekkelijk.  Een korte wandellus leid je langs beide oude kanalen en de Zuid-Willemsvaart.  Ook het MTB- en fietsroutenetwerk laten je kennismaken met het gebied. In de winter kan je er, met wat geluk, zelfs schaatsen.Het oud kanaal Jan Van Abroek wordt sinds lang bevist. Karpervissers kunnen hier hun hart ophalen. Regelmatig wordt er vis bijgezet. Er zijn wel enkele regels die je als visser in acht moet nemen. De volledige wetgeving en meest recente informatie vind je terug op www.natuurenbos.be/visserij.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Oud Kanaal is 5,6 ha groot en verbindt de dorpskernen van Bree en Bocholt met elkaar.

Ingang

Hamonterweg (langs N76) , 3960 Bree

 

Met het openbaar vervoer:

Het dichtstbijzijnde station is dat van Neerpelt. Van daaruit neem je lijnbus 8 “overpelt-Genk” tot halte Hamonterweg.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt