zaterdag, 11 december 2021

Boomgericht bosbeheer in het Parkbos

Op zaterdag 11 december organiseerde Natuur en Bos van de Vlaamse overheid in samenwerking met de Parkbosgidsen een publieksactiviteit rond boomgericht bosbeheer in het Parkbos te Gent. Op een viertal plaatsen werden een aantal beheerwerken gedemonstreerd.

Er werd onder andere een historische knot-elzenrij vrijgesteld; gebeurde door langs beide zijden van de rij knotbomen een strook vrij te kappen zodat deze knot-elzen meer licht krijgen om te groeien. Ook de toekomstboommethode werd gedemonstreerd in het Parkbos. De toekomstboommethode is een vorm van dunning waarbij al vroeg wordt bepaald welke bomen in de toekomst het uitzicht van het bos zullen bepalen. Die gemarkeerde bomen, de toekomstbomen, worden geholpen om goed te groeien door hun lichtconcurrenten weg te zagen of te snoeien. De bezoekers konden ook kunnen zien hoe paarden omgezaagde bomen uit het bos wegsleepten. Voor de geïnteresseerden was er ook een snelcursus ‘veilig met kettingzagen omgaan’.

Het hout afkomstig van de kapwerken tijdens het evenement zal deels gebruikt worden als speelhout in het speelbos (bouwen kampen, …). Van de knotwilgen zullen stekken worden gesneden om in te planten in het speelbos.

Meer info over het Parkbos: www.parkbos.be

 

Contacts

Jean-Pierre Nicaise

boswachter Natuur en Bos