zaterdag, 21 mei 2022

In Brasschaat kunnen kinderen voortaan ravotten op het nieuwe ‘Multimovepad’

Deze namiddag ontdekten zo’n 200 kinderen het gloednieuwe multimovepad in Brasschaat tijdens een ravotnamiddag. Het multimovepad doorkruist de Brusselse Bossen en de Kattekesberg en zorgt via natuurlijke hindernissen en houten constructies voor een ideale mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving. Het bewegwijzerde beweegpad kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de gemeente Brasschaat, het Agentschap voor Natuur en Bos en Sport Vlaanderen. Het is het 10de multimovepad in Vlaanderen en het allereerste in de provincie Antwerpen.

Iedereen naar buiten om te mooven in de Brusselse Bossen en de Kattekesberg

Ravotten in het groen heeft niets dan voordelen: kinderen zijn buiten, het is goed voor lichaam en geest en helpt in de ontwikkeling van verschillende motorische en mentale vaardigheden. Met de Multimovepaden willen we kinderen tussen 3 en 12 jaar op een leuke en ontspannende manier laten ravotten en bewegen in een uitdagende en natuurlijke omgeving.

“Het Agentschap voor Natuur en Bos is trots een extra dimensie te geven aan de belevingsmogelijkheden in de Brusselse Bossen en Kattekesberg. Het is één van de zeldzame toegankelijke openruimtegebieden met bossen in Brasschaat. We hopen gezinnen uit de omgeving op een speelse manier te laten genieten en op ontdekking gaan in het gebied”, aldus Jop Hermans, Regiobeheerder Antwerpse Kempen, Agentschap voor Natuur en Bos.

“Met het multimovepad willen we kinderen stimuleren om te bewegen en leren ze al spelend springen, landen, rollen, glijden, snelheid en hoogte inschatten”, aldus Inge Ruts, consulent (boven)lokale werking bij Sport Vlaanderen. Met het pad willen we de kinderen laten bewegen in een natuurlijke omgeving en ze aansporen om daarbij de 12 bewegingsvaardigheden te oefenen. Een goede motorische ontwikkeling zorgt ervoor dat de kinderen ook op latere leeftijd actief blijven.

Multimovepad Brusselse Bossen - Kattekesberg

Het bewegwijzerde multimovepad van 2 kilometer start ter hoogte van het speelbos langs de Elisalei in Brasschaat.

De starttotem met een uil, specht en eekhoorn nodigt meteen uit om op ontdekking te gaan. Op o.a. het klimnet, de carrousel, de verschillende evenwichtsparcours, het duikelrek, de apenbrug en de glijbaan kunnen kinderen zich naar hartenlust uitleven. Ze leren er klimmen, springen en landen, slaan, trekken en duwen, roteren, zwieren… Kinderen kunnen er dennenappels gooien naar en doorheen woodspirits, het beste van zichzelf naar boven halen op de xylofoon en zich meten met een dier in de verspringzone.
Daarnaast kunnen ze uiteraard ook gewoon ravotten en kampen bouwen in het speelbos.

Arbeiders van het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Brasschaat legden hierbij de nodige creativiteit aan de dag en een aantal speeltoestellen werden ook aangekocht.

“Het nieuwe multimovepad zorgt voor een geweldige belevingsplek waar bewegen, avontuur en ravotplezier voorop staan. Het wordt ongetwijfeld een mooie ontmoetingsplek waar natuur en recreatie hand in hand gaan. Ideaal voor de lokale jeugdbewegingen, ouders en grootouders om dit bewegwijzerde beweegpad samen met de kinderen te ontdekken", aldus Adinda Van Gerwen, Schepen van sport en jeugd van Brasschaat.

Contacts

Lieven Lanszweert

Projectleider Multimovepaden - Agentschap voor Natuur en Bos

Jurgen Melis

Boswachter Antwerpse Kempen - Agentschap voor Natuur en Bos

Sofie Cools

Deskundige sport - Sportdienst Brasschaat

Joost De Ville

Consulent Sportieve Vrije Tijd - Sport Vlaanderen