Currently, there is no weather information available.

Park Schaveys

3.30769
 • Vlaams-Brabant: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4.5
 • 2.25
 • 2.166665
 • 3.8
 • 3.666665
 • 4.666665
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Praktische info

#schaveys

Park Schaveys is een verademing in de drukke stedelijke omgeving. Je wandelt over holle wegen door loof- en naaldbos, boomgaarden, weilanden en langs bronnen. De bronnen zorgen voor een boeiend waterleven. Park Schaveys is bijna 55 hectare groot en verrassend ongerept. Aan de zuidkant van het park kun je met je hond terecht in de grootste hondenlosloopzone van Vlaanderen.
 

De troeven

 • Rustgebied in stedelijke omgeving
 • Voorjaarsbloeiers
 • Leuk gebied om te joggen
 • Grootste hondenlosloopzone in Vlaanderen
Toon meer informatie

Grote variatie

In park Schaveys vind je een vallei en een gevarieerd bos. Typische voorjaarsbloeiers kleuren het broekbos, zoals dotterbloem, sleutelbloem en pinksterbloem. In het bosgedeelte van het park trekken statige beuken de aandacht. Heesters en fruit, zoals trosbes, braambes, framboos en mispel, groeien in het jongere bos.
 

Visonderzoek

De bronnen in het gebied staan garant voor een veelzijdig waterleven. In het laagst gelegen punt van het park ligt het onderzoekscentrum van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Dat centrum onderzoekt onder andere de teelt van ecologisch kwetsbare en waardevolle vissoorten, zoals kwabaal, serpeling, kroeskarper en beekforel.
 

Hof te Schavei

Park Schaveys is een oud cultuurlandschap, duizend jaar geleden geschapen en sindsdien gekneed door mensenhanden. Het dankt zijn naam aan de hoeve Hof te Schavei. Schavei is een vernederlandsing van het Romaanse scavée, dat zowel groeve als holle weg kan betekenen.

Hof te Schavei dateert van omstreeks 1100. Het is waarschijnlijk gebouwd door boeren die als echte kolonisten stukken bos rooiden. De vruchtbaarste grond brachten ze onder de ploeg. In het bos lieten ze hun vee grazen en de (natte) weiden leverden hooi als wintervoer voor hun dieren. Met de verkoop van brand- en bouwhout vulden ze hun inkomen aan.

Pas tegen het einde van de vijftiende eeuw dook de naam van Hof te Schavei in documenten op. In 1482 verkocht de machtige Anderlechtse familie Van Aa hoeve en grond aan Hendrik Van Witthem, de heer van Beersel. De hoeve zou eeuwenlang eigendom van zijn familie blijven.
 

Waan je 500 jaar terug

Wie vandaag door het park wandelt, kan zich moeiteloos het leven voorstellen zoals het zich 500 jaar geleden rond Hof te Schavei afspeelde. Een weelderig tapijt van gras en kruiden wachtte in de diepte op de zeisen van de hooimakers. Hoger op de helling groeiden fruitbomen. In het bos graasden koeien tussen de bomen. Varkens wroetten er naar wortels en knollen in afwachting van eikels en beukennootjes.

In het moeras waar nauwelijks iets nuttigs groeide, hielden dammen en dijken water vast om vijvers het jaar rond geschikt te maken voor de viskweek. Die viskweek vond plaats al dan niet onder toezicht van de abdij van Zevenbronnen die de vijvers een tijdlang exploiteerde.

 

 • Rolstoeltoegankelijk

  Bepaalde wandelpaden in het park zijn verhard zodat die ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

 • Wijnbronbeekwandeling

  Wandeling van 5,5 km die deels door het park gaat.

  Wijnbronbeekwandeling
 • Hondenzone

  Infoborden loodsen je naar een afgesloten hondenlosloopzone van 5,5 hectare, de grootste van Vlaanderen!

  Bekijk de kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • marijke

  "een prachtig gevarieerd park dat erg goed onderhouden wordt, en ook door de vele gebruikers in eer wordt gehouden . wij vonden er geen picknicktafel maar wel plaatsjes genoeg om toch te picknicken, en, ook al regende het een beetje, we werden op ons plaatsje niet nat. De wijnbronbeekwandeling die gedeeltelijk door het park loopt is een aanrader."
 • Gina

  "We waren volledig gecharmeerd door de open weide en het aangename reliëf aan de ingang van het park; we willen een prospectie doen door heel het park om uit te vissen waar en tot hoever we met een rolstoel kunnen in de verwachting dat we schoonmama, die nu in de auto was gebleven, mee kan voor een toertje. "

Ingang

Schaveyslaan 36, 1650 Beersel

Met het openbaar vervoer

Neem de trein tot Linkebeek. Vanaf het station neem je bus 153 'Anderlecht - Drongenbos - Ninove'. De bushalte 'Beersel Parasol' ligt op 750 m van Park Schaveys. Meer info: www.nmbs.be en www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.3 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.2 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.7 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?