donderdag, 16 december 2021

Bosaanplantingen maken Dilbeek stukje groener

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid gaat deze winter een aantal aangekochte percelen in Dilbeek bebossen. In totaal gaat het over ruim vijf hectare aan extra bos. Het agentschap wil daarmee een mozaïeklandschap creëren van bos en weide.

Boswachter Tom Brichau: “Onze groenarbeiders gaan samen met een sociale werkplaats vanaf deze week aan de slag om in totaal zo’n 16.000 boompjes en struikjes te planten. Met behulp van een tractor worden eerst plantgaten gemaakt, daarna gaan de plantjes met de hand de grond in. Dat gaat over een mooie mix van inheemse soorten als winter- en zomereik, beuk, boskers, wilde appel, linde, hazelaar, ratelpopulier, Gelderse roos, hondsroos, veldesdoorn, sleedoorn en meidoorn.”

Hier en daar gebeurt de aanplant op een geïsoleerd stukje perceel, al sluiten de meeste percelen aan op bestaand bos. Tom Brichau: “Naast een aantal kleinere plekjes aan de Ninoofsesteenweg en langs de spoorwegberm van de spoorlijn Brugge-Gent-Brussel, planten we zo’n 2 hectare aan in de omgeving van de Pedemolen, de watermolen in Sint-Gertrudis-Pede.”

De bosaanplantingen dragen bij aan de biodiversiteit en versterken het typische heuvelachtige, groene landschap van het Pajottenland.

Onder het motto 'Meer bos voor Vlaanderen!' schaart de Vlaamse overheid zich, samen met belangrijke partners, vastberaden achter een uitbreiding van het bosareaal in Vlaanderen. Daarbij worden ook grondeigenaars volledig ondersteund en ontzorgd. Interesse? Volg het op Bosteller.be.

Contacts

Tom Brichau

Boswachter Natuur en Bos