donderdag, 25 januari 2024

124 boomstammen uit onze bossen krijgen nieuw, lokaal verhaal

Nog tot 21 februari kunnen kandidaat-kopers 124 boomstammen (549,73 m³ hout) uit Vlaamse en Brusselse bossen bezichtigen én aankopen tijdens de jaarlijkse houtverkoop op het Vlaams Houtpark in het Nationaal Park Brabantse Wouden. De verkoop wordt geregeld door Natuurinvest, en is het gevolg van duurzaam bosbeheer door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Hout uit duurzaam bosbeheer

Elk jaar in februari organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos samen met Natuurinvest de verkoop van kwaliteitshout, afkomstig uit bossen in Vlaanderen en Brussel, op het Vlaams Houtpark in Oud-Heverlee. Op deze unieke veiling vinden houtverwerkers de mooiste boomstammen uit onze bossen, die zorgvuldig uitgekozen worden in het teken van duurzaam bosbeheer. De gekapte bomen sneuvelen door het slechte weer of door ziekte, of ze dragen bij aan plannen tot de verjonging van bossen. Of het zijn uitheemse soorten, zo zal je dit jaar heel wat Amerikaanse eik vinden op het Vlaams Houtpark. We streven immers naar een inheems, duurzaam bosbestand. Op die manier creëert Natuur en Bos ecologisch waardevolle bossen met een hoge biodiversiteit. De opbrengsten uit de verkoop worden geherinvesteerd in kennis, opleidingen over duurzaam groen-, natuur- en bosbeheer, en innovatieve projecten voor natuurbeleving.

Veiling voor lokale verwerking

De stammen worden per opbod verkocht, zodat ook kleine kopers de kans krijgen om één of enkele stammen te kopen. Elke stam wordt verkocht aan de hoogste bieder, bij voorkeur aan lokale houtverwerkers. Op die manier krijgt het hout een tweede leven in duurzame producten met een mooi verhaal. Denk bijvoorbeeld aan scheepswerven, vloeren, trappen, meubels, snijfineer, wijnvaten of de biervaten van brouwerij Boon (zie kader). De eindproducten gaan nog generaties mee, waarbij de opgevangen CO₂ opgeslagen blijft. Wist je trouwens dat 88% van de loten FSC-gecertificeerd zijn? Ook voor ambachtelijke houtbewerkers bieden Natuurinvest en het Agentschap voor Natuur en Bos makershout op maat via een parallelle verkoop.
De stammen zijn te bezichtigen op het terrein van het Houtpark van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, Regio Meerdaal in Oud-Heverlee.

Brouwerij Boon herstelt vaten met kwaliteitshout uit onze bossen

In Brouwerij Boon werken ze voor hun houten vaten nog met eikenbomen van honderden jaren oud. Het is belangrijk dat het hout van hoge kwaliteit is, omdat de druk die op de bodem van de vaten komt te staan, heel groot is. Voor de herstellingen kunnen ze geen hout vinden in de handel, dus kopen ze lokale hoogwaardige stammen. Boon bouwt zo voort op de eeuwenoude geuzetraditie, met authentieke processen en materialen.

“We hebben in onze brouwerij grote vaten van 27.000 liter, die tot 200 jaar meegaan. In ons Kuipersatelier herstellen we de vaten met hoogkwalitatief en lokaal hout. Dan kunnen die herstelde vaten weer 70 tot 80 jaar verder. Tegen dat het vat buiten dienst gaat, is er dan weer een boom klaar die geplant werd wanneer de eerste boom gerooid werd.” - Frank Boon, oprichter van Brouwerij Boon

Meer info over het Vlaams Houtpark >

© Natuurinvest - Vlaams Houtpark in het Meerdaalwoud
© Brouwerij Boon - Kuipersatelier
© Natuurinvest - Vlaams Houtpark in het Meerdaalwoud
© Brouwerij Boon - Kuipersatelier
© Brouwerij Boon - Kuipersatelier
© Brouwerij Boon - Kuipersatelier

Contacts

Ianthe De Boeck

Natuurinvest