Currently, there is no weather information available.

Oude Schelde Appels

4.190475
 • Oost-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4.25
 • 4.6
 • 3.8
 • 4.333335
 • 3
 • 4.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#oudescheldeappels

Ooit stond je in het natuurgebied "De Oude Schelde" midden in de Schelde. Oude Schelde Appels ontstond doordat de Schelde er in de 19de eeuw werd rechtgetrokken. Tot dan meanderde ze nog op meerdere plaatsen tussen Gent en Dendermonde. Nadien verdween niet alleen de Scheldemeander, maar kwamen de vochtige meersen van Berlare in Appels te liggen. Deze vochtige meersen werden in de zomer gebruikt als grasland en in de winter als opvangbekken voor het overtollige water. Het open water is nog deels aanwezig, maar op de meeste plaatsen heeft het land het water ingenomen.

De troeven

 • Interactieve wandeling
 • Relict van de Schelde
 • Natte broekbossen
 • Trekveer
Toon meer informatie

Op ontdekking

Je kan in de oude Scheldemeander een wandeling volgen aan de hand van een aantal QR-codes die bevestigd werden op paaltjes. Scan de codes en kom meer te weten over onder andere een Chinese delicatesse, de aspirine van de natuur en de geschiedenis van een drakenkop.
Deze QR-wandeling volgt het gewone wandelpad en is 2,4 kilometer lang. De wandeling leidt je doorheen dit vaak nat maar prachtig gebied.
Heb je geen smartphone om te scannen, dan kan je hetzelfde traject afleggen en dezelfde informatie lezen via deze bundel.

Je merkt in het landschap goed waar het bos een oude stortplaats uit het verleden omsluit, het vormt een hoge heuvel in dit gebied. Boven op deze heuvel bevindt zich een zonnepanelenpark. Deze kunstmatige heuvel steekt 15 meter boven het bos uit. Via het jaagpad langs de Schelde en een jong bos van iep, boskers, zomereik, es en gewone esdoorn kom je terug aan het oudere broekbos. Een houten knuppelpad zorgt ervoor dat je droge voeten houdt. Op het einde van je wandeling brengt een trekveer je terug naar het startpunt.

Natte natuur

Een deel van dit natuurgebied staat voor een groot deel van het jaar erg nat. Op de meest natte stukken groeit es, vlier, wilg,… We noemen ze broekbossen. Op de drogere stukken groeit een rijke variatie van loofbomen, afgewisseld met inheemse struiken. Het open water is een relict van de Schelde. Een sluis zorgt voor de regeling van het water in het natuurgebied. Het trekveer dat je met droge voeten aan de andere kant van de oude Schelde raakt. Vogels die hier graag broeden zijn de torenvlak, bosuil, grote bonte specht, steenuil, sperwer en tal van insectenetende watervogels.

Naast deze fantastische vogels is ook de vos hier een belangrijke gast. Dit prachtige roofdier voedt zich hoofdzakelijk met kevers, muizen, ratten, vogels, eieren, regenwormen, bessen en ook afval. Een onmisbare schakel dus in een gezond ecosysteem. Vossen zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief.

Leven in en rond het water

Bruine kikker, bastaardkikker, gewone pad, alpenwatersalamander, kleine watersalamander… ze hebben allemaal hun plekje gevonden in en om het water van de Oude Scheldemeander.
Ook voor de bever biedt dit gebied uitstekende kansen. De aanwezigheid van voldoende stilstaand water in combinatie met een rijke oeverbeplanting is essentieel voor het grootste Europese knaagdier.

Een Chinese delicatesse maar een plaag bij ons…

De Chinese wolhandkrab werd in 1933 voor het eerst waargenomen in Vlaanderen. Sindsdien is deze exoot uitgegroeid tot een ware plaag in de Schelde en haar bijrivieren, omdat ze hier geen natuurlijke vijanden kent.
Bij terugtrekkend tij kunnen ze soms in grote aantallen worden aangetroffen in de verbindingssluis tussen de Schelde en de Oude Scheldemeander.

 

 • Wandelen

  Een interactieve wandeling van 2,4 km door het gebied.

  Brochure
 • Wandelen

  Knooppunt 71 (Kalkense Meersen - Donkmeer) ligt aan de ingang van het gebied.

  Website
 • Wandelen

  GR 128 Wissant – Aken loopt doorheen het gebied.

  Website
 • Restaurant

  Restaurant Appelsveer ligt aan de ingang van het gebied.

  Website

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Hoofdstraat 175, 9200 Appels

Openbaar vervoer

De bushalte Appels Heidepark ligt op 1,5 kilometer van Oude Schelde Appels. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.6 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.8 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?