vrijdag, 01 december 2023

Buggenhoutbos wordt met 9,7 hectare uitgebreid

Op zondag 3 december 2023 wordt het Buggenhoutbos 9,7 hectare groter. Hiervoor steken de inwoners van Buggenhout, samen met vice-eersteminister Vincent Van Peteghem, de gouverneur van Oost-Vlaanderen Carina Van Cauter en burgemeester van Buggenhout Geert Hermans, de armen uit de mouwen.
Vandaag kwamen reeds 470 leerlingen van de Buggenhoutse basisscholen een eerste deel van de in totaal iets meer dan 31.000 bomen en struiken plantten.

De hoofdsoort die wordt aangeplant is de bekende Buggenhoutse wintereik. Daarnaast is er ook nog ruimte voor soorten zoals boskers, winterlinde, veldesdoorn, beuk, tamme kastanje, taxus, kardinaalsmuts, sleedoorn, mispel, …

"Buggenhout is de bosgemeente bij uitstek en daar willen we als lokaal bestuur permanent op inzetten. Wij blijven investeren in een groene en landelijke gemeente. Wij gaan voor een bloeiende bosgemeente samen met het Agentschap voor Natuur en Bos.", aldus burgemeester Geert Hermans.

Deze bosuitbreiding kwam er dankzij de samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos en het gemeentebestuur van Buggenhout, en past binnen de doelstelling van de Vlaamse overheid om 4.000 hectare extra bos te realiseren tegen 2024. De ambitie is hoog, maar als iedereen ‘een bosje’ bijdraagt, kunnen we samen de groenste inhaalbeweging ooit maken in Vlaanderen. En kunnen onze kinderen en kleinkinderen hier later van mee profiteren.

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir:"Na jaren van stilstand komt er deze bestuursperiode netto bos bij. Dat is ongezien en historisch, maar dat wil niet zeggen dat we nu moeten stil zitten. De inwoners van Buggenhout tonen alvast hoe het moet door mee de handen uit de mouwen te steken en een boompje bij te steken. Daarmee bebossen zij in één klap bijna 10 hectare in hun gemeente.”

NOOT: in tegenstelling tot wat in de persuitnodiging stond zal minister voor Natuur Zuhal Demir wegens andere professionele verplichtingen niet aanwezig zijn op de plantactie.

Meer info:

Contacts

Reinhart Cromphout

boswachter

Geert Hermans

burgemeester