donderdag, 28 maart 2024

450.000 euro voor lokale projecten voor meer en betere stedelijke natuur in steden en dorpskernen

Het Agentschap voor Natuur en Bos lanceert een projectoproep voor de financiële ondersteuning van proeftuinen ‘Natuurweefselplanning’. Natuurweefselplanning is een experimentele methodiek die natuur inzet om steden en dorpen leefbaar en toekomstgericht te maken. Dat gebeurt door samen te werken met mensen die leven, spelen en werken in de buurt om zo op maat van de lokale gemeenschap natuur te ontwikkelen en te beheren. Vijf proeftuinen zullen elk 90.000 euro kunnen investeren in hun lokaal project en vormen samen ook een netwerk om de methodiek van natuurweefselplanning verder te verfijnen. Lokale overheden, verenigingen en organisaties kunnen tot 20 mei 2024 om 12.00 uur hun case indienen.

Wat is Natuurweefselplanning?

Natuurweefselplanning is een methodiek die samenwerking rond diverse vormen van natuur wil inzetten om de leefbaarheid en de biodiversiteit in de lokale leefomgeving in steden en dorpskernen te verhogen. Natuurweefselplanning vertrekt vanuit het beeld dat natuur en mens één zijn. Natuur wordt niet gezien als iets dat losstaat van de maatschappij.

Natuurweefselplanning is een proces dat het midden houdt tussen natuurbeheerplannen (het instrument voor de realisatie van specifieke natuurdoelen in het kader van Natura 2000) en de wijkcontracten die stedelijk beleid helpen realiseren. Het biedt een kader voor de ontwikkeling van stedelijke natuur op maat van een buurt.

Natuurweefselplanning start vanuit de lokale aanwezigheid van initiatieven die zich al bezighouden met lokaal ‘natuurweefsel’. Het wil die initiatieven ondersteunen door partnerschappen te versterken. Natuur kan groeien door een gemeenschap te creëren van lokale partners, lokale overheden, buurtbewoners en de natuur rond die partners. Zo ontstaat een ’weefsel’ met fysieke elementen (groen, gebouwen, rivieren, …) en niet-fysieke elementen (gemeenschappen en individuen).

Proeftuinen voor natuurweefselplanning

De innovatieve aanpak van natuurweefselplanning werd grondig getest in Vilvoorde, op de site Asiat Darse. Nu gaat Natuur en Bos op zoek naar extra proeftuinen voor natuurweefselplanning. De cases zullen worden geselecteerd op een eerste inschatting van het potentieel van een lokale coalitie en de lokale nood aan natuurweefselplanning. Er wordt dus niet enkel gekeken naar de stakeholders en hun capaciteiten, maar ook naar welke visie van stedelijke natuur zij hebben voor hun plek.

De projectoproep richt zich tot lokale overheden, lokaal verenigingen en organisaties die via natuurweefselplanning leefbaarheid, biodiversiteit, welzijn en klimaat willen versterken. Indienen kan tot en met 20 mei 2024.

Meer info over deze oproep en natuurweefselplanning: www.stedelijkenatuur.be

Contacts