donderdag, 23 februari 2023

Dirk Brossé maakt met het Prima La Musica Bos het Hallerbos 1,5 hectare groter

Van links naar rechts: boswachter Thomas Boonen, Jo Vercruysse, regiobeheerder Patrick Huvenne en Dirk Brossé.
 

Als dank voor het componeren van de prachtige muziek van Onze Natuur en de omlijsting bij Onze Natuur Live in Concert, wil het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt de heer Dirk Brossé en zijn concertmeester Jo Vercruysse de kans geven op een bos met een eigen naam. Ze plantten op 23 februari mee aan een stukje Hallerbos en gaven het de naam Prima La Musica Bos, verwijzend naar hun kamerorkest.


De film Onze Natuur is een grote hit. De film lokte al meer dan 265.000 kijkers in Vlaanderen en ook de documentaire op Canvas heeft met de herhalingen meegeteld gemiddeld 500.000 trouwe kijkers. 

Dirk Brossé componeerde hiervoor de prachtige muziek. Muziek die ondertussen in België bekroond is met een nominatie voor de Ensors en ook internationaal genomineerd is op de International Film Music Critics Association Awards.

Met “Onze Natuur Live in Concert” bereikte Dirk Brossé meer dan 17.000 kijkers. En nog steeds lopen mensen warm voor aankomende concerten. Hij slaagt er als dirigent in om samen met zijn concertmeester Jo Vercruysse live-muziek te combineren met de film en voice-over van Matteo Simoni.

Het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt zijn hoofdpartners van Onze Natuur. Zij realiseren zich dat de muziek een extra meerwaarde was in de sfeerschepping om de natuur in de film tot zijn recht te laten komen.

“Onze Natuur, zowel de film als de documentaire, is prachtig geworden. We genieten van de schitterende beelden en even mooie montage ervan, maar de muziek bindt het geheel fenomenaal aan mekaar. Mede hierdoor zijn we ervan overtuigd dat de kijker nog sneller onze natuur zal willen opzoeken. We zijn Dirk Brossé en zijn concertmeester hier erg dankbaar voor. En hoe kunnen we hen beter bedanken dan door een stukje natuur te helpen realiseren en een naam te laten geven. De locaties, zijnde het Hallerbos, is bewust gekozen. Met de boshyacinten heeft dit bos immers internationale bekendheid,” aldus adjunct administrateur-generaal Jos Rutten.

Frederik Beeckx van Natuurpunt sluit zich hierbij aan: “De natuur uit de film danst op het ritme van de muziek die Dirk Brossé gecomponeerd heeft. Net als de natuur is die bij momenten erg verrassend. De beelden en de muziek versterken elkaar. Dat ervaar je ook intens tijdens de live concerten. Echt genieten! En nu kan Dirk hier komen genieten van de levende natuur in dit stuk bos met zijn naam. Een gepaste bedanking!”

Componist en dirigent Dirk Brossé is dan ook erg trots en dankbaar: “Met mijn muziek wou ik de kijkers van Onze Natuur meenemen in het verhaal, een extra dimensie geven aan de avonturen van de dieren. Niet vrijblijvend en vluchtig, maar beklijvend. Zorgen dat de avonturen van die dieren blijven hangen en zo zorgen voor verwondering, bewondering en respect voor onze prachtige natuur. Dat ik nu deel kan uitmaken van het internationaal gekende Hallerbos is fantastisch. Zelfs mijn Amerikaanse vrienden zijn nu jaloers.” 


Dirk Brossé en Jo Vercruysse kiezen als naam het Prima La Musica Bos. “Een logische keuze aangezien we met ons kamerorkest de Live in Concerts hebben gedaan en overigens nog steeds aan het doen zijn. Op die manier zetten we onze muzikanten mee in de bloemetjes,” aldus Dirk Brossé.

Het Hallerbos wordt 1,5 hectare groter

Het perceel zelf is 1,5 ha groot, goed voor 5200 planten waaronder zomereik, boskers, grauwe abeel, zwarte els en aan de rand een struikengordel met meidoorn, sleedoorn, veldesdoorn en wilde kardinaalsmuts.

Contacts

Filip Hubin

Communicatieverantwoordelijke Agentschap voor Natuur en Bos