Currently, there is no weather information available.

Peerdsbos

3.8625
 • Antwerpen: risicocode ORANJE - hoog gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer
 • 3.733335
 • 4.083335
 • 4.083335
 • 3.57143
 • 4.083335
 • 3.733335
 • Overzicht
 • Commentaren (3)
 • Praktische info

#peerdsbos

Het Peerdsbos is één van de meest bezochte bossen in de stadsrand van Antwerpen.  Het bos is zowel voor gezinnen als natuurliefhebbers een leuke daguitstap. De lange rechte dreven maken het wandelen met buggy of rolstoel gemakkelijk. Midden in het bos vind je brasserie De Melkerij, waar je even kan uitrusten terwijl kinderen ravotten in de aangrenzende speeltuin of een partijtje minigolf spelen. Aan de rand van het bos is er het uitdagende Stoerwoud in het provinciaal sportcentrum.

De troeven

Toon meer informatie

Geschiedenis

De naam Peerdsbos dook voor het eerst op in een rekening van 1431-1432 onder het hoofdstuk houtverkoop uit bossen: ‘een elsen busch gestaen opt goet ten Breemdonc, geheyten 't Peertsbusch.’

Het Peerdsbos maakte deel uit van het domein Bremdonck, dat bestond uit enkele pachtboerderijen, schuren, stallingen, heidevelden, polders en dijken, akkers, weiden en bos voor timmer- en brandhout. Er waren twee hoeves: Bremdonckhoeve en Peerdsboschhoeveken. In 1280 werd het gebied door Isabella van Breda aan het Antwerpse Sint-Elisabethziekenhuis geschonken. Grote delen van het domein werden verkocht en verkaveld. Het huidige Park van Brasschaat kreeg vorm.

Het Peerdsbos bleef lange tijd in eigendom van het OCMW van Antwerpen tot de Vlaamse overheid het bos kocht in 2008. Momenteel is het bos in beheer bij het Agentschap voor Natuur en Bos beheerd.
 

Een gevarieerd bos

Het bos bestaat voornamelijk uit loofhout als zomereik, beuk, lijsterbes en zwarte els. Ook oude bossoorten zoals dalkruid, adelaarsvaren, bleeksporig bosviooltje, lelietje-van-dalen en hazelaar groeien hier.

Het 149 hectare grote bos is een unieke habitat voor verschillende vogelsoorten, vleermuizen, vlinders en reeën. Hier wonen en broeden zwarte specht, grote bonte specht, middelste bonte specht, gaai, boomklever, boomkruiper, fitis en tjiftjaf. De Universiteit van Antwerpen doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar de mezenpopulatie.

De Laarse Beek, die door het Peerdsbos meandert, is sinds 2002 Europees Habitatrichtlijngebied. De aanwezige vissoorten en hun leefgebied genieten hierdoor Europese bescherming. Dankzij de goede waterkwaliteit van de Laarse Beek kan je ook zeldzame vissoorten ontdekken, zoals de rivierdonderpad. De aanwezigheid van weidebeekjuffers en bosbeekjuffers is een extra bewijs van de goede waterkwaliteit van de beek.

Omwille van uitzonderlijke natuurwaarden is een deel van Peerdsbos afgesloten voor het publiek. In die zone krijgt de natuur voorrang en is het beheer gericht op een rustgebied voor reeën en andere dieren. Honden zijn welkom, maar horen aan de leiband.

 

 • Wandelpaden

  De lange rechte dreven maken het wandelen met buggy of rolstoel gemakkelijk.

 • Wandelroutes

  GR 12 loopt door het Peerdsbos evenals de wandelroute van de gemeente Schoten.

  Grote Routepaden
 • Wandelknooppunten

  Knooppunten 1, 4 54, 65 en 66 van wandelknooppuntennetwerk Kempense Heide lopen door het Peerdsbos.

  Wandelnetwerk Kempense Heide
 • Groene Haltewandeling

  De wandeling van 10 km doet onder andere het Peersbos aan.

  Groene Halte
 • Natuurloop

  Het parcours leidt je over een afstand van 5,1 kilometer doorheen het prachtige Peerdsbos.

  Natuurlopen
 • Fietsroute

  De Kapittelroute loopt door het Peerdsbos.

  Fietsroute
 • Fietsknooppunten

  Tussen knooppunten 20 en 32 rij je langs het Peerdsbos.

  Je kan een fiets huren aan de Melkerij.
 • Speelzone

  Het Peerdsbos heeft 4 permanente speelzones (7,66 ha - 16,01 ha - 1,03 ha - 0,83 ha) en een zomerspeelzone van 1,80 ha.

  Speelzones
 • Hondenzone

  De hondenzone is te bereiken via een zijdreef van de Bredabaan (zie kaartje). Ontdek alle hondenzones op onze website.

  Kaart met locatie hondenzone
 • De Melkerij

  Café, restaurant, speeltuin, minigolf, snoephuisje, jeneverhut.

  Ga naar de website

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Raf Leblanc

  "Dit natuurgebied is één van de laatste oerbossen in België. Het is rustig, gezellig en de mogelijkheid om er een drankje of een wafel te nuttigen is er ook. Wanneer u dit gebied bezoekt, moet u zeker ook eens uitkijken naar de vele vogels die er rondfladderen, zoals de boomklever, de bonte specht en de ijsvogel. Een zeer gezellig gebied voor jong en oud, of u nu wandelt, loopt of vogelspotter bent."
 • William van dieren

  "Fijne plek om het groen op te zoeken dicht bij de stad. Een historisch bos waar je ook nu gewoon kan genieten."
 • Pippa

  "Mooi bos met vele dreven en smalle wandelwegen. Grote hondenweide aan de melkerij, daar kunnen ze vrij rondlopen in een grote afgebakende zone in het bos. Rennen tss de bomen, struiken en spelen met andere honden. "

Ingang

Bredabaan , 2930 Brasschaat

Met het openbaar vervoer

Bushalte op de Bredabaan, ter hoogte van de Plataandreef. Of via de Groene Halte wandeling die je van bushalte naar bushalte brengt door Park Vordenstein en het Peerdsbos. Meer info: www.delijn.be.

Faciliteiten

Parking aan de Melkerij te bereiken via de Bredabaan ter hoogte van de Plataandreef.
Aan de Melkerij zijn ook sanitaire voorzieningen.

Er zijn verschillende ingangen: via Bredabaan, Peerdsboslaan, Hertendreef en via het Park van Brasschaat. 

Met de fiets

Via het fietsknooppuntennetwerk Antwerpen en Antwerpse Kempen-Noord. Meer info: www.fietsnet.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (15 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.1 (12 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.1 (12 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.6 (14 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.1 (12 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (15 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt